Transportföretagen

Våra medlemsföretag används som slagträn i Tesla-konflikten

Dela

Tesla-konflikten har nu pågått i snart fyra månader. Verkstäder med kollektivavtal används som slagträ i en konflikt som de varken är inblandade i eller kan påverka. Detta medför svåra konsekvenser för de varslade företagen – men påverkar inte TM Sweden AB (Tesla).

Tesla-konflikten kommer att skriva in sig i historieböckerna som en av de längsta konflikterna i efterkrigstiden. Konsekvenserna för de varslade företagen varierar stort, men verkstäder som reparerar Tesla-bilar tillhör de hårdast drabbade.

-Vi ska komma ihåg att det här handlar om verkstäder som har kollektivavtal, som har gjort allting rätt och som även har investerat i den gröna omställningen. Nu drabbas de inte bara ekonomiskt, blockaden sätter också käppar i hjulet för deras framtidssatsningar, säger Annika Nordin, avdelningschef för arbetsgivarfrågor och juridik på Transportföretagen.

Samtidigt rapporteras i media att endast en tredjedel av de anställda på Tesla deltar i strejken.

-Den svenska rätten till stridsåtgärder är ett vasst vapen som måste användas med omsorg. Det rimliga vore nu att fackförbunden fokuserar sina ansträngningar på åtgärder som direkt påverkar TM Sweden AB och ger övriga företag arbetsfred, säger Annika Nordin.

Sympatiåtgärder får ofta stora och svåröverblickbara konsekvenser för de enskilda företagen. Transportföretagen ger som alltid rådgivning och stöd till de varslade medlemsföretagen när det gäller hur varslet ska tolkas, möjligheterna att begära dispens från facket och hanteringen av konfliktersättning från Svenskt Näringsliv. Till skillnad från varsel under avtalsrörelsen, gäller dock konflikten inte en förhandling mellan något av Transportföretagens förbund och en arbetstagarorganisation. Istället är den grundläggande konflikten mellan IF Metall och TM Sweden AB.

-Vi har löpande kontakt med alla varslade medlemsföretag. Det är frustrerande att de används som slagträ i en konflikt som de själva inte är inblandade i eller kan påverka. Tesla rundar enkelt stridsåtgärderna och använder verkstäder som inte har kollektivavtal, samtidigt som de får stora konsekvenser för de varslade företagen som har kollektivavtal. Så här kan det inte fortsätta.

-Den svenska modellen bygger på att arbetsmarknadens parter når lösningar genom kollektivavtal. Vi ser gärna att även Tesla är en del av detta. Varslen i det här fallet slår tyvärr hårdast mot de företag som faktiskt står upp för den här modellen, avslutar Annika Nordin.

Fakta: Så fungerar sympatiåtgärder

  • En sympatiåtgärd är en ”stridsåtgärd till stöd för en annan lovlig konflikt”. Det betyder att när ett fackförbund har varslat om konflikt, exempelvis för att sätta tryck på ett företag att teckna kollektivavtal, kan andra fackförbund stötta den konflikten genom att också varsla om stridsåtgärder.
  • Facket kan varsla om sympatiåtgärder även när de är bundna av ett kollektivavtal med fredsplikt. Så länge den så kallade primärkonflikten pågår, har de rätt att använda sympatiåtgärder.
  • Fackförbundet väljer ensamt vilka stridsåtgärder de vill varsla om och vilka arbetsplatser som ska omfattas av konflikten. Transportföretagen kan inte påverka varslets utformning, så länge det följer lagens regler om stridsåtgärder.
  • Transportföretagens förbund har inte möjlighet att delta i någon förhandling eller medling med de fackföreningar som har varslat om sympatiåtgärder. Alla förhandlingar och all medling sker mellan parterna i den så kallade primärkonflikten, i det här fallet IF Metall och TM Sweden AB.

Kontakter

Transportföretagen är transportnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 200 medlemsföretag med cirka 200 000 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

Ny rapport pekar på flera utmaningar för Kalmar läns infrastruktur, el- och kompetensförsörjning24.4.2024 13:37:27 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Industriarbetsgivarna och Transportföretagen pekar på flera utmaningar för Kalmra län: mer personal, mer fossilfri el och bättre infrastruktur behövs för att säkra industri och transporter. Rapporten visar på de utmaningar som måste hanteras för att det även i framtiden ska vara möjligt att våra företag har en ledande roll i arbetet med att ställa om sin verksamhet för att ge minsta möjliga klimatpåverkan, för jobb och stärkt konkurrenskraft.

Turistbussbranschen samlas i Tylösand och blickar framåt18.4.2024 08:44:14 CEST | Pressmeddelande

Den 18–19 april samlas den svenska turistbussbranschen till konferensen Busstorget på Hotel Tylösand. Intresset för arrangemanget har varit rekordstort i år och totalt deltar representanter för ett sextiotal bussföretag. En färsk studie av den svenska turistbussmarknaden, genomförd i början av 2024 av Sveriges Bussföretag, visar samtidigt att branschen kan summera ett stort intresse för bussresor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye