Nya MASK-appen för häst lanseras idag
När hästägare använder en webbapp istället för pappersremiss får de som bonus också överblick över hästarnas parasitstatus över tid. Hästägande förenklas när analyser kan beställas, svar erhållas och avmaskningar läggas in direkt i mobilen.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) lanserar idag en ny webbapp, MASK-appen, som kan laddas ner på webbsidan maskappen.sva.se. När ett konto skapats och alla hästar har lagts in kan vårens träckprovsanalyser enkelt beställas av stallägare.
– Det här är en väldigt rolig app att lansera. Vi har testat appen sedan i höstas och vi har fått väldigt positiv respons från testpiloterna. De uppskattar att appen är lättanvänd och självinstruerande och det är ju inte så konstigt eftersom de varit med och utformat den. En omtyckt liten bonus är att det går att lägga in bilder på alla hästar, säger Charlotta Fasth som är laboratorieveterinär på SVA och projektledare för arbetet med appen.
När beställningen gjorts genereras ett referensnummer som anges utanpå och inuti paketet. Provet eller proverna skickas sedan till SVA. Det går att beställa adresskort i appen för säker och smidig transport av proverna till SVA. I appen syns när provet har anlänt till SVA och en notifiering kan skickas till mobilen. När provet är färdiganalyserat kommer resultatet direkt i mobilen.
Alla tidigare beställningar och resultat finns i appen vilket skapar historik och ger överblick. När hästägaren skriver in de avmaskningar som utförts i MASK-appen samlas provtagningar, resultat och avmaskningar på ett och samma ställe. I utvecklingsarbetet har stall- och hästägare agerat testpiloter.
– Tills nu har det varit svårare att ha överblick över vilka hästar som avmaskats med vilket preparat och när. Med appen får jag en bra sammanställning och kan enklare följa upp respektive häst. Förutom att det är skönt att slippa skriva alla data igen och igen på en remiss så kan jag dela provsvaret direkt med min veterinär som kan skriva ut avmaskningsmedel, säger testpilot Elisabeth Gauffin som har ett stall med nio hästar utanför Uppsala.
Det finns ingen gräns för antalet hästar, stall och hästägare i appen. Appen kan användas både av övervakningsgårdar med åtta eller fler hästar och privatpersoner med färre hästar i stallet. Appen är en så kallad PWA som laddas ned till mobilen utan att gå via en app-butik. I övrigt fungerar den som en app där det går att ställa in notifieringar och lägga den på telefonens startskärm.
De som vill fortsätta använda pappersremiss kan göra det. Precis som tidigare samlas också resultaten för ett stall i en PDF som stallägare kan dela med hästägare eller sin veterinär eller som kan skrivas ut och sättas upp i stallet.
Nyckelord
Kontakter
Charlotta Fasth
Tel:+4618674261charlotta.fasth@sva.seBilder

Länkar
Friska djur – trygga människor
Farliga djursmittor kan få allvarliga konsekvenser, från lidande hos djur och människor till ekonomiska förluster och störningar i matförsörjningen. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet som genom diagnostik, forskning och rådgivning stärker Sveriges förmåga att bekämpa djursjukdomar som utgör hot mot kritiska samhällsfunktioner.
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum