Linköpings stift, Svenska Kyrkan

"Nyckelpigor" håller kulturarvet levande

Dela

Svenska kyrkan bär på Sveriges historia genom sina många kyrkor. Sommartid passar många på att besöka dem. För att underlätta för besökare har Linköpings stift gjort en broschyr med öppettider och kort information om 199 av kyrkorna i Östergötland och Småland.

I broschyren Sommaröppna kyrkor hittar man information om 199 av kyrkorna i Linköpings stift.
I broschyren Sommaröppna kyrkor hittar man information om 199 av kyrkorna i Linköpings stift.

- Det här är fjärde sommaren i rad vi sprider den här väldigt populära broschyren. Redan i slutet av sommaren hör människor av sig och undrar om det kommer någon ny nästa sommar, berättar Katarina Sandström Blyme, kommunikatör på Linköpings stift och fortsätter:

- I år är hela 199 kyrkor med och det är bland annat tack vare frivilliga krafter som de öppnas och stängs under sommardagarna. En del kallar sig ”nyckelpigor” med tanke på de ganska stora nycklar som finns till vissa kyrkportar, oftast är det människor som bor i närheten av kyrkor.

För att fira den nytryckta broschyren samlades i veckan ett tjugotal nyckelpigor i Vårdsberg utanför Linköping. Kyrkan ligger i Åkerbo församling som har inte mindre än 13 kyrkor. Efter en rundvandring i kyrkan och smörgåstårta passade biskop Marika Markovits på att tacka för det stora engagemanget.

- Kyrkorna och de omgivande kyrkogårdarna är del av vårt gemensamma kulturarv. Från staten har vi fått uppdraget att ansvara för dem – och i det ansvaret ligger också att tillgängliggöra kyrkorna. Tack för att ni hjälper till med det och för att ni öppnar för alla intresserade besökare, sa hon.

Här kan man bläddra i broschyren

Nyckelord

Kontakter

Katarina Sandström Blyme
Pressekreterare
0705-182129
katarina.blyme@svenskakyrkan.se

Bilder

Marita Alsén har i många år hjälpt till att hålla Örtomta kyrka öppen. Här bläddrar hon och biskop Marika Markovits i broschyren.
Marita Alsén har i många år hjälpt till att hålla Örtomta kyrka öppen. Här bläddrar hon och biskop Marika Markovits i broschyren.
Ladda ned bild

Dokument

Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift, Svenska Kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift, Svenska Kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye