Stockholms stad

Ny bok från Stockholmia förlag: Modellsnickaren & folkhemsbygget  - En biografi över Wictor Karlsson, Stockholms första socialborgarråd

Dela

Välkommen på bokfrukost och ett samtal om folkhemmet, i Stadsmuseets kafé på fredag 1 mars.

Ny bok från Stockholmia förlag. Omslag Christian Gripenvik.
Ny bok från Stockholmia förlag. Omslag Christian Gripenvik.

Stockholms första socialborgarråd Wictor Karlsson gick i täten för reformer för de fattiga och utsatta. Vid sekelskiftet 1900 förändrades Stockholm i snabb takt. Industrialiseringen tog fart på allvar och befolkningen ökade hastigt, samtidigt växte de ekonomiska och sociala klyftorna.

I den mån Wictor Karlsson är ihågkommen idag, brukar det vara för att han personligen konstruerade sjukhussängar och nattduksbord till det nya Södersjukhuset. Under Wictor Karlssons tid som socialborgarråd lades grunden för folkhemsbygget. Han var en doldis i politikens centrum som gjorde viktiga avtryck i stadens och socialpolitikens historia.

Välkommen på bokfrukost den 1 mars 2024 klockan 8.00–9.30 och lyssna till Martin Börjeson författare och docent i socialt arbete och Stockholmias vetenskapliga redaktör Bo Larsson i ett samtal om Wictor Karlssons liv och gärning.

Plats: Stadsmuseets kafé, Slussen. Fri entré. Anmäl dig via denna länk: https://stadsmuseet.stockholm/aktuellt/kalendarium/2024/03/bokfrukost-modellsnickaren-och-folkhemsbygget/

Kontakt med förlaget
Anna Brodow Inzaina, projektledare och produktionskoordinator. Mobil: 076-12 31 602 epost: anna.brodow.inzaina@stockholm.se

Emmy Bergman, forsknings- och förlagsassistent. Mobil: 076-123 18 36 epost: emmy.bergman@stockholm.se

Stockholmia – forskning och förlag är Stockholms stads eget förlag och har sedan 1936 i uppdrag att initiera och publicera angelägen forskning om Stockholm. Förlagets motto är ”tillgängligt på vetenskaplig grund”. https://stockholmia.stockholm.se/

Kontakter

KulturförvaltningenCarolina Ekéus, presschef

I kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag.

Tel:076-123 18 80carolina.ekeus@stockholm.se

Bilder

Wictor Karlsson, Stockholms första socialborgarråd, 1932.
Wictor Karlsson, Stockholms första socialborgarråd, 1932.
Ladda ned bild
Författaren Martin Börjeson. Foto: Johan Stigholt
Författaren Martin Börjeson. Foto: Johan Stigholt
Ladda ned bild

KULTURFÖRVALTNINGEN I Kulturförvaltningen ingår Kulturskolan, Liljevalchs konsthall, Stockholm konst, Stockholms stadsbibliotek, Stadsmuseet med Medeltidsmuseet och Stockholmia förlag samt Evenemangsavdelningen.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye