Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.
Organiserad kriminalitet och osund konkurrens
Organiserad kriminalitet påverkar företag på flera sätt, beroende på bransch och geografisk plats. Kriminella företag bryter systematiskt mot lagar och regler inom arbetsmarknaden, skatter och bidrag. De ägnar sig även åt allvarligare brott som hot, utpressning och cyberbrott. Genom att erbjuda varor och tjänster till konstlat låga priser snedvrider de konkurrensen och pressar ut seriösa aktörer.
Möjliggörare och gråzoner
Rapporten identifierar också "möjliggörare" på olika nivåer i samhället — från socialt utsatta individer, som används som målvakter, till professionella aktörer som advokater och revisorer, som bidrar till att underlätta brottsligheten. Släktbaserade kriminella nätverk spelar en betydande roll och utnyttjar höga nivåer av social tillit för att främja sina syften.
Företag som brottsoffer
Cirka hälften av Sveriges företag utsätts årligen för brott som stölder, skadegörelse och cyberattacker. Trots detta är benägenheten att polisanmäla låg, främst på grund av en upplevd ineffektivitet i rättssystemet.
Förslag på åtgärder
Rapporten presenterar flera förslag för att bekämpa den organiserade brottsligheten:
- Effektivisera samverkan mellan myndigheter: Stärk och klargör samarbetsformer för att undvika överlappningar och resursslöseri.
- Revidera sekretesslagstiftningen: Underlätta informationsutbyte mellan myndigheter för att effektivt bekämpa brottslighet, samtidigt som individens integritet skyddas.
- Förbättra rättskedjan: Säkerställ att Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården arbetar effektivt tillsammans för att öka förtroendet hos brottsoffer och allmänhet.
Ytterligare rekommendationer
- Förenkla bakgrundskontroller: Skapa en centraliserad plattform för företag att kontrollera potentiella affärspartners.
- Stärk Bolagsverkets befogenheter: Ge möjlighet att kräva personlig inställelse för att förhindra bolagskapningar och identitetsbedrägerier.
- Säkerställ korrekt identitetsfastställande: Åtgärda brister i hur myndigheter verifierar identiteten på personer som kommer till Sverige.
- Det här är bara ett axplock av de många olika åtgärder som behöver genomföras. Nu behövs reformer på en mängd områden för att skydda den höga sociala tilliten och det välfungerande företagsklimatet från att urholkas av organiserad kriminalitet, säger fil. dr. Anna Thoursie, i en avslutande kommentar.
Kontakter
Dennis JernkrookPressansvarig
Presskontakt
Länkar
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation18.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.
Ny studie: Så påverkar AI-kompetens din lön8.8.2024 15:28:01 CEST | Pressmeddelande
Forskning tyder på en lönepremie för nyanställda inom jobb som kräver AI-kompetens. Men en bredare lönekonkurrens uteblir.
Forskare: Orealistiska språkkrav inom äldreomsorgen30.5.2024 15:24:52 CEST | Pressmeddelande
Det behöver skapas flera enkla jobb inom vård och omsorg, där lägre spårkkrav kan tolereras. Det skriver Fanny Forsberg Lundell, professor i franska vid Ratio och Stockholms universitet, och Philip Rehnberg, masterstudent i demografi och uppsatsstudent vid Ratio i en debattartikel i Dagens samhälle. Samtidigt som språkkraven inom äldreomsorgen skärps nationellt, visar författarna i den nya rapporten, "Alla ska snabbt lära sig svenska", att många nyanlända inte har förutsättningarna att nå de politiskt fastställda kraven.
Ny rapport från Ratio: Begränsa rätten till sympatiåtgärder och inför ett proportionalitetskrav22.5.2024 13:00:00 CEST | Pressmeddelande
I en ny Ratio-rapport utforskar nationalekonomen och statsvetaren Nils Karlson förekomsten av sympatiåtgärder på den svenska arbetsmarknaden och dess konsekvenser för företag, arbetstagare och samhället i stort. Rapporten föreslår att rätten till sympatiåtgärder begränsas och att ett proportionalitetskrav införs.
Välkommen på rapportlansering: Om sympatiåtgärdernas logik och praktik17.5.2024 13:53:43 CEST | Pressmeddelande
I Sverige är möjligheten att ta till sympatiåtgärder såväl generös som omstridd. Vissa menar att sympatiåtgärderna bidrar till att vårt land har få utbrutna arbetsmarknadskonflikter medan kritikerna hävdar att regelverket är förlegat, med hänsyn till nutidens sammankopplade värdekedjor och global konkurrens. Klart är dock att sympatiåtgärder drabbar parter som inte är direkt berörda av en konflikt, något som på senare tid varit särskilt uppmärksammat i och med Teslakonflikten. I en ny rapport kartlägger Nils Karlson, professor i statsvetenskap, sympatiåtgärdernas historia, logik, praktik och konsekvenser. Vilka är sympatiåtgärdernas avsedda och oavsedda effekter? Vilka kostnader är förenade med sympatiåtgärdernas användning? Och finns det skäl att förändra regelverket kring dessa stridsåtgärder? Rapporten kommenteras av en panel bestående av: German Bender, utredningschef, tankesmedjan Arena Idé Elisabeth Thand Ringqvist, riksdagsledamot (C) Oliver Rosengren, riksdagsledamot (M) Modera
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum