Audi

Säljstart för nya Audi A3 i vässad toppform

Dela

En omfattande uppgradering för en framgångsrik modell: Audi A3, bilen med vilken Audi 1996 etablerade premiumkompaktklassen, är sportigare, bekvämare och mer digital än någonsin tack vare progressiv design, utökad standardutrustning och nya material och erbjudanden. Appar som kan användas direkt på den digitala skärmen, valbara dagsljussignaturer och möjligheten att när som helst lägga till funktioner on demand möjliggör en hög grad av individualisering. Säljstarten sker nästa vecka med A3 Sportback 35 TFSI S tronic till ett ca-pris på 354.200 kr.

Sportigare än någonsin: exteriören hos Audi A3

Mer dynamisk, mer progressiv och mer emotionell är ledorden för A3 Sportback efter modelluppdateringen. Den sexkantiga, ramlösa Singleframe-grillen har en ny struktur och är märkbart lägre och bredare. Den sportiga karaktären förstärks av de stora kantiga luftintagen och den markerade frontspoilern som gör att A3 ser lägre ut. Detsamma gäller bakpartiet med den nya stötfångaren och markerade diffusorn. De nya metalliclackerna District Green och Progressive Red framhäver även den dynamiska framtoningen. Bland tillvalen finns även nyheten Daytonagrå mattlackering.

Upp till fyra valbara dagsljussignaturer

För första gången i Audi A3 går det nu att välja och växla mellan upp till fyra olika digitala dagsljussignaturer i MMI. "Det ger våra kunder en högre grad av individualisering. De kan när som helst ändra utseendet på sin modell”, säger Cesar Muntada, Head of Design Light Experience på AUDI AG. ”Detta gäller även för scenarierna för Coming home/Leaving home, som har utformats individuellt för varje signatur.” LED- och Matrix-LED-strålkastarna skapar det digitala dagsljuset med hjälp av 24 pixelelement i tre rader på strålkastarens övre del. Med sin kilform och breda ljusgrafik framhäver de den sportiga karaktären i Audi A3.

Vässad interiördesign

För att matcha exteriören har även interiören vässats. Här finns en hel del nyheter där alla detaljer är exakt utformade och framhäver bilens progressiva och tekniska utseende. Den nya kromade lamelldesignen gör att ventilationsmunstyckena i tillvalet Klimatpaket framhäver förarplatsens bredd. Även mittkonsolen och de invändiga dörrhandtagen har fått en ny design. Förutom dryckeshållare är mittkonsolen som standard utrustad med ett armstöd som kan ställas in i längd- och vinkelled. Den kompakta växelspaken, som ger bekväm styrning av S tronic-funktionerna, har också fått ett nytt utseende. Tack vare den avfasade designen smälter den sömlöst in i mittkonsolen.

Interiörbelysningen ger accenter i dörrarna och vid golvet. Som tillval finns ytterligare belysningselement och konturbelysning. En ny designdetalj är de bakgrundsbelysta framdörrarna där tygpanelen laserskurits 300 gånger för att skapa en unik effekt. Fem belysta element ger ett dynamiskt ljusflöde som även visas när bilen låses upp. De 30 olika färgerna kan väljas via MMI. De stora högtalarna till det nya Sonos-ljudsystemet är placerade i den nedre delen av dörrarna, vilket ger en ljudupplevelse med 3D-ljud.  A3 har nu även ett dekorinlägg i ett tekniskt tyg som är tillverkat av 100 procent återvunnen polyester.

Uppkopplad: App Store och Functions on demand

Audi A3 är digital och uppkopplad tack vare många connect-tjänster, on-demand-funktioner och en appbutik. Som tillval finns MMI navigation plus samt hela connect-portföljen och åtkomst till App Store, som gör det möjligt för föraren att använda många olika applikationer via bilens display. Genom att integrera Store kan kunden direkt och intuitivt få tillgång till populära appar från tredje part på MMI-skärmen via en dataanslutning i bilen. De valda apparna installeras i bilens infotainmentsystem utan att användaren behöver ta en omväg via sin smartphone och kan aktiveras via röstkommando.

Functions on Demand ger hög flexibilitet. Upp till fem individuella infotainment- och komfortfunktioner kan läggas till online via myAudi-appen även efter bilköpet. Förutom MMI navigation plus inklusive Audi connect-tjänster finns A3 helljusassistent. Alla funktioner kan bokas för en månad, sex månader, ett år, tre år eller permanent, beroende på kundens individuella behov.

Smarta hjälpmedel: Assistanssystem för stadskörning och långkörning

A3 levereras redan som standard med hög säkerhet. Audi pre sense front, kollisionsundvikande och svängningshjälp samt filbytesvarning hjälper till att förhindra olyckor med andra trafikanter. Den adaptiva farthållaren ökar komforten genom att stödja föraren i längs- och tvärriktningen och har kompletterats med en assisterad filbytesfunktion. Systemet hanterar acceleration, inbromsning och styrning i hastigheter upp till 210 km/h och hjälper även till vid filbyte i hastigheter över 90 km/h på motorvägar. Systemet aktiveras via MMI och använder data från den bakre radarn för att indikera om och i vilken riktning det är möjligt att byta körfält med hjälp av vita pilar på instrumentpanelen och vindrutevisningen. Om föraren inleder körfältsbytet genom att blinka med körriktningsvisaren, hjälper systemet aktivt till med styrningen.

I stadstrafik hjälper parkeringshjälpen Park Assist Plus föraren att parkera och backa ut från parkeringsplatsen genom exakta styrmanövrer. Filbytesvarning, urstigningsvarning och cross traffic assist rear använder sig av de bakre radarsensorerna för att övervaka trafiken bakom och bredvid bilen för ännu mer säkerhet och komfort.

Orderböcker öppnar i mars

I Sverige kommer A3-modellerna inledningsvis att finnas i två varianter. 35 TFSI med 1,5-liters bensinmotor har en effekt på 150 hk och erbjuds vid lanseringen som automatversion med sjuväxlad S tronic och mildhybridteknik. Senare kommer den även att finnas med en 6-växlad manuell växellåda. I slutet av året kommer en laddhybridmodell att komplettera programmet. I standardutrustningen ingår bland annat parkeringssensorer fram och bak, backkamera, adaptiv farthållare, interiörbelysningpaket, 3-zons klimatanläggning, Smartphone interface och sportsäten.

Alla A3-modeller tillverkas på Audis fabrik i Ingolstadt och kan beställas från nästa vecka. A3 Sportback 35 TFSI S tronic börjar på 354.200 kr.

Kontakter

Bilder

Audi A3 Sportback
Audi A3 Sportback
Ladda ned bild
Audi A3 Sportback
Audi A3 Sportback
Ladda ned bild
Audi A3 Sportback
Audi A3 Sportback
Ladda ned bild
Audi A3 Sportback
Audi A3 Sportback
Ladda ned bild

Om oss

Audi Group är en av de mest framgångsrika tillverkarna av bilar och motorcyklar i premium- och lyxsegmentet. Varumärkena Audi, Bentley, Lamborghini och Ducati tillverkas på 21 platser i 12 länder. Audi och dess samarbetspartners finns på över 100 marknader över hela världen.

2022 levererade Audi Group 1,61 miljoner Audi-bilar, 15 174 Bentley-bilar, 9 233 Lamborghini-bilar och 61 562 Ducati-motorcyklar till kunder. Under räkenskapsåret 2022 uppnådde AUDI Group en total omsättning på €61,8 miljarder och ett rörelseresultat på €7,6 miljarder. År 2022 arbetade över 87 000 personer i hela världen för AUDI Group, varav över 54 000 på AUDI AG i Tyskland. Med attraktiva märken, nya modeller, innovativa mobilitetserbjudanden och vägvisande tjänster strävar koncernen systematiskt efter att bli en leverantör av hållbar, individuell premiummobilitet. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Nästa milstolpe i F1-projektet: Nico Hülkenberg blir förare för Audis fabriksteam29.4.2024 15:29:00 CEST | Pressmeddelande

Kursen fortsätter stakas ut för Audis Formel 1-projekt. Efter tillkännagivandet av det fullständiga övertagandet av Sauber Group inför inträdet i F1, har den första föraren nu bekräftats. Nico Hülkenberg har tecknat ett flerårigt avtal med Sauber och kommer starta för Audis fabriksteam 2026. Redan 2025 kommer Hülkenberg köra för Sauber och följer därefter med i transformationen till fabriksteamet.

Säljstart för uppdaterade laddhybriderna Audi Q7 TFSI e quattro och Q8 TFSI e quattro.23.4.2024 12:45:14 CEST | Pressmeddelande

Audi öppnar upp för beställning av laddhybriderna Audi Q7 TFSI e* och Q8 TFSI e* denna vecka. Båda modellerna har uppdaterats med en exteriör facelift samtidigt som den eldrivna räckvidden har ökat till 83 km tack vare ny batteriteknik och effektivare körlägen. För första gången finns båda laddhybriderna även med fyrhjulsstyrning för ökad säkerhet och komfort. Med tillvalet elektromekaniska aktiva krängningshämningen (eAWS) garanteras ännu mer dynamiska köregenskaper.

Säljstart för eldrivna Audi Q6 e-tron och Audi SQ6 e-tron27.3.2024 13:22:06 CET | Pressmeddelande

Nu går det att beställa Audis senaste teknikspäckade nyheter, eldrivna Audi Q6 e-tron och SQ6 e-tron. Båda modellerna bygger på den nya elbilsplattformem PPE som utlovar både snabb laddning med 800-voltssystem och lång räckvidd på upp till 623 km. Inför säljstarten har Audi satsat på att förenkla bilvalet genom att erbjuda tre välutrustade modellversioner redan från start, Proline, S line och S line Selection, där Proline förväntas bli storsäljaren. De första leveranserna beräknas levereras till kunder under sommaren 2024.

Hållbar och flexibel produktion av Audi Q6 e-tron i Ingolstadt21.3.2024 09:51:45 CET | Pressmeddelande

Audi Q6 e-tron är den första helelektriska modellserien som Audi tillverkar vid huvudkontoret i Ingolstadt. I linje med märkets produktionsstrategi 360factory har Audi integrerat produktionen i redan befintliga strukturer och processer. Sedan den 1 januari 2024 är Ingolstadt också den tredje Audi-anläggningen med nettonollutsläpp1, efter Bryssel (2018) och Győr (2020). Ingolstadt är dessutom den första Audi-anläggningen i Tyskland med eget batterimontage.

Efter starkt räkenskapsår 2023. Audi stärker och utökar produktportföljen.19.3.2024 15:58:32 CET | Pressmeddelande

Audi-koncernen uppnådde under utmanande ekonomiska förhållanden ett robust resultat för räkenskapsåret 2023. Intäkterna ökade med 13,1 procent till 69,9 miljarder euro, rörelseresultatet uppgick till 6,3 miljarder euro och rörelsemarginalen till 9,0 procent. Nettokassaflödet var nästan i nivå med föregående år på 4,7 miljarder euro. Med ett stort antal nya modeller kommer Audi att stärka och utöka sitt produktutbud avsevärt under de kommande åren. Världspremiären för helt eldrivna Audi Q6 e-tron, den första modellen på den nya Premium Platform Electric (PPE), inleder en serie produktlanseringar. Fler än 20 nya modeller planeras för 2024 och 2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye