Region Uppsala

6 av 10 har ett stort förtroende för hälso- och sjukvården

Dela

62 procent av befolkningen i Uppsala län har ett stort eller mycket stort förtroende för hälso- och sjukvården (rikets snitt 61 procent). Det är samma resultat som föregående år. Detta är ett av resultaten i Sveriges kommuner och regioners (SKR:s) Hälso- och sjukvårdsbarometer, som presenteras idag.

Förtroendet för hälso- och sjukvården ökade kraftigt i Sverige mellan år 2020 och 2021, något som enligt en tolkning kan kopplas till coronapandemin. Därefter föll förtroendet tillbaka till mer ”normala” siffror, enligt denna tolkning. Förtroendet för sjukhusen i årets undersökning är marginellt högre i Uppsala län (72 procent har ett stort eller mycket stort förtroende), jämfört med rikets snitt (70 procent).

85 procent av Uppsala läns befolkning anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Den äldre befolkningen anser detta i högre grad än de yngre. De med ett gott hälsotillstånd anser också i högre grad att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver (88 procent). Det kan jämföras med de med ett sämre hälsotillstånd, där endast 59 procent anser det.

60 procent av invånarna i länet anser att väntetiderna till hälso- och vårdcentral är rimliga. En lägre andel av invånarna anser att väntetider till sjukhus är rimliga (44 procent). Resultatet skiljer sig mellan åldersgrupper, och andel instämmande ökar med stigande ålder.

60 procent av invånarna i länet uppfattar att vården ges på lika villkor, uppfattningen skiljer sig dock åt mellan män och kvinnor. 66 procent av männen uppfattar att vården ges på lika villkor, men endast 55 procent av kvinnorna.

Merparten av länets invånare, 78 procent, instämmer i att det är positivt att läkare eller annan vårdpersonal diskuterar levnadsvanor med sin patient.

Fakta Hälso- och sjukvårdsbarometern 2023

Hälso- och sjukvårdsbarometern är en årlig nationell undersökning från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) som visar hur människor lokalt och i Sverige uppfattar hälso- och sjukvården. Den nu aktuella undersökningen genomfördes under två perioder år 2023 genom en mix av webbenkät och telefonintervjuer. I Uppsala län svarade 1 450 invånare, från 18 år och uppåt.

Datainsamlingen för 2023 års undersökning har genomförts i två omgångar; 4 april - 3 juni samt 26 september – 25 november. Sammanlagt har 54 578 personer över 18 år i hela landet svarat på enkäten.

Hälso- och sjukvårdsbarometern finns att läsa i sin helhet med samtliga resultat på SKR:s webbplats, se länk nedan i pressmeddelandet. 

Kontakter

Evelina Nilsson, hälsoekonom Region Uppsala: 072 – 209 90 85

Länkar

Om Region Uppsala

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter

Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk

Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande

Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu

Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande

Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye