Kommunal

Larmen inifrån förskolan: nedskärningarna drabbar barnens hälsa

Dela

Läget är pressat för många av Sveriges kommuner och nu förbereder sig personalen inom skola och förskola för den våg av nedskärningar som väntas i år. Nu kommer larmen inifrån om att nedskärningarna riskerar att leda till att läroplanen inte efterlevs. Personalen är även oroliga för att besparingarna i verksamheten kommer leda till sämre mående och hälsa hos barnen. Det visar en enkät som fackförbundet Kommunal gjort.

Malin Ragnegård, Förbundsordförande Kommunal Foto: Fredrik Sandin Carlson

Enkäten, som är gjord bland Kommunals arbetsplatsombud inom skola, förskola och fritids, visar att en ny våg av nedskärningar kommer att drabba välfärden i år. Nästan varannan svarande uppger att det planeras neddragningar, eller att dessa redan gjorts under föregående år på deras arbetsplats. Något som resulterar i minskad personaltäthet, större barngrupper och att vikarier inte tas in vid sjukdom.

- Vi står nu mitt i en välfärdskris. Läget är akut och regeringen måste agera nu med omedelbara krisstöd till välfärden. Men tyvärr ser vi raka motsatsen. Välfärden och medlemmarna i Kommunal lämnas till sitt öde, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Oron bland personalen är stor. Sex av sju uppger att de är mycket eller ganska oroliga för hur nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön. Lika många uppger att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka möjligheterna att leva upp till läroplanen. nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa. Nio av tio uppger att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa.

- Barnens hälsa och framtid måste gå före skattesänkningar för de allra rikaste. Finansministern har öppnat upp för nya skattesänkningar i år, och jag vill därför bjuda med henne att praktisera en dag som barnskötare, för att lyssna på personalens oro och förstå att välfärden måste prioriteras, säger Malin Ragnegård, Kommunals förbundsordförande.

Enkäten i korthet

Arbetsplatsombud inom skola, förskola och fritids uppmanades mellan 27 november 2023 och 7 december 2023 via e-post att svara på en webbaserad enkät. Efter en påminnelse 5 december 2023 hade 44 procent svarat (2130 svarande / 4876 mottagare)

  • 47% uppgav att det skett eller ska ske neddragningar på deras arbetsplats.
  • 86% uppgav att de är mycket eller ganska oroliga för hur nedskärningarna kommer att påverka arbetsmiljön.
  • 91% uppgav att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka barnens och elevernas mående och hälsa.
  • 86% uppgav att de är mycket eller ganska oroliga över att nedskärningarna kommer att påverka möjligheterna att leva upp till läroplanen.
  • 93 % uppgav att de var oroliga för vad nedskärningarna kommer innebära för barn och elever i behov av särskilt stöd.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Var femte utsätts för hat och hot på jobbet – på grund av etnisk bakgrund30.1.2024 09:34:16 CET | Pressmeddelande

De negativa attityderna mot människor med utländsk bakgrund har förstärkts under de senaste åren – i samhället, men också på arbetsplatserna. Det visar Kommunals senaste rapport – ”Var kommer du ifrån? Egentligen?” som också presenterar siffror på att utlandsfödda medlemmar löper avsevärt större risk att utsättas för olika former av trakasserier och diskriminering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye