Ticket

Tickets stora trendrapport Ticket Collection: Så blir reseåret 2024

Dela

Resebyrån Ticket har genomfört en stor Sifo-undersökning och grävt i bokningsstatistiken för att kartlägga svenska folkets resmönster i sin årliga trendrapport Ticket Collection. Den visar att mer än hälften av svenskarna tänker resa utomlands på semester under 2024, men ekonomin och den oroliga omvärlden förändrar resandet.

2023 var året som resandet återhämtade sig efter tre svåra år för resebranschen, och 48 procent av svenskarna åkte utomlands på semester. Samtidigt uppgav 42 procent att de inte reste lika mycket som de hade önskat, och de främsta anledningarna till detta var att man inte hade råd (enligt 51 procent av dessa) eller krig i omvärlden (enligt 14 procent). Många andra hinder för semesterresor har däremot försvunnit under året. I förra årets Sifo-undersökning uppgav 32 procent att pandemirestriktioner var den främsta orsaken till att man inte reste så mycket som man önskat 2022, men dessa restriktioner var hävda 2023. Andelen som inte kunde resa på grund av att de saknade giltigt pass minskade från 13 procent till 3 procent, och andelen som inte kunde resa på grund av flygstrejker minskade från 4 procent till 0 procent. Sammantaget gjorde detta att semesterresandet ökade under 2023 trots det tuffa ekonomiska läget, och semesterresandet inom Europa är nu på en högre nivå än innan pandemin.

Semesterresandets återhämtning fortsätter 2024, och Tickets bokningsstatistik från årets första månader visar på 12 procent fler bokningar än samma period förra året. Även Tickets Sifo-undersökning visar på ett ökat resande i år, och 55 procent av svenskarna svarar att de kommer åka på semester utomlands under 2024.

Inflation, matpriser, räntor och hyror styr resmönstret

Semesterresandet ökar, men resmönstren påverkas fortfarande av ekonomin. I Tickets Sifo-undersökning för ett år sedan så var det höjda matpriser som hade störst inverkan på semesterresandet. Detta har i år petats ner till andra plats, medan nästan hälften av svenskarna (47 procent) i stället säger att inflationen är det som mest påverkar deras semesterresande. I år är det färre svenskar som uppger att deras resande påverkas av höga elpriser (25 procent i år jämfört med 34 procent förra året) eller höga bränslepriser (16 procent i år jämfört med 28 procent förra året), medan fler påverkas av höga räntor (35 procent i år jämfört med 24 procent förra året) eller höga hyror (22 procent jämfört med 12 procent förra året). Trots detta har andelen som svarar att det ekonomiska läget inte alls påverkar deras semesterresande ökat från 33 procent förra året till 43 procent i år. Mer än hälften av svenskarna anpassar dock fortfarande sitt resande efter ekonomin genom att till exempel välja billigare flyg, hotell eller resmål.

Bättre ekonomi eller tryggare omvärld skulle öka resandet, men svenskarna alltmer luttrade

Tickets bokningsstatistik visar på en positiv utveckling jämfört med förra året, men eftersom ekonomin och omvärldshändelser har stor påverkan på svenskarnas resande så kan förutsättningarna snabbt förändras. I Tickets Sifo-undersökning uppger 43 procent att en förändrad ekonomi skulle få dem att resa mer under 2024 (samma andel som förra året då 44 procent svarade detta). Även ett mer stabilt världsläge skulle få svenskarna att resa utomlands i högre utsträckning, men andelen som svarar detta har gått ner från 36 procent förra året till 25 procent i år. Svenskarna har vant sig vid den turbulenta omvärlden, och situationen i exempelvis Ukraina och Gaza påverkar semesterplanerna i mindre utsträckning än tidigare. Ungefär lika många som förra året uppger att fler semesterdagar (18 procent) eller en reskamrat (15 procent) skulle få dem att resa mer.

- Svenskarnas reslust är verkligen inte mättad än men plånboken påverkar såklart hur ofta, hur länge och hur långt man reser. Vi i resebranschen väntar precis som kunderna spänt på besked om räntesänkningar eller andra goda nyheter som gör att man kanske unnar sig lite mer i år, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Ekonomin och en orolig omvärld gör Europa till den stora vinnaren

Enligt Tickets Sifo-undersökning förra året så var priset då den enskilt viktigaste faktorn vid val av resmål, men det osäkra världsläget har gjort att trygghet och säkerhet nu intagit förstaplatsen. Detta gynnar resandet till länder som upplevs som säkra och stabila. På en delad andraplats prioriterar svenskarna i år ett lågt pris och att det finns direktflyg eller enkla förbindelser till resmålet, allt för att göra resan så bekymmersfri som möjligt. Detta gör sammantaget Europa till den stora vinnaren eftersom resor inom kontinenten som regel är billigare och smidigare än långresor, och många av resmålen även upplevs tryggare. Tickets bokningsstatistik visar en ökning på 14 procent för resor till destinationer i Europa, och 76 procent av alla semesterresor är nu inom Europa (jämfört med 60 procent innan pandemin).

Sol och bad lockar mest – men upptäckarlusten nu viktigare än kvalitetstid med familjen

De flesta svenskar är ute efter sol och värme på semestern, och 44 procent svarar i Tickets Sifo-undersökning att detta är den viktigaste anledningen att de reser utomlands 2024. Den näst viktigaste anledningen är dock att upptäcka nya resmål (39 procent) som jämfört med förra året har gått om att få kvalitetstid med familjen (38 procent) och att komma bort från vardagen (35 procent). Detta kan bero på att trenden förra året var att man var ute efter det bekanta och beprövade när man begav sig ut i världen för första gången på flera år. De som hunnit besöka sina "säkra kort" kan i år därför vara mer intresserade av att uppleva något nytt. I Tickets bokningsstatistik kan man se att cityresorna till London och Paris backar medan de istället ökar till Berlin, Prag och Lissabon. Spaniens tillväxt drivs i år inte av resandet till semesterklassikerna Mallorca och Kanarieöarna utan till Malaga, Alicante och Barcelona. Och i Grekland så minskar resandet till Kreta och Rhodos medan det ökar till Kos, Parga och Zakynthos.  

- 2023 var året som svenskarna återbesökte sina semesterfavoriter, men 2024 verkar bli året som man vill börja utforska världen igen. Man prioriterar fortfarande tryggt och smidigt resande, så det kommer nog inte röra sig om exotiska långresor, utan snarare om semesterpärlor i närområdet som man kanske inte hunnit besöka än, säger Michael Kapil.

Resandet sprids ut över året 

Sommaren är fortfarande svenskarnas enskilt mest populära reseperiod, och av de som planerar utlandsresa under 2024 tänker 38 procent resa bort under sommaren, enligt Tickets Sifo-undersökning. Förra året låg dock denna siffra på 43 procent, och innan pandemin på 56 procent. Att mer än hälften av svenskarna uppger att de planerar en semesterresa utomlands i år, men färre än vanligt säger att de tänker åka på sommarresa, tyder på att vi kan få se ett ökat resande utanför högsäsongen. Detta kan bero på att den höga efterfrågan på sommarresor förra året resulterade i höga priser, och många kunder tittar i år därför på att förlägga en större del av semestern till april-maj eller september-oktober, då det också är varmt och skönt runt Medelhavet men priserna är betydligt lägre.

- Har man möjlighet att resa under lågsäsong så finns mycket pengar att spara eftersom man kan hitta resor för halva priset jämfört med under högsommaren. Men har man barn i skolåldern och inte kan resa utanför skolloven så gäller det i stället att boka sommarresan så tidigt som möjligt. Att avvakta för att försöka få en känsla för hur sommarvädret kommer bli eller vänta in sista minuten-priser har inte lönat sig på många år eftersom den höga efterfrågan gjort att priserna bara blivit högre och högre ju närmare sommaren man kommit, säger Michael Kapil.

Chartern fortsatt populär, men reguljärflyget växer snabbast

Det trygga och smidiga charterresandet fortsätter vara populärt och står idag för en fjärdedel av semesterresorna. Av de som planerar att åka på charterresa under 2024 så uppger två tredjedelar att den viktigaste anledningen till detta är enkelheten och bekvämligheten, enligt Tickets Sifo-undersökning. Charterbolagen flyger nu dessutom direkt till solen från 14 orter runtom i Sverige i tillägg till de tre huvudflygplatserna, vilket är en stor fördel för de som inte bor i närheten av Arlanda, Landvetter eller Köpenhamn. De mest populära resmålen och hotellen kan dock snabbt sälja slut eller stiga i pris vid hög efterfrågan, och charterresornas avgångar och reslängder kanske inte heller passar alla resenärer. Detta gör att flexibla reguljärflyg och reguljärpaket är den snabbast växande reseformen just nu med en ökning på 21 procent, enligt Tickets bokningsstatistik.

- Hittar man ingen charterresa som passar så finns det hundratals flygbolag, tusentals flyglinjer och hundratusentals hotell att välja mellan för att skräddarsy en egen resa. Och om man bokar flyget och hotellet på samma gång så skyddas man fortfarande av Paketreselagen, som gör att man bland annat har rätt att få pengarna tillbaka om UD skulle gå ut med en avrådan till resmålet, säger Michael Kapil.

Ett urval av trendande semesterländer från Ticket Collection 2024:

  • Årets vinnare: Spanien

Spanien är årets ohotade vinnare, och de fem mest bokade resmålen just nu är alla i Spanien. Bokningarna har ökat med 39 procent jämfört med förra året och 45 procent jämfört med innan pandemin, och en tredjedel av alla resor som bokas just nu går till Spanien, enligt Tickets bokningsstatistik. De senaste åren har framförallt Kanarieöarna lockat nya resenärer, eftersom det i princip är det enda resmålet inom EU med sol -och badväder på vintern och som därför klivit fram som ett mer näraliggande alternativ till Miami eller Asien. I år är det däremot Malaga och Alicante som står för de största ökningarna, och resandet dit har ökat med mer än 80 procent jämfört med förra året. Jämfört med innan pandemin så har resandet till Malaga, Alicante samt även Barcelona nu flerdubblats.

  • Årets raket: Italien

Italien har vid sidan av Spanien en delad förstaplats i Tickets Sifo-undersökning om man frågar svenskarna vilket land de helst vill resa till 2024. Detta avspeglas i Tickets bokningsstatistik, och resandet till Italien har ökad med 35 procent jämfört med förra året och 80 procent jämfört med innan pandemin. Rom är det enda resmålet som lyckas ta sig in på topp 10 men det finns en uppsjö andra destinationer som också lockar svenska turister såsom Milano, Toscana, Sicilien, Neapel, Amalfikusten och Venedig.

  • Årets klättrare: USA och Thailand

USA och Thailand har haft en lång väg tillbaka efter pandemin, men har nu på allvar börjat klättra på topplistan. Bokningarna till Thailand har ökat med 23 jämfört med förra året och bokningarna till USA med 14 procent, enligt Tickets bokningsstatistik. Resandet till länder utanför Europa är fortfarande lägre än innan pandemin, och detta gäller i synnerhet USA dit resandet fortfarande bara är hälften av vad det var innan pandemin. Det finns dock ljusglimtar, och medan resandet till New York står och stampar så har resandet till Miami ökat med 23 procent och till Los Angeles ökat med 70 procent jämfört med förra året.

  • Årets bubblare: Cypern och Portugal

Cypern har blivit ett återkommande inslag på topplistan, och klättrar sakta men säkert uppåt med en ökning på 6 procent jämfört med förra året och 15 procent jämfört med innan pandemin enligt Tickets bokningsstatistik. Detta är ett av Medelhavets mest solsäkra resmål, och en stark kandidat när kunderna söker nya resmål i regionen. Eftersom värmen kommer tidigt till Cypern under våren och stannar långt in på hösten så gynnas resmålet även av trenden att allt fler åker på semester utanför sommarmånaderna. Även Portugal har lyckats ta sig tillbaka till topp 10 efter en längre frånvaro. Detta resmål lider av färre direktflyg än de större semesterresmålen i Europa, men svenskarna har börjat hitta tillbaka till detta härliga land som ser en ökning på 12 procent inför 2024.

  • Årets förlorare: Storbritannien och Frankrike

Både Storbritannien och Frankrike finns med på årets topplista, och det är storstäderna London och Paris som tillsammans med Nice är de främsta dragplåstren. Båda länderna har dock tappat resande jämfört med förra året enligt Tickets bokningsstatistik – Storbritannien med 8 procent och Frankrike med 30 procent. När svenskarna vill upptäcka nya resmål så är det storstadsklassiker som dessa som tappar resande till förmån för mindre välbesökta destinationer såsom Berlin, Prag och Lissabon. Ticket tror ändå att resandet till London och Paris kan återhämta sig under våren eftersom de är populära weekenddestinationer och vi de kommande månaderna har många möjligheter att åka bort en långhelg i samband med påsk, första maj, Kristi himmelsfärd eller nationaldagen.

  • Årets fynd: Turkiet och Grekland

Grekland har de senaste åren sett en bokningsökning på 84 procent jämfört med innan pandemin. Tillväxten verkar nu ha planat ut och jämfört med förra året är ökningen bara 2 procent. Detta bidrar till att prisutvecklingen avtagit, och det finns många prisvärda resor att hitta i den mångsidiga grekiska övärlden. Det billigaste semesterlandet just nu är dock Turkiet, där den svaga turkiska liran gör att svenskar får mycket för pengarna. Samtidigt svarar 42 procent i Tickets Sifo-undersökning att de inte kan tänka sig resa till landet på semester, och oroligheterna i Mellanöstern har även bidragit till att resandet till Turkiet minskat med 18 procent jämfört med förra året. Antalyakusten fortsätter ändå vara populär bland många svenskar, och trots årets nedgång är Turkiet fortfarande det 11:e mest bokade semesterlandet, precis utanför topp 10.

Topp 10 semesterländer 2024:

  1. Spanien (1)
  2. Grekland (2)
  3. Italien (3)
  4. Thailand (6)
  5. USA (7)
  6. Storbritannien (5)
  7. Frankrike (4)
  8. Kroatien (8)
  9. Cypern (10)
  10. Portugal (NY)

 

Topp 10 semesterresmål 2024:

  1. Gran Canaria, Spanien (1)
  2. Malaga, Spanien (3)
  3. Alicante, Spanien (4)
  4. Mallorca, Spanien (2)
  5. Barcelona, Spanien (8)
  6. London, Storbritannien (5)
  7. Rom, Italien (9)
  8. Bangkok, Thailand (NY)
  9. Kreta, Grekland (6)
  10. Rhodos, Grekland (10)

 

Källa: Tickets bokningsstatistik, bokningar gjorda 1/1 – 18/2 2024 (siffra inom parentes är placeringen samma period förra året).

Fullständig rapport finner du bifogat. För frågor eller önskan om specifik statistik, kontakta Tickets presskontakt.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Ticket Privatresor är Nordens största privatresebyrå med en marknadsandel på cirka 25 procent av alla privatresor sålda genom fysiska resebyråer och nätresebyråer i Sverige. Under varumärkena Ticket, Airngo och Charter erbjuder vi marknadens bästa utbud av resor från över 400 olika flygbolag, charterbolag, researrangörer, rederier, hotell och hyrbilsföretag. Verksamheten drivs idag genom 16 sajter i 10 länder tillsammans med 67 butiker i Sverige och Norge där online och butik samverkar under en unik omnikanal-strategi.

Följ Ticket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ticket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye