Klimatpolitiska rådet

Klimatpolitiska rådet presenterar årets granskning av regeringens klimatpolitik

Dela

Årets fokus: Utvärdering av regeringens klimatpolitiska handlingsplan. 

Klimatpolitiska rådet bjuder in till lanseringen av den årliga granskningen av regeringens samlade politik med avseende på klimatmålen. Medverkar gör rådets ordförande Åsa Persson, vice ordförande Björn Sandén, rådets övriga ledamöter samt inbjudna experter. Rapporten tas emot av klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Tid: torsdag 21 mars 2023, kl. 13.00–14.30, kaffe från 12:30
Individuella intervjuer för journalister: cirka kl. 13.45 – 16.00

Plats: 7A Posthuset, Vasagatan 28, Stockholm

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppgift att utvärdera om regeringens samlade politik leder mot de av riksdagen beslutade klimatmålen.

Årets rapport innehåller en granskning av regeringens samlade politik under 2023 samt en utvärdering av den klimatpolitiska handlingsplan som regeringen presenterade i december 2023. I rapporten bedömer Klimatpolitiska rådet hur Sverige ligger till för att klara klimatmålen samt ger rekommendationer till regeringen.

Vid lanseringen kommer Klimatpolitiska rådets ordförande Åsa Persson samt vice ordförande Björn Sandén att presentera rapportens innehåll.

Klockan 13.30 överlämnas rapporten till regeringen genom klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, som kommenterar dess slutsatser och rekommendationer.

Därefter diskuteras och fördjupas rapportens innehåll i samtal mellan Klimatpolitiska rådets ledamöter och inbjudna experter: Jette Bredahl Jacobsen, vice ordförande EUs klimatvetenskaplig råd, ESABCC; Pia Sandvik, VD Teknikföretagen och Gustaf Lind, Generalsekreterare WWF.

Publicering av rapporten

Rapporten publiceras på rådets webbplats, klimatpolitiskaradet.se, kl. 13.00 den 21 mars.

Ett presskit med ytterligare underlag kommer att skickas ut digitalt till anmälda journalister i samband med att rapporten publiceras.

Individuell intervjutid för journalister

Ordförande och vice ordförande erbjuder individuella intervjuer för journalister mellan cirka kl. 13.45–16.00 Intervjuerna kan genomföras på plats eller digitalt. 

Intresseanmälan görs via länken Anmälan. Därefter blir ni kontaktade av vår medieansvarige för närmare detaljer. Boka senast den 19 mars kl. 12.00. Uppge namn, redaktion och kontaktuppgifter.

Läs mer om lanseringen på:
Rapport 2024 | Klimatpolitiska Rådet (klimatpolitiskaradet.se)

För övriga frågor, kontakta:
Eva Mineur, utredare, 08-775 41 74, eva.mineur@klimatpolitiskaradet.se

Kontakter

Om oss

Klimatpolitiska rådet är ett oberoende tvärvetenskapligt expertorgan med uppdrag att utvärdera om regeringens samlade politik leder till att klimatmålen uppnås. Det långsiktiga målet är att Sverige senast år 2045 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären. I vårt uppdrag ingår också att bidra till en ökad diskussion om klimatpolitiken i samhället.

Följ Klimatpolitiska rådet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Klimatpolitiska rådet

Regeringens klimatpolitiska handlingsplan för Sverige in på en onödigt riskfylld väg21.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Den klimatpolitiska handlingsplanen ger inte svar på hur Sveriges klimatmål ska nås, varken på kort eller lång sikt. Med beslutad politik väntas utsläppen öka under mandatperioden och ansvaret för att nå mål och EU-åtaganden skjuts framåt. Sammantaget leder handlingsplanen in på en onödigt riskfylld väg för Sveriges klimatomställning. Det är huvudbudskapen i årets rapport från Klimatpolitiska rådet som även innehåller rekommendationer till regeringen.

Handlingsplanen otillräcklig – ytterligare styrmedel behövs för att nå klimatmålen22.12.2023 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kommande årtionde är kritiskt för att undvika de mest katastrofala konsekvenserna av klimatförändringarna. Regeringens klimatpolitiska handlingsplan är otillräcklig för att nå Sveriges klimatmål. Det är tydligt att befintlig politik leder till kraftigt ökade utsläpp i närtid. Det är otydligt hur planen ska leda till att utsläppen minskar så att klimatmålen kan nås. Regeringen behöver snabbt återkomma till riksdagen med konkreta förslag på förstärkta styrmedel.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye