Sveriges läkarförbund

Statlig AT- satsning inte tillräcklig

Dela

Nyligen redovisade Socialstyrelsen sitt uppdrag att fördela 252 miljoner kronor till regionerna för att utöka antalet AT-tjänster. Endast nio regioner beviljades medel och ökningen av antalet tjänster motsvarar inte behoven. Läkarförbundet efterlyser ett ökat statligt ansvar.

- Det är välkommet med mer resurser till AT- tjänster, men att tolv regioner inte får några medel alls är en signal om att staten behöver ta ett större ansvar för dimensionering och samordning av läkares utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Läkarförbundet.

Idag tvingas många blivande läkare vänta länge på att göra sin allmäntjänstgöring. Läkarförbundet har länge pekat på att tjänsterna är för få och att regionerna måste tillsätta fler. Förra året delade Socialstyrelsen ut 375 miljoner kronor för att ge regionerna incitament att utöka antalet AT-tjänster.

I år var summan 252 miljoner. Nio regioner beviljades medel. Totalt har de regioner som ansökt om statsbidraget utökat antalet allmäntjänstgöringstjänster med 50,5 tjänster. Socialstyrelsen konstaterar att ökningen inte motsvarar de prognosticerade behoven.

- Trots bidrag från staten har regionerna inte tillsatt tillräckligt med tjänster för att möta behoven. Staten behöver ta ett större ansvar för läkares utbildningstjänster, säger Sofia Rydgren Stale.

Läs mer om bidragen här: https://statsbidrag.socialstyrelsen.se/regioner/prestationsbaserat-statsbidrag-till-regioner-i-syfte-att-oka-antalet-at-tjanster/

Kontakter

Om oss

Sveriges läkarförbund är läkarnas professions- och fackförbund med över 57 000 medlemmar. Läkarförbundet har till uppgift att tillvarata medlemmarnas yrkesmässiga, sociala och ekonomiska intressen och verka för en god och värdig anda inom läkarkåren. Förbundets uppgift är också att främja medlemmarnas utbildningsmässiga och vetenskapliga intressen samt arbeta för en ändamålsenlig utveckling av hälso- och sjukvården.

Följ Sveriges läkarförbund

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges läkarförbund

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye