Greenpeace

Två år efter invasionen: Sverige fortsätter att finansiera Rysslands anfallskrig via fossilgasimport

Dela

Nya siffror: Sedan invasionen av Ukraina har inte mindre än 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland anlöpt svenska hamnar, det senaste så sent som den 9 februari i år. Regeringens analys av nya EU-regler är en dimridå som döljer inaktivitet menar Greenpeace och kräver att Sverige omgående stoppar importen av rysk fossilgas från Ryssland.

Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022.
Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022. © Greenpeace / Maria Andrea

Uppdaterade siffror från det finländska forskningsinstitutet CREA till Greenpeace visar att Sverige sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes till och med 21 februari 2024 har importerat 128 000 ton flytande fossilgas (LNG) från Ryssland. Med dagens  gasmarknadspriser, som är lägre än hur det sett ut de senaste två åren, innebär det en import värd omkring 1,1 miljarder kronor (98 miljoner euro). En summa som motsvarar ungefär 15 stycken av Rysslands avancerade Kalibr-missiler eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina. Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.

Inför tvåårsdagen av invasionen har mer än 280 ukrainska och internationella organisationer skrivit ett brev till EU och G7-länderna med uppmaning om att täppa till kryphålen i sanktionerna mot Ryssland, inklusive ett totalt stopp av all import och transitering av rysk flytande fossilgas. Globalt uppgår intäkterna till den ryska krigskassan via handeln med fossila bränslen nu till mer än 600 miljarder euro sedan invasionen inleddes.

Den svenska regeringen har motsatt sig att införa ett nationellt ensidigt förbud mot import av rysk fossilgas, likt de baltiska länderna redan har gjort. Till följd av EU:s nya gasmarknadsförordning, där säkerhetsskäl kan utgöra grund för att stoppa import från Ryssland, har dock både Finland och Sverige nu öppnat för att agera enskilt. Enligt utrikesminister Tobias Billström analyseras frågan inom Regeringskansliet.

– Sverige har kunnat förbjuda importen och transiteringen av rysk fossilgas på egen hand hela tiden. Hur många fler Ukrainare ska mördas av den ryska krigsmakten medan regeringen analyserar? Den svenska regeringen har dragit benen efter sig länge nog, det är nu dags att agera, säger Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor på Greenpeace.

Ytterligare information:
Kort efter Rysslands invasion av Ukraina genomfördes en opinionsundersökning på uppdrag av Naturskyddsföreningen som visade att hela 91 procent av svenskarna redan då ville se ett svenskt nationellt importstopp av alla ryska fossila bränslen.

I maj 2021 gav riksdagen uppdraget till regeringen att vidta åtgärder för att stoppa importen av all rysk energi.

I november 2022 deklarerade Europaparlamentet att Ryssland är en statlig sponsor av terrorism och som en stat som tillämpar terroristmetoder och att attackerna i Ukraina är att beteckna som terrordåd och krigsförbrytelser.

Nu på lördag, på årsdagen av den fullskaliga invasionen, väntas EU formellt anta ett trettonde sanktionspaket mot Ryssland, med sanktioner mot bland annat företag som anklagas för att leverera militär teknologi. Däremot väntas sanktionerna inte innefatta något fullskaligt förbud mot köp av fossilgas från Ryssland.

Enligt CREA har 36 lastfartyg med rysk flytande fossilgas anlänt till Sverige sedan invasionen. Här finns en detaljerad sammanställning av 33 av dessa skepp (till och med 24 januari 2024).

CREA har under 2023 uppdaterat sin metodologi och datakällor för att följa den internationella handeln med LNG. Detta innebär att siffrorna ska vara ännu mer tillförlitliga samt förklarar eventuella skillnader jämfört med tidigare kartläggningar av handeln med LNG från Ryssland.

Kontakt:
Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Talesperson klimat och energi, Greenpeace Sverige.
Talesperson klimat och energi, Greenpeace Sverige.
Ladda ned bild
Sverigechef, Greenpeace.
Sverigechef, Greenpeace.
Ladda ned bild
Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022.
Tankfartyget Coral Energy på väg in till Nynäshamn för att lasta av rysk flytande fossilgas. Bild från september 2022.
Ladda ned bild

Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.

Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.

Följ Greenpeace

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Greenpeace

Sveriges fulaste kalhygge är korat – ligger i Värmland3.7.2024 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

I protest mot Sveriges ohållbara skogsbruk har Greenpeace anordnat tävlingen ”Sveriges fulaste kalhygge”. Efter en jämn omröstning mellan tävlingens fem olika finalister står det nu klart att Sveriges fulaste kalhygge ligger i Sunne, Värmland. Bidraget, som Daniela Roth har fotat, fick 27 procent av allmänhetens röster – knappa tre procent mer än kalhygget i Västerbotten som kammar hem silvermedaljen.

Ny rapport: stora finansiella risker med ny kärnkraft19.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Ny kärnkraft är ett riskabelt spel med skattebetalarnas pengar konstateras i en rapport som publiceras idag. I rapporten sammanställs och utvärderas åtta olika finansieringsmodeller som använts för kärnkraft i Europa och svårigheten att få lönsamhet utan stora statliga subventioner genomsyrar projekten. Aktuella kärnkraftsprojekt inom EU under de senaste åren har blivit 2-4 gånger dyrare än beräknat och 11-12 år försenade. Rapporten har beställts av Greenpeace och tagits fram av Handelshögskolan i Köpenhamn och Berlins tekniska universitet.

Rapport: E-handeln hotar svenska gammelskogar och samers rättigheter15.5.2024 05:05:00 CEST | Pressmeddelande

I drygt ett års tid har Greenpeace Sverige granskat det svenska skogsbruket för att få en bild av vilka företag som kan kopplas till förstörelse av värdefulla gammelskogar. Rapporten illustrerar ett systemfel där över hundra företag världen över får sitt material från skogsindustrin som avverkat skyddsvärda skogar. Några företag som pekas ut är jättar inom e-handeln, exempelvis Amazon, HelloFresh och Zalando, som använder engångsprodukter som pappkartonger för att frakta varor som sålts online. Greenpeace uppmanar nu företagen att ställa krav på sina leverantörer så att mer skog kan skyddas - i brist på politisk handling.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye