Minskad prisnöjdhet utmaning när porto kan behöva höjas
Allt färre svenskar upplever att det är prisvärt att skicka brev. Det visar en undersökning som Post- och telestyrelsen (PTS) har låtit genomföra. Resultatet innebär en utmaning eftersom portot kan behöva höjas under de kommande åren.
PTS genomför återkommande en undersökning om hur den svenska befolkningen använder och ser på posttjänster. Undersökningens resultat utgör delar av myndighetens underlag i arbetet med regleringen på postområdet.
Prisnöjdheten har minskat
Årets undersökning visar att allt färre svenskar upplever att det är prisvärt att skicka brev inrikes. 7 av 10 väljer att skicka post oavsett hur man upplever priset. Det indikerar att det är viktiga tjänster för användarna, som man har behov av och är beredd att betala för.
Sedan 2016 har andelen svenskar som tycker det är prisvärt att skicka brev minskat från 86 till 45 procent. Detta trots att det svenska portot är lågt jämfört med övriga Norden och genomsnittligt jämfört med övriga EU.
- Undersökningens resultat innebär en utmaning för postoperatörerna som behöver hantera det faktum att breven, som är intäkten i verksamheten, ersätts med digitala alternativ. För att kunna upprätthålla en service som motsvarar användarnas behov bedömer PTS att portot kan komma att höjas betydligt framöver både för privatpersoner och företag, säger Emma Maraschin, chef PTS enhet för postfrågor.
Viktigt att veta när brevet kommer fram
För svenskarna är det viktigt att posttjänsten är tillförlitlig. Undersökningen visar att det är viktigare att veta att det kommer fram till rätt person i rätt tid, än att det kommer fram snabbt. Undersökningen visar också att fel i utdelningen eller missade leveranstider leder till missnöje. Andelen som är nöjda med postutdelningen har minskat sedan 2011.
Samtidigt är inte svenskarna beroende av utdelning fem dagar i veckan. För nästan tre av fyra svenskar räcker det att posten delas ut 1-3 gånger i veckan. En majoritet av de tillfrågade kan också tänka sig att betala extra, eller välja en långsammare leverans, för att tjänsten ska vara miljö- och klimatmässigt hållbar. 58 % uppger att det inte skulle få några konsekvenser för dem, om befordringstiden för brev förlängdes från två till tre dagar.
- Undersökningen visar att svenskarna tycker att kvalitet, tillförlitlighet och hållbarhet är viktigt. Vi vill vara säkra på att breven delas ut i tid och att vi kan veta säkert när det kommer fram. Då är det också rimligt att vi användare betalar vad det kostar för att tjänsten ska hålla en god kvalitet, säger Emma Maraschin.
Fler slutsatser från undersökningen
De flesta svenskar upplever att placeringen av Postnords brevlådor passar i hög grad eller helt och hållet när man ska posta brev eller andra försändelser. Drygt hälften är också nöjda med Postnords tömningstider.
Nästan hälften har ett serviceställe, för att till exempel hämta ut paket, inom en kilometers avstånd. Ytterligare en dryg tredjedel uppger att de har ett serviceställe inom fem kilometers avstånd. Enbart 7 procent av respondenterna måste resa tio kilometer eller längre för att nå ett serviceställe.
Brevtjänsten kan behöva förändras över tid. Det kan handla om att brevet kan få ta lite längre tid på sig att komma fram och inte delas ut i direkt anslutning till din bostad. Framtidens brev kommer att vara en premiumtjänst som används för att befordra de meddelanden som av olika anledningar inte ersatts av digitala alternativ.
Kontakter
Petter ÖhrnPressansvarig
Tel:08-678 55 55petter.ohrn@pts.seFölj PTS - Post- och telestyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från PTS - Post- och telestyrelsen
God bredbandstäckning i Sverige – utmaningar kvarstår i glesbygd11.4.2025 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
Post- och telestyrelsen (PTS) publicerar i dag sin mobiltäcknings- och bredbandskartläggning.
I dag öppnar ”Ring Digitalidag” – vi hjälper fler in i den digitala världen11.3.2025 07:58:52 CET | Pressmeddelande
Alla hänger inte med i digitaliseringen av samhället. Det kan innebära stress och en känsla av utanförskap. I dag öppnar Post- och telestyrelsen (PTS) Ring Digitalidag, dit vem som helst kan ringa för att få hjälp med enklare frågor om digitala verktyg och tjänster. I dag på premiärdagen är telefonservicen bemannad av bland annat civilminister Erik Slottner.
PTS i ny roll – att i samverkan med andra aktörer arbeta för att fler ska vilja och kunna vara delaktiga i ett alltmer digitaliserat samhälle13.1.2025 10:44:12 CET | Pressmeddelande
Post- och telestyrelsen (PTS) har av regeringen fått i uppdrag att verka för en ökad digital inkludering och en ökad användning av digitala tjänster. Vi ska i dialog med berörda offentliga och andra aktörer, främja, stödja och följa arbetet med att uppnå en sådan utveckling.
PTS föreslår åtgärder mot bedrägerier via sms17.12.2024 15:26:36 CET | Pressmeddelande
Ett register för avsändarnamn, åtgärder för bättre kundkännedom i leveranskedjan för sms och ett nytt samverkansforum. Det är några av de förslag PTS i dag lämnar i en rapport till regeringen. Syftet är att minska omfattningen av telefonbedrägerier via sms.
Från timmar till 110 dagar – pilotprojekt gör mobilnätet fossilfritt och krissäkert6.12.2024 07:15:06 CET | Pressmeddelande
Post- och telestyrelsen (PTS) och Telia undersöker i ett projekt hur fossilfria energikällor kan användas för att öka reservkraftens kapacitet och stärka mobilnätets krisberedskap. Genom att kombinera vätgas, bränsleceller, solceller och batterier har en basstation i Roslagen gått från att klara några få timmars drift vid strömavbrott till att hålla i upp till 110 dagar – utan utsläpp av växthusgaser.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum