Plikt- och prövningsverket

27 900 ungdomar ska mönstra - så många kallas från din kommun

Dela

I år kallar Plikt- och prövningsverket 27 900 killar och tjejer födda 2006 till mönstring. En ökning med 465 procent jämfört med 2017 då plikten återinfördes.

Hörseltest under mönstringen
Hörseltest under mönstringen Foto: Kajsa Lorentzon

Det första steget till en grundutbildning med värnplikt är att besvara mönstringsunderlaget som i januari skickades ut till drygt 110 000 ungdomar födda 2006. Alla ungdomar som har svarat på mönstringsunderlaget, vilket i år var 97 procent, har fullgjort sin skyldighet enligt lagen om totalförsvarsplikt.

De som nu, utifrån sina svar, blivit kallade till mönstring är skyldiga enligt samma lag att inställa sig till mönstring och likaså om de klarar mönstringen och blir inskrivna att genomföra grundutbildning med värnplikt.

2006:orna mönstrar från maj i år till april 2025. Själva kallelsen med tid och datum för mönstringen kommer cirka två månader innan det är dags att inställa sig.

-  Värnplikten syftar till att fylla krigsförbanden med utbildad och övad personal. Efter genomförd grundutbildning krigsplaceras man i Försvarsmaktens krigsorganisation. Med dagens lagstiftning innebär det en skyldighet att tjänstgöra om regeringen fattar beslut om höjd beredskap. Den som är värnpliktig är även skyldig att genomgå repetitionsutbildning, en viktig del för att upprätthålla den operativa förmågan i krigsförbanden och därmed för försvaret av Sverige, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket. 

Bäst lämpad får göra grundutbildningen

De som efter mönstringen väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är de som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive utbildning. Både fysiska och psykiska förutsättningar påverkar bedömningen. Cirka 8 000 ungdomar kommer att genomföra grundutbildning med värnplikt 2025-2026. Utbildningarna är mellan nio och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i Sverige. Första utbildningsstart för ungdomarna födda 2006 är sommaren 2025.

Värnplikten och Nato

I dagsläget påverkas inte värnpliktsutbildningen nämnvärt av att Sverige blivit medlemmar i Nato. Precis som tidigare kommer grundutbildningen att genomföras i Sverige. Däremot kan man under utbildningen komma att öva i Sverige, men även utomlands tillsammans med utländska försvarsmakter, vilket man även har gjort tidigare.

För att kunna använda färdigutbildade värnpliktiga krävs att regeringen beslutar om höjd beredskap i Sverige. De värnpliktiga kan då kallas in för att försvara Sverige.

Två vägar till grundutbildning med värnplikt

Den som inte kallas till mönstring, men som är intresserad av att göra grundutbildning med värnplikt, kan precis som tidigare göra en egen ansökan på Plikt- och prövningsverkets hemsida när de har fyllt 18 år. Man kan också engagera sig i en frivillig försvarsorganisation som också är en del av Sveriges totalförsvar och stödjer samhället vid kriser, höjd beredskap och krig.

Bifogat finns statistik över antalet som ska mönstra nedbrutet på län och kommun.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Pliktverkets information ökar kunskaperna om totalförsvarsplikten25.8.2023 11:16:36 CEST | Pressmeddelande

Att känna till vilka skyldigheter du har kopplat till lagen om totalförsvarsplikt är viktigt, både för samhället och för den som är totalförsvarspliktig. Varje år kommunicerar Plikt- och prövningsverket med över 100 000 ungdomar för att informera dem om detta. När vi mäter effekten av de kampanjer som genomförs ser vi tydligt att vår information gör skillnad vad gäller kunskaperna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye