Två år efter invasionen: Sverige fortsätter att finansiera Rysslands anfallskrig via fossilgasimport
Nya siffror: Sedan invasionen av Ukraina har inte mindre än 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland anlöpt svenska hamnar, det senaste så sent som den 9 februari i år. Regeringens analys av nya EU-regler är en dimridå som döljer inaktivitet menar Greenpeace och kräver att Sverige omgående stoppar importen av rysk fossilgas från Ryssland.
Uppdaterade siffror från det finländska forskningsinstitutet CREA till Greenpeace visar att Sverige sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina inleddes till och med 21 februari 2024 har importerat 128 000 ton flytande fossilgas (LNG) från Ryssland. Med dagens gasmarknadspriser, som är lägre än hur det sett ut de senaste två åren, innebär det en import värd omkring 1,1 miljarder kronor (98 miljoner euro). En summa som motsvarar ungefär 15 stycken av Rysslands avancerade Kalibr-missiler eller flera tusen av de iranska drönare som Ryssland regelbundet avfyrar mot Ukrainas befolkning.
– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina. Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Erika Bjureby, chef för Greenpeace i Sverige.
Inför tvåårsdagen av invasionen har mer än 280 ukrainska och internationella organisationer skrivit ett brev till EU och G7-länderna med uppmaning om att täppa till kryphålen i sanktionerna mot Ryssland, inklusive ett totalt stopp av all import och transitering av rysk flytande fossilgas. Globalt uppgår intäkterna till den ryska krigskassan via handeln med fossila bränslen nu till mer än 600 miljarder euro sedan invasionen inleddes.
Den svenska regeringen har motsatt sig att införa ett nationellt ensidigt förbud mot import av rysk fossilgas, likt de baltiska länderna redan har gjort. Till följd av EU:s nya gasmarknadsförordning, där säkerhetsskäl kan utgöra grund för att stoppa import från Ryssland, har dock både Finland och Sverige nu öppnat för att agera enskilt. Enligt utrikesminister Tobias Billström analyseras frågan inom Regeringskansliet.
– Sverige har kunnat förbjuda importen och transiteringen av rysk fossilgas på egen hand hela tiden. Hur många fler Ukrainare ska mördas av den ryska krigsmakten medan regeringen analyserar? Den svenska regeringen har dragit benen efter sig länge nog, det är nu dags att agera, säger Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor på Greenpeace.
Ytterligare information:
Kort efter Rysslands invasion av Ukraina genomfördes en opinionsundersökning på uppdrag av Naturskyddsföreningen som visade att hela 91 procent av svenskarna redan då ville se ett svenskt nationellt importstopp av alla ryska fossila bränslen.
I maj 2021 gav riksdagen uppdraget till regeringen att vidta åtgärder för att stoppa importen av all rysk energi.
I november 2022 deklarerade Europaparlamentet att Ryssland är en statlig sponsor av terrorism och som en stat som tillämpar terroristmetoder och att attackerna i Ukraina är att beteckna som terrordåd och krigsförbrytelser.
Nu på lördag, på årsdagen av den fullskaliga invasionen, väntas EU formellt anta ett trettonde sanktionspaket mot Ryssland, med sanktioner mot bland annat företag som anklagas för att leverera militär teknologi. Däremot väntas sanktionerna inte innefatta något fullskaligt förbud mot köp av fossilgas från Ryssland.
Enligt CREA har 36 lastfartyg med rysk flytande fossilgas anlänt till Sverige sedan invasionen. Här finns en detaljerad sammanställning av 33 av dessa skepp (till och med 24 januari 2024).
CREA har under 2023 uppdaterat sin metodologi och datakällor för att följa den internationella handeln med LNG. Detta innebär att siffrorna ska vara ännu mer tillförlitliga samt förklarar eventuella skillnader jämfört med tidigare kartläggningar av handeln med LNG från Ryssland.
Kontakt:
Rolf Lindahl, talesperson inom energi- och finansfrågor, 070-397 58 70
Ludvig Tillman, kommunikationsansvarig, 070-271 64 37
Nyckelord
Kontakter
Ludvig TillmanKommunikationsansvarig
Tel:070 271 64 37ludvig.tillman@greenpeace.orgBilder
Greenpeace är en oberoende organisation som agerar för att förändra attityder och beteenden, skydda och bevara miljön och verka för fred. Det gör vi genom att undersöka, exponera och konfrontera övergrepp mot miljön, naturen och klimatet. Vi gör det genom att få dem som har politisk och ekonomisk makt att skapa förändringar. Och genom att ta fram miljömässigt ansvarsfulla och socialt rättvisa lösningar som ger hopp och kan inspirera människor att ta ansvar för planeten.
Genom kreativa konfrontationer och användningen av fredlig civil olydnad, tar vi oss an de största hoten mot naturen och klimatet och strävar efter att skapa en bättre framtid. När vi agerar gör vi det med insikten om att människor är en del av naturen, med övertygelsen om att en bättre värld är möjlig, och med erfarenheten av att när vi står enade, kan vi verkligen göra skillnad.
Följ Greenpeace
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Greenpeace
Planerna för djuphavsgruvdrift stoppade i Norge2.12.2024 08:25:04 CET | Pressmeddelande
Efter mer än ett år av massiva påtryckningar från aktivister, forskare och det internationella samfundet har den norska regeringen gått med på att stoppa utdelningen av licenser för gruvdrift på havsbottnen i Arktis.
Idag hyllar vi västkustens olydiga historia utanför Hovrätten i Göteborg13.11.2024 10:05:32 CET | Pressmeddelande
Idag klockan 13:00 inleds förhandling i hovrätten för de sex kvinnliga Greenpeace-aktivister som av Uddevalla tingsrätt dömdes till böter och ett tvåårigt villkorligt fängeslestraff för sin medverkan i protesterna mot expansionen av Preemraff hösten 2020. Utanför hovrätten i Göteborg hyllar Greenpeace västkustens olydiga historia genom att lyfta fram lokala hjältar som har bidragit till samhällets utveckling.
Här är skuggflottans farligaste tankfartyg i Östersjön25.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Greenpeace har sammanställt en lista över de 192 farligaste oljetankfartygen som ingår i den ryska skuggflottan och som trafikerar Östersjön. Dessa 192 tankfartyg utgör ett särskilt hot mot Östersjöns miljö och borde enligt Greenpeace så snabbt som möjligt läggas till på EU:s sanktionslista. Att fartygen ännu inte är med på någon sanktionslista innebär att den ryska regeringen kan använda dem för att exportera råolja och på så sätt finansiera angreppskriget mot Ukraina.
Ny rapport: Målet om att skydda 30 procent av haven riskerar att missas med 80 år21.10.2024 07:33:44 CEST | Pressmeddelande
Samtidigt som världens ledare möts under COP16 i Colombia för att diskutera biologisk mångfald och skydd av värdefull natur, varnar en ny rapport från Greenpeace International för att målet om att skydda 30 procent av världens hav riskerar att missas med råge. Med nuvarande takt uppnås inte målet förrän år 2107 - nästan 80 år för sent.
Inför COP16: Greenpeace lyser upp riksdagens fasad med krav på att skydda 30 procent av naturen19.10.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sent under fredagskvällen lyste Greenpeace upp riksdagsbyggnaden med budskap om att skydda 30 procent av naturen enligt internationella överenskommelser. Uppmaningen kommer bara dagar innan COP16 inleds i Colombia, där målet åter kommer att vara på agendan. Greenpeace menar att regeringen hittills har agerat i strid med målet och måste öka takten istället för att förhala processen. Liknande budskap riktas samtidigt mot makthavare världen över.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum