Bolagsverket

Rekordmånga myndigheter löser samhällsutmaningar tillsammans – civilminister Erik Slottner deltar

Dela

Den 15 mars bjuder Bolagsverket in till en direktsänd final i eSam (eSamverkansprogrammet) hackaton där 32 lag arbetar fram innovativa lösningar på några av våra största samhällsutmaningar. Antalet deltagande myndigheter är rekordhögt, 26 stycken.

En person står framför en laptop med ryggen mot kameran. Tre personer sitter framför laptopen och tittar mot hen som står upp.
Den 15 mars är det direktsänd final i eSam hackaton 2024. Det vill du inte missa!

Bolagsverket är värd när eSam hackaton anordnas för tredje året i rad.

Gemensamma samhällsutmaningar löser vi bäst tillsammans

Det händer mycket i vår omvärld. De utmaningar vi ser i omvärlden avspeglas också i årets utmaningar.

– Det är glädjande att se det stora intresset för evenemanget, säger Inga Otmalm, generaldirektör på Bolagsverket och ordförande i juryn för eSams hackaton 2024. Samhällets utmaningar måste hanteras kollektivt i samverkan i större utsträckning än tidigare. Klokt nyttjande av ekonomiska resurser och av kompetens är en förutsättning för att lyckas. Hackaton är ett bra exempel på detta.

Civilminister Erik Slottner deltar vid finalen

Förutom ett rekordhögt antal myndigheter deltar även Erik Slottner, civilminister med ansvar för digitalisering, vid finalen som direktsänds fredagen den 15 mars.

– Jag ser fram emot att se alla finalbidrag och tillsammans med eSam, Bolagsverket och övriga myndigheter diskutera hur vi kan realisera de kreativa lösningarna för några av våra största samhällsutmaningar, säger Erik Slottner.

Om eSam hackaton

Alla som jobbar på en myndighet är välkomna. Ett lag väljer en av de presenterade utmaningarna och ska under två dagar komma fram till en lösning. De bästa bidragen möts i en final. Finalens jury och temajuryerna består av en ordförande från Bolagsverket och representanter från andra myndigheter. Deras uppgift är att utvärdera de 32 lagens tävlingsbidrag.

– Det är väldigt roligt att det är så stort intresse för att vara med och bidra till förbättrade tjänster och effektivare service. Samverkan mellan myndigheter i den här formen ger en bra bild av de många beröringspunkterna mellan våra verksamheter.  Vi hoppas kunna få intressanta förslag med potential att lyftas in i planen för kommande verksamhetsår inom eSamverkansprogrammet, säger kanslichefen på eSam, Sofia Ekelöf. 

– Vi är så glada att ta över stafettpinnen från Pensionsmyndigheten och arrangera detta uppskattade hackaton. Nu hoppas jag att det rekordstora antalet lag blir lyckosamma och lyckas finna lösningar som vänder gemensamma utmaningar till innovativa lösningar, säger Inga Otmalm, generaldirektör på Bolagsverket.

Utöver de tävlande har även civilministern, nio generaldirektörer och ytterligare 16 verksamhetsansvariga och experter från flera myndigheter ställt upp för olika uppdrag i tävlingen.

Årets tävling består av fyra tematiska utmaningar

ESams hackaton 2024 tar avstamp i några av de utmaningar som omger oss och som har betydelse för oss alla, oavsett våra myndigheters sakområden och uppdrag. Med tillgång till varandras olika kompetenser, med insikter om datatillgång och ny teknik, med förståelse för förutsättningsskapande lösningar och med idéer som möts i samverkan mellan myndigheter kan vi finna nya vägar till framtiden.

De fyra utmaningarna

  1. Brottsförebyggande
  2. Framtidssäkrad kompetens
  3. Smartare service
  4. Pang för pengarna

– Det är en mångfald av olika yrkesroller som är anmälda, vilket visar att vi tillsammans förstår att innovation är en lagsport där samarbete krävs för att nå framgång, säger Erika Sjödin, innovationsledare på Bolagsverket.

Nyckelord

Kontakter

Ta kontakt med någon av oss om du vill ha möjlighet till intervju, fototillfälle eller bevakning av eventet.

– Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket - erika.sjodin@bolagsverket.se
– Andreas Einarsson, pressansvarig Bolagsverket - andreas.einarsson@bolagsverket.se
– Sofie Bergelin, kommunikationsansvarig för eSam hackaton 2024, Bolagsverket - sofie.bergelin@bolagsverket.se

Bilder

Erik Slottner, civilminister
Erik Slottner, civilminister
Ladda ned bild
Inga Otmalm, gereraldirektör Bolagsverket
Inga Otmalm, gereraldirektör Bolagsverket
Ladda ned bild
Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket
Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket
Ladda ned bild
Sofia Ekelöf, kanslichef eSam
Sofia Ekelöf, kanslichef eSam
Ladda ned bild

Följ Bolagsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bolagsverket

Bolagsverket lanserar SSBTGO som underlättar datadelning inom offentlig sektor16.5.2024 08:44:25 CEST | Pressmeddelande

Den 16 maj lanserar Bolagsverket den Sammansatta bastjänsten för grunddata om organisationer (SSBTGO). Tjänsten är en vidareutveckling av tidigare SSBTGU och möjliggör en ökad datadelning bland offentliga aktörer. En ny informationsmodell är framtagen av Bolagsverket, Skatteverket och Statistikmyndigheten SCB. Till detta finns även en ny tjänst för prenumeration på notifieringar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye