Ny rapport: Integrationen av språksvaga invandare kräver kunskapsbaserade reformer
I en ny rapport från Ratio sätts ljuset på de utmaningar som många migranter står inför när det gäller att lära sig svenska, och hur det påverkar integrationen på arbetsmarknaden. Under de senaste decennierna har svensk migration förändrats från att framför allt ha bestått av europeisk arbetskraftsinvandring till en allt större andel utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare. Samtidigt är sysselsättningsgapet mellan utrikes och inrikes födda bland de största i EU.
Rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", identifierar flera nyckelfaktorer bakom svårigheterna för vissa migrantgrupper att lära sig svenska tillräckligt bra. Bland dessa återfinns graden av läs- och skrivkunnighet, språklig distans, samt psykologiska och sociala omständigheter som segregation och brist på exponering för det svenska språket. Med språklig distans menas, enkelt uttryckt, hur olika två språk är utifrån en rad olika lingvistiska parametrar.
De utomeuropeiska flykting- och anhöriginvandrare, som kommit att utgöra en allt större del av svensk immigration, har ofta betydligt svagare utbildningsbakgrund och sämre läs- och skrivförmåga. I rapporten pekas på att så många som 35 procent av de utrikesfödda i Sverige har otillräckliga läs- och skrivfärdigheter enligt PIAAC, ett internationellt test av vuxnas räkne, läs- och skrivförmågafärdigheter.
- Vi ser att många av dagens migranter har modersmålmed stor språklig distans till svenska och inte sällan låg läs- och skrivkunnighet. Dessa faktorer gör språkinlärningen långsam och svår, säger Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet.
Rapporten visar att genomströmningen inom Svenska för invandrare, (SFI), är bekymmersamt låg, trots att nivån som krävs för avslutade SFI-studier är relativt grundläggande. Enligt rapporten har en betydande del av dagens migranter, framförallt på grund av bristande läs- och skrivkunnighet och hög språklig distans till modersmålet - inte förmågan att lära sig svenska på den nivå och i den hastighet som krävs för att möta den politiskt uttalade målsättningen om att alla ska lära sig svenska på tre år.
Språkinlärning omgärdas alltså av en hel del ogynnsamma faktorer i dagens Sverige, men det finns, enligt rapportens författare, förbättringsområden. För att höja kvaliteten på undervisningen och underlätta integrationen på arbetsmarknaden föreslår de, bland andra, följande åtgärder:
- Modersmålsbasera läs- och skrivinlärningen
- Kräv lärarlegitimation och vidareutbildning för modersmålslärare
- Stärk samordningen mellan grund- och gymnasieskola och SFI
- Kartlägg läs- och skrivförmåga inom SFI och utbilda SFI-lärare i läs- och skrivinlärning
- Intensifiera SFI-utbildning med ökat antalet undervisningstimmar, gärna i kombination med yrkespraktik
- Skapa fler enkla jobb med låga språkkrav och utvärdera var språkkunskaper verkligen behövs
- Uppmuntra lagarbete: Främja arbetsformer som stödjer språksvaga
- Använd teknik för integration: Utforska AI och andra verktyg som kan hjälpa migranter på arbetsmarknad
- Det är viktigt att på djupet förstå de utmaningar många migranter står inför när de försöker lära sig svenska. Och vad det i sin tur innebär för den svenska arbetsmarknaden – och samhället i förlängningen. Med vår rapport hoppas vi kunna bidra till en mer realistisk och faktabaserad diskussion kring språkinlärning för utrikes födda vuxna, avslutar professor Fanny Forsberg Lundell.
Kontakter
Dennis JernkrookPressansvarig
Presskontakt
Länkar
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Ny forskningsöversikt: Så påverkar distansarbete produktivitet för individer och företag10.12.2024 09:27:03 CET | Pressmeddelande
Den senaste tiden har arbetsgivare i större utsträckning velat ha tillbaka anställda till kontoret. En ny forskningsöversikt från Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, författad av fil. dr. Jonas Grafström, Staffan Samuelsson och Aino Simola, belyser hur distansarbete påverkar produktiviteten på både individ- och företagsnivå.
Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation18.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.
Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande17.10.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.
Ny studie: Så påverkar AI-kompetens din lön8.8.2024 15:28:01 CEST | Pressmeddelande
Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande
Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum