Ratio

Pressinbjudan: Träffa bokaktuell AI-forskare om jobb som försvinner och jobb som tillkommer

Dela

Den 12 mars lanseras den populärvetenskapliga boken Artificiell intelligens och jobben av Magnus Lodefalk. Välkommen till en förhandslansering, enbart för press, kl 14.00 samma dag.

Magnus Lodefalk, AI-forskare
Magnus Lodefalk, AI-forskare

Hotar AI jobben? Frågan är rak – svaren spretiga. AI kommer att påverka sysselsättning, produktivitet, utbildning, karriärvägar och stress – men hur?

Vad betyder AI-utvecklingen för arbetsmarknaden och vad kan vi göra för att påverka utvecklingen? Det diskuterar AI-forskaren Magnus Lodefalk i sin nya populärvetenskapliga bok Artificiell intelligens och jobben.

Boken lanseras i samband med ett kvällsseminarium den 12 mars, men du som journalist är välkommen till en särskild förlansering samma dag klockan 14.00. Då berättar Lodefalk kort om sina resultat och du är välkommen att ställa frågor till honom. Förlanseringen äger rum på Ratios kontor på Sveavägen 59. För att delta, anmäl dig till dennis.jernkrook@ratio.se.

***

När Magnus Lodefalk själv sammanfattar sin bok, säger han följande:

Kommer AI att ta våra jobb? Frågan har ofta kommit att ställas under de senaste åren, inte minst efter genomslaget för generativ AI såsom Gemini och ChatGPT. Svaren har varit av betydligt spretigare karaktär. Ibland hörs ett rungande ja, ibland ett konträrt nej, och så ibland det som kanske också är forskarens mesta standardsvar: Det beror på.

Och det är också den korta sammanfattningen av min nya bok, att det beror på. Boken ger en gedigen men lättillgänglig genomgång av vad vi vet just nu om AI och jobben, och från ett svenskt perspektiv.

Teknik har ofta utmanat jobb. Det som är nytt med AI är att den kan utföra kognitiva arbetsuppgifter. Stora grupper av anställda som inte tidigare exponerats för automatisering på jobbet blir det nu? Riskerar vi därmed hamna i en situation med allt färre jobb och en allt högre arbetslöshet? Och riskerar vissa grupper av anställda påverkas mer negativt än andra?

I boken går jag först igenom vad AI-tekniken är. Sedan undersöker jag AI-användningen och vad den innebär för jobb, löner, jobbinnehåll och kompetenskrav. Redan nu kan vi kortfattat konstatera att AI kan användas för att ersätta mänskliga förmågor eller för att förstärka desamma – utfallet beror därför på hur vi väljer att utveckla och använda tekniken.

Frågan om AI och jobben innehåller således egentligen många frågor, och svaret ”det beror på” är betydligt mer innehållsrikt än vad som först kan låta antydas.

Den här boken kommer att vrida och vända på frågan om AI och jobben utifrån dessa och ytterligare några perspektiv.

Nyckelord

Kontakter

Följ Ratio

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ratio

Ny rapport: Integrationen av språksvaga invandare kräver kunskapsbaserade reformer25.4.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

I en ny rapport från Ratio sätts ljuset på de utmaningar som många migranter står inför när det gäller att lära sig svenska, och hur det påverkar integrationen på arbetsmarknaden. Under de senaste decennierna har svensk migration förändrats från att framför allt ha bestått av europeisk arbetskraftsinvandring till en allt större andel utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare. Samtidigt är sysselsättningsgapet mellan utrikes och inrikes födda bland de största i EU.

AI och arbetslivets framtid: Forskare, fack och arbetsgivare vill se åtgärdspaket25.3.2024 14:39:20 CET | Pressmeddelande

Det behövs en åtgärdsplan för att hantera AI:s påverkan på arbetsmarknaden. Det menar forskare vid forskningsinstitutet Ratio tillsammans med fackförbunden Akavia och Sveriges och arbetsgivarorganisationen Almega i en debattartikel i Dagens Industri. Undertecknarna framhåller AI:s potential att drastiskt öka produktiviteten och tillväxten, samtidigt som de varnar för de utmaningar som kommer med teknikens snabba utveckling.

Seminarium: Teknik och politik för omställning23.2.2024 10:33:17 CET | Pressinbjudan

Seminarium om näringslivets och politikens omställningsförmåga, tisdagen den 9 april med Teknikföretagen och Ratio. Medverkar gör bland andra Maria Rosendahl, näringspolitisk chef Teknikföretagen, Lotta Stern, vd Ratio, professor i sociologi, Emma Wiesner, Europaparlamentariker (C), Marie Knutsen-Öy, Director of Energy Solutions, Einride AB, PM Nilsson, vd Timbro, och Mattias Johansson, Head of Public Affairs, Volvo Cars

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye