Mediemyndigheten

Regeringen ger Mediemyndigheten uppdrag att stärka medie- och informationskunnighet nationellt

Dela

Mediemyndigheten får i uppdrag av regeringen att genomföra en nationell satsning för att stärka medie- och informationskunnigheten (MIK) i befolkningen. Syftet är att stärka individer som medvetna medieanvändare i en tid av snabb teknikutveckling.

Myndigheten ska genomföra en bred och långsiktigt hållbar nationell satsning på medie- och informationskunnighet. Satsningen ska öka samhällets motståndskraft mot desinformation och höja befolkningens kunskap om AI. Medie- och informationskunnighet omfattar kunskaper som är nödvändiga för att kunna ta till sig tillförlitlig information, bilda åsikter och göra sin röst hörd. Uppdraget ska pågå under år 2024 och 2025.

– Det här är ett mycket viktigt uppdrag från regeringen och det ligger helt i linje med vår uppgift att verka för MIK. Förutom att beakta utveckling inom AI och desinformation kommer även demokratiaspekterna vara av stor betydelse för vårt genomförande av uppdraget, säger Jan-Olof Lind, generaldirektör vid Mediemyndigheten.

Fokus på utbildning

Mediemyndigheten ska samverka med nätverket MIK Sverige och ta fram målgruppsanpassat kunskapsmaterial om medie- och informationskunnighet som kan nå ut brett till hela befolkningen.

– Den här satsningen blir ett konkret sätt att kanalisera och nå ut med den expertis som nätverket MIK Sverige samlar. Behovet av utbildning är något vi identifierat sedan tidigare, menar Martina Wagner, sakkunnig i MIK-frågor vid Mediemyndigheten.

Bakgrund MIK Sverige

Mediemyndigheten koordinerar aktörsnätverket MIK Sverige som är ett samarbete för medie- och informationskunnigheten i Sverige bestående av 24 nationella aktörer. Syftet med nätverket är att genom samverkan utveckla kunskap, stärka kvaliteten och effektivisera arbetet inom MIK-området.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Mediemyndigheten

Mediemyndigheten tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi ska inom vårt verksamhetsområde verka för yttrandefrihet, medie- och informationskunnighet samt möjligheterna till mediemångfald och tillgänglighet. Vi ska också verka för att stärka barn och unga som medvetna medieanvändare, ta tillvara deras erfarenheter samt verka för att skydda barn från skadlig mediepåverkan.

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye