Plikt- och prövningsverket

27 900 mönstringshandböcker dimper ner i brevlådor runtom i Sverige

Dela

Mönstringshandboken skickas hem till alla ungdomar som fått besked om att de kommer att kallas till mönstring. I år omfattar det inte mindre än 27 900 ungdomar födda 2006.  Mönstringshandboken innehåller allt man behöver veta inför sin mönstring för att man ska kunna förbereda sig på bästa sätt.  

Mönstringshandboken 2024 dimper nu ner i brevlådan
Mönstringshandboken 2024 dimper nu ner i brevlådan

Det är femte året i rad som mönstringshandboken ges ut. I boken får man, förutom praktisk information inför mönstringen, även stifta bekantskap med några ungdomar som nyligen gjort grundutbildning med värnplikt. De delar med sig av sina erfarenheter kring mönstringen och hur grundutbildningen utvecklat dem som individer.

En del i myndighetens informationsuppdrag

Plikt- och prövningsverket har ett särskilt informationsuppdrag som innebär att vi ska informera om vad lagen om totalförsvarsplikt innebär.

- Mönstringshandboken kom till när vi i undersökningar insåg att målgruppen ungdomar faktiskt uppskattade att få brev, vilket vi tog fasta på och skapade handboken. Att komma väl förberedd till sin mönstring är viktigt för att kunna göra så bra ifrån sig som möjligt, vilket i sin tur påverkar vilken utbildning man kan bli inskriven till, säger Christina Malm, generaldirektör på Plikt- och prövningsverket.  

Bäst lämpad får göra grundutbildningen

Den som väljs ut att genomföra grundutbildning med värnplikt är den som bedöms ha bäst förutsättningar för respektive utbildning, både fysiska och psykologiska förutsättningar påverkar bedömningen. Den första grundutbildningen med värnplikt för gruppen födda 2006 startar under sommaren 2025. Utbildningen är mellan nio och femton månader lång och genomförs på något av Försvarsmaktens förband runtom i landet. Att göra grundutbildning med värnplikt är ingen rättighet, däremot en skyldighet för den som blir inskriven.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Följ Plikt- och prövningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Plikt- och prövningsverket

Pliktverkets information ökar kunskaperna om totalförsvarsplikten25.8.2023 11:16:36 CEST | Pressmeddelande

Att känna till vilka skyldigheter du har kopplat till lagen om totalförsvarsplikt är viktigt, både för samhället och för den som är totalförsvarspliktig. Varje år kommunicerar Plikt- och prövningsverket med över 100 000 ungdomar för att informera dem om detta. När vi mäter effekten av de kampanjer som genomförs ser vi tydligt att vår information gör skillnad vad gäller kunskaperna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye