Matsvinnet fortsätter minska i dagligvaruhandeln
Alldeles för mycket livsmedel som produceras blir idag till matsvinn. Men ny statistik från Naturvårdsverket visar att livsmedelsavfall från dagligvaruhandeln fortsätter att minska. Mellan åren 2022 och 2021 minskade det med 2 procent. Tidigare år, mellan 2021 och 2020 var minskningen dessutom hela 10 procent. De svenska dagligvaruhandelsaktörerna har länge arbetat aktivt med mätbara mål för att minska sitt matsvinn.

Matsvinn och livsmedelsavfall förekommer i alla led i livsmedelskedjan: i primärproduktionen, hos grossister, leverantörer, butiker, restauranger och storkök samt i hushållen. Det mesta svinnet uppstår i hemmen, men mycket mat kastas redan innan det når konsumenten. Nu visar färska siffror från Naturvårdsverket att matsvinnet fortsatt minskar inom dagligvaruhandeln.
- Det är positivt att svinnet inom dagligvaruhandeln fortsätter att minska, det är en av våra viktigaste miljöutmaningar då cirka en tredjedel av den mat vi producerar globalt blir matsvinn. Detta är ett enormt slöseri som vi inte har råd med då vi går mot en globalt ökande befolkning och ohållbart nyttjande av naturresurser, säger Jenny Hagberg, Hållbarhetsansvarig på Svensk Dagligvaruhandel.
Inom dagligvaruhandeln är de största källorna till svinn frukt, grönsaker och bröd. Flera olika åtgärder för att minska svinnet i just dessa kategorier har genomförts runt om i landets alla livsmedelsbutiker.
- Förbättrade inköpsrutiner baserade på mer precisa prognoser är något flera butiker aktivt jobbar med. Att erbjuda svinnpåsar med frukt, grönsaker och att sätta ner priset mot slutet av dagen på butiksbakat bröd är andra konkreta exempel. Branschen har även minskat matsvinnet från sina lager genom ett samarbete med Matmissionen. Andra initiativ är olika digitala lösningar för att möjliggöra för butiken att arbeta med till exempel prissänkningar vid kort datum, säger Jenny Hagberg.
Den svenska regeringen har beslutat om etappmålen. Att det sammantagna livsmedelsavfallet ska minska med minst 20 viktprocent per capita från 2020 till 2025, och att andelen av livsmedelsproduktionen som når butik och konsument ska öka till 2025.
- Vi ser samma nedåtgående trend även hos hushållen som står för den största svinnandelen, drygt två tredjedelar av Sveriges matsvinnsavfall finns i hemmen. En allt högre prismedvetenhet som kommit med den höga inflationen är med stor sannolikhet en bidragande faktor till att matsvinnet minskar hos hushållen, avslutar Jenny Hagberg.
Naturvårdsverkets statistik över livsmedelsavfall inkluderar både oundvikligt matavfall, som till exempel skal, ben och kaffesump, och onödigt matavfall, som matrester och oöppnade matförpackningar. Naturvårdsverket har de senaste åren presenterat årlig statistik om matsvinn i livsmedelskedjan. Läs mer om livsmedelsavfall, matavfall och matsvinn hos Naturvårdsverket.
Kontakter
Cecilia AnnelingKommunikationschef
Tel:0708-40 52 63cecilia.anneling@svdh.seSvensk Dagligvaruhandel är branschorganisation för dagligvaruhandeln som är en viktig del av livsmedelskedjan. Vi tar fram branschriktlinjer och överenskommelser, svarar på remisser och arbetar med samhälls- och näringspolitiska frågor. Våra medlemsföretag är Axfood, City Gross, Coop Sverige, ICA Sverige, Lidl Sverige och Livsmedelshandlarna.
Följ Svensk Dagligvaruhandel
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Dagligvaruhandel
Påsken förklarar den svaga försäljningsutvecklingen i dagligvaruhandeln i mars15.4.2025 06:15:00 CEST | Pressmeddelande
Försäljningen i dagligvaruhandeln minskade med 0,3 procent under mars 2025, jämfört med samma månad 2024, enligt branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandels Dagligvaruindex. Kalendereffekten för mars beräknas till -4,4 procent, vilket beror på att påsken infaller i april i år men inföll i mars i fjol. Den kalenderkorrigerade försäljningsutvecklingen uppgick därmed till 4,1 procent under mars månad.
Påskförsäljningen är viktig för dagligvaruhandeln14.4.2025 09:25:27 CEST | Pressmeddelande
Påsken är en av årets stora mathögtider som för många är starkt förknippad med traditionsenliga måltider, godis och sociala sammankomster. Under påskveckan spenderas ungefär 15 procent mer i dagligvaruhandeln i jämförelse med en normal vecka. Under årets inledande kvartal har dagligvaruhandeln präglats av en inflationsoro, trots detta lär påskfirandet i år vara fortsatt prioriterat bland konsumenterna.
Kommentar till SCB:s konsumentprisindex (KPI) för mars 202511.4.2025 08:53:04 CEST | Pressmeddelande
Inflationen i mars uppgick till 0,5 procent enligt SCB:s senaste statistik (KPI), medan inflationen för livsmedel och alkoholfria drycker låg på 5,4 procent. Det är framför allt priserna på mejeri, kaffe och fetter som fortsätter att driva upp livsmedelsinflationen och varje kategori har sin förklaring och logik. Viktigt att notera denna månad är dock att vi jämför oss med mars 2024 som till och med hade en negativ inflation. Inflationen mellan februari och mars låg på 0,8 procent, vilket trots allt är lägre än mellan januari och februari. Med det sagt, i en omvärld med hot om tullar, klimatförändringar och andra osäkerheter kommer konsumenterna troligen behöva vänja sig vid mer volatila priser på livsmedel. För att förstå inflationen på livsmedel måste man titta närmare på de bakomliggande orsakerna. Då ser vi att mejeri, som är en stor kategori, har ökat med 12,1 procent, vilket beror på underskott av mjölk i hela Europa. Kaffe och choklad har ökat med närmare 30 procent, vilket helt
Svensk Dagligvaruhandel och FoodFacts inleder samarbete för klimattal på livsmedelssortiment10.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Som ett led i arbetet med att minska dagligvaruhandelns klimatpåverkan inleder Svensk Dagligvaruhandel ett samarbete med det svenska techbolaget FoodFacts. Samarbetet syftar till att ta fram klimattal för butikernas livsmedelssortiment, baserat på den branschgemensamma metod för klimatberäkning som Svensk Dagligvaruhandel och Livsmedelsföretagen tidigare tagit fram.
Svensk Dagligvaruhandel välkomnar Livsmedelsstrategin 2.021.3.2025 13:35:18 CET | Pressmeddelande
Idag, 21 mars, presenterades Livsmedelsstrategin 2.0 av landsbygdsminister Peter Kullgren tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa och Martin Kinnunen, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum