Linköpings stift, Svenska Kyrkan

Fler unga konfirmerar sig - Linköpings stift ökar mest

Dela

Svenska kyrkans konfirmander blev fler 2023. Störst tillväxt jämfört med 2022 hade Linköpings stift där andelen 15-åringar som konfirmerade sig blev hela 25 procent större.

2023 ökade antalet unga som valde konfirmation. Störst var ökningen i Linköpings stift.
2023 ökade antalet unga som valde konfirmation. Störst var ökningen i Linköpings stift. Foto: Alex Giacomini/IKON

Den nya medlemsstatistiken som offentliggjordes i veckan visar en tydlig uppgång för antalet som väljer att konfirmera sig. Trenden är som starkast i storstäderna. 2023 konfirmerades 1 284 15-åringar i Linköpings stift jämfört med året innan då 1 023 konfirmerade sig.

Marika Markovits, biskop i Linköpings stift är inte överraskad av att fler unga väljer konfirmation.

”Religion handlar om människans önskan att få ihop livet, att känna att det finns något som är större än en själv. Tiden som konfirmand ger goda möjligheter till det, något som unga har upptäckt. Majoriteten av dem som konfirmeras är mycket nöjda, säger hon och fortsätter:

”Konfirmandtiden ger unga möjlighet att växa, att utveckla sociala färdigheter och att göra etiska reflektioner. Det är till glädje och nytta inte bara för ungdomarna utan för hela samhället.”

När det gäller medlemsutvecklingen under 2023 minskade antalet medlemmar i Svenska kyrkan med drygt 70 000 individer. Jämfört med tidigare år innebär det en inbromsning av medlemsminskningen. Inbromsningen beror främst på att färre människor valt att utträda ur Svenska kyrkan 2023 än året innan.

Dessutom ökar antalet aktiva inträden. Drygt 11 600 människor valde att aktivt inträda i Svenska kyrkan under 2023, en av de högsta siffrorna under 2000-talet. Även i Linköpings stift ökade andelen inträden.

”Jag får dagligen bevis för hur uppskattat Svenska kyrkans arbete är, till exempel omsorgen om utsatta människor. Tillsammans med det ökande andliga intresset gör det allt fler känner att de vill vara med – för att bidra men också för att få, avslutar Marika Markovits.

Svenska kyrkan i siffror - Svenska kyrkan

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-182129
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift, Svenska Kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift, Svenska Kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye