Ny rapport: Organiserad kriminalitet hotar konkurrenskraft och företagande
I den nya Ratio-rapporten ”Från det nordiska guldet till det svenska tillståndet” kartlägger nationalekonomen Anna Thoursie den organiserade kriminalitetens allvarliga påverkan på företag och företagande i Sverige. Rapporten ger en överblick hur kriminella företag underminerar sund konkurrens och presenterar förslag på åtgärder för att motverka utvecklingen.

Organiserad kriminalitet och osund konkurrens
Organiserad kriminalitet påverkar företag på flera sätt, beroende på bransch och geografisk plats. Kriminella företag bryter systematiskt mot lagar och regler inom arbetsmarknaden, skatter och bidrag. De ägnar sig även åt allvarligare brott som hot, utpressning och cyberbrott. Genom att erbjuda varor och tjänster till konstlat låga priser snedvrider de konkurrensen och pressar ut seriösa aktörer.
Möjliggörare och gråzoner
Rapporten identifierar också "möjliggörare" på olika nivåer i samhället — från socialt utsatta individer, som används som målvakter, till professionella aktörer som advokater och revisorer, som bidrar till att underlätta brottsligheten. Släktbaserade kriminella nätverk spelar en betydande roll och utnyttjar höga nivåer av social tillit för att främja sina syften.
Företag som brottsoffer
Cirka hälften av Sveriges företag utsätts årligen för brott som stölder, skadegörelse och cyberattacker. Trots detta är benägenheten att polisanmäla låg, främst på grund av en upplevd ineffektivitet i rättssystemet.
Förslag på åtgärder
Rapporten presenterar flera förslag för att bekämpa den organiserade brottsligheten:
- Effektivisera samverkan mellan myndigheter: Stärk och klargör samarbetsformer för att undvika överlappningar och resursslöseri.
- Revidera sekretesslagstiftningen: Underlätta informationsutbyte mellan myndigheter för att effektivt bekämpa brottslighet, samtidigt som individens integritet skyddas.
- Förbättra rättskedjan: Säkerställ att Polisen, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket och Kriminalvården arbetar effektivt tillsammans för att öka förtroendet hos brottsoffer och allmänhet.
Ytterligare rekommendationer
- Förenkla bakgrundskontroller: Skapa en centraliserad plattform för företag att kontrollera potentiella affärspartners.
- Stärk Bolagsverkets befogenheter: Ge möjlighet att kräva personlig inställelse för att förhindra bolagskapningar och identitetsbedrägerier.
- Säkerställ korrekt identitetsfastställande: Åtgärda brister i hur myndigheter verifierar identiteten på personer som kommer till Sverige.
- Det här är bara ett axplock av de många olika åtgärder som behöver genomföras. Nu behövs reformer på en mängd områden för att skydda den höga sociala tilliten och det välfungerande företagsklimatet från att urholkas av organiserad kriminalitet, säger fil. dr. Anna Thoursie, i en avslutande kommentar.
Kontakter
Dennis JernkrookPressansvarig
Presskontakt
Länkar
Följ Ratio
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ratio
Webbinarium: Efter valet – vad händer med tysk ekonomi?4.3.2025 10:27:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen till Ratios webbsända seminarium onsdagen den 5 mars, där vi fokuserar på Tysklands ekonomiska framtid efter valet. Medverkande är professor Dr. Hubertus Bardt, verkställande direktör för Institut der deutschen Wirtschaft Köln e.V., och moderator är Jonas Grafström, doktor i nationalekonomi och vice vd på Ratio. Tyskland har länge varit Europas ekonomiska motor, men står nu inför flera utmaningar. Handelspolitik, korporatism, energipolitik och en eftersläpande digitalisering bidrar till en osäker framtid för landets ekonomi. Under seminariet diskuterar vi vad som väntar efter valet och vilka reformer som krävs för att vända utvecklingen. Evenemanget äger rum digitalt via Teams mellan kl. 12:15 och 12:45. Anmälan är öppen och du får en möteslänk i bekräftelsemejlet.
Tysklands roll i den svenska elkrisen - välkommen på webbinarium om "Europas sjuke man"18.2.2025 11:00:14 CET | Pressinbjudan
En ekonomi på dekis, följt av en elkris som gett känningar över hela kontinenten. Det finns skäl till varför Tyskland på senare tid kallats ”Europas sjuke man”. Hur påverkar den tyska elkrisen svenska företag? Gynnas vi av ett integrerat elsystem på EU-nivå? Och hur villiga är svenskar att betala för utsläppsminskningar i andra länder, egentligen? För att besvara dessa frågor bjuder Ratio in till ett digitalt seminarium torsdagen den 20 februari. Medverkande: Jonas Grafström, fil. dr nationalekonomi, vice vd Ratio Magnus Söderberg, professor i nationalekonomi vid Griffith University i Australien, Ratio Samtalet modereras av Karl Hatt, evenemangsansvarig Ratio Evenemanget äger rum via Teams. Information om möteslänk med mera kommer i bekräftelsemejlet. Mer information om evenemanget, arrangören samt anmälningslänk finner du här.
Ny studie kvantifierar hinder för en cirkulär plastindustri12.2.2025 13:20:11 CET | Pressmeddelande
I en ny forskningsartikel av fil dr Jonas Grafström, vice vd vid Ratio, identifieras och kvantifieras de viktigaste barriärerna för att uppnå en cirkulär plastindustri. Genom att utveckla ett ekvationsbaserat ramverk ger studien en helhetsbild av de faktorer som påverkar övergången till en mer cirkulär ekonomi.
Ny forskningsöversikt: Så påverkar distansarbete produktivitet för individer och företag10.12.2024 09:27:03 CET | Pressmeddelande
Den senaste tiden har arbetsgivare i större utsträckning velat ha tillbaka anställda till kontoret. En ny forskningsöversikt från Ratio – Näringslivets forskningsinstitut, författad av fil. dr. Jonas Grafström, Staffan Samuelsson och Aino Simola, belyser hur distansarbete påverkar produktiviteten på både individ- och företagsnivå.
Ny rapport: Föråldrat plansystem boven bakom bostadsbrist och segregation18.11.2024 13:16:26 CET | Pressmeddelande
Sveriges plansystem har under decennier förhindrat byggandet av småhus och förvärrat sociala problem i både tätorter och glesbygd. Det skriver Jan Jörnmark, docent i ekonomisk historia, i den nya rapporten Den planlösa planeringen, utgiven vid forskningsinstitutet Ratio.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum