Linköpings stift, Svenska Kyrkan

Biskop Marika på visitation i Norra Tjusts pastorat

Dela

Måndag 9 september inleder biskop Marika Markovits en visitation i Norra Tjusts pastorat i nordligaste delen av Kalmar län. Visitationen avslutas med högmässa i Västra Eds kyrka söndag 15 september.

Marika Markovits
Biskop Marika Markovits på Vårdnäs stiftsgård, 31 maj 2024 Emanuel Eriksson Inga restriktioner

Under en intensiv vecka besöker biskop Marika en rad olika platser och sammanhang. Måndag eftermiddag avslutas med en invigning av ” Lillkyrkan” vid Västra Eds kyrka. Ett axplock ur programmet för övrigt är möten med församlingsråd, kommunpolitiker, studiebesök på Nordic United Coatings och Gamlebygymnasiet samt ”Evensong” i Lofta kyrka under onsdagskvällen. Visitationen avslutas söndag 15 september. Då blir det en visitationshögmässa som följs av ett så kallat visitationstal där biskop Marika sammanfattar sina intryck av besöket i Norra Tjust.

Det är drygt tio år sedan senast det var visitation i Norra Tjust, den gången med nuvarande ärkebiskop Martin Modéus som då var biskop i Linköpings stift.

- Det ska bli roligt att biskop Marika kommer till oss, främst för våra förtroendevalda och församlingar och även för vår personal. Det känns stort och viktigt att hon kommer ut och visar sig i stiftet. Jag har fått ett gott intryck av henne och hon verkar ha båda fötterna på jorden, säger kyrkoherde Hans Wennström.

Måndag 9 september:
12.00-13.00 Andakt/Lunch, Ukna Hembygdshus
16.00-16.30 Invigning av ” Lillkyrkan”, Västra Eds kyrka

Tisdag 10 september:
12.00-12.45 Andakt/Lunch, Gamleby församlingshem

Onsdag 11 september:
17.00 Evensong, Lofta kyrka

Torsdag 12 september:
12.00-13.00 Andakt/Lunch, Odenskans

Söndag 15 september:
11.00 Visitationshögmässa med stämma, Västra Eds kyrka

Kontakt
Hans Wennström, kyrkoherde
0493-367 54
hans.wennstrom@svenskakyrkan.se

Kort om biskopsvisitation
Biskopsvisitation har en lång tradition och är ett av huvuduppdragen för en biskop. Förr kom biskopen för att kontrollera att räkenskaper var till belåtenhet, att det predikades ”rätt” och att kyrkliga föremål inte försvunnit. Numera är biskopens roll att vara brobyggare och ett tecken på kyrkans enhet. I centrum för visitationen är församlingslivet och hur det är att leva som kristen. Visitationen handlar om möten och inspiration och den tillsyn som sker har ett främjande förhållningssätt.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar norra Småland och Östergötland. Stiftets uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Biskop i Linköpings stift är Marika Markovits. Vi arbetar utifrån visionen "levande församlingar". 

Följ Linköpings stift, Svenska Kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift, Svenska Kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye