Uppsala stadsteater

Uppsala Internationella Litteraturfestival 2024 tar plats på Uppsala stadsteater

Dela

Uppsala Internationella Litteraturfestival återkommer för sjunde året med ambitionen att vidga den svenska litterära horisonten och uppmärksamma författarskap från kultursfärer och språkområden som får liten uppmärksamhet i Sverige. Den 22 och 23 mars finns det möjlighet att ta del av festivalen på Uppsala stadsteater. 

I år lyfts författare från folk och områden som står i fokus för aktuella konflikter men fortfarande vistas i kulturell skugga. Det är författare som synliggör varat ur olika dimensioner och levandegör det komplexa från länder som Israel, Palestina, Libanon, Ukraina, Armenien, Georgien, Rumänien och Irak.

Festivalen arrangeras på flera platser runtom i Uppsala. På Uppsala stadsteater händer följande:

Fredag 22 mars
Livsfarliga översättningar i Libyen kl. 17.00
Libyske författaren och översättaren Mamon Zaidy i samtal med poeten, regissören och litteraturkritikern Magnus Dahlerus. Avslutande musik med Ahmad Al-Khatib.

Iraks kluvna identiteter kl. 18.30
Irakiska journalisten och författaren Inaam Kachachi i samtal med författaren och litteraturkritikern Gabriella Håkansson.

Lördag 23 mars
Om palestinierna bara försvann kl. 16.00
Palestinska journalisten och författareen Ibtisam Azem i samtal med poeten och kulturproducenten Burcu Sahin.

Black sea lit - Berättelser från en krigsskådeplats med omgivningar kl. 17.15
Panelsamtal med författare så som Ina Vulthanova, Archil Kikodze, Halyna Kruk, Bogdan Cosa och Anush Kocharyan. Projektet Black Sea Lit drivs av Goethe institutet i Armenien. 

Svarta havs-författare och musik kl. 18.45
Läsning av författare från ”Black Sea Lit” och musik med Jacob Kellerman. Skådespelarna Malin Tengvard och Emil Brulin, samt författarna läser utvalda texter.

Kulturell dominans och underordning kl. 20.15
Panelsamtal med Hassan Blasim, Ibtisam Azem, Armen H Ohanyan och Lyudmila Khersonska. Samtalet leds av Christina Kullberg, professor i franskspråkig litteratur som deltar i forskning om världslitteratur.

Mer information om programpunkterna som förekommer på Uppsala stadsteater: Litteraturfestival 2024 – Uppsala stadsteater

Mer allmän information om Uppsala Internationella Litteraturfestival: Uppsala Internationella Litteraturfestival

Kontaktperson för intervjuförfrågningar med mera är konstnärlig ledare för Uppsala Internationella Litteraturfestival, Kholod Saghir. 
Email: kholod.saghir@uppsalalittfest.org

Nyckelord

Kontakter

Uppsala stadsteater är Sveriges tredje största stadsteater. Vår vision är att skapa omvälvande scenkonst av högsta kvalitet som berör och utmanar i nuet och in i framtiden. Vi har också ett löfte: att beröra bortom föreställningen.

Repertoaren är bred och innehåller klassiker såväl som innovativ scenkonst, komedi och bråddjup dramatik för publik i alla åldrar.

Följ Uppsala stadsteater

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala stadsteater

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye