Region Örebro län

Hälso- och sjukvården i hemmet ska moderniseras och förbättras

Dela

Region Örebro län och länets kommuner har en lång tradition av att samverka kring den kommunala och regionala hälso- och sjukvården. Men mycket har hänt sedan överenskommelsen om hemsjukvård togs fram och det har blivit dags att ta fram en uppdaterad variant.

- Vi behöver en ny överenskommelse om hälso- och sjukvård i hemmet som bygger på samordning och samarbete i stället för på ansvarsfördelning och gränsdragning som är fallet i dag. Den nuvarande överenskommelsen stödjer inte heller den länsgemensamma målbild för omställning till nära vård baserad på tillit och samverkan som vi har tagit fram, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Den överenskommelse som nu är ute på remiss handlar både om det delade och om det enskilda ansvaret för primärvård i hemmet mellan Region Örebro län och Örebro läns kommuner. Den föreslagna överenskommelsen sätter fokus på personcentrerad vård och på samordnade insatser för att möta individuella behov.

- Region Örebro län har ansvaret för hälso- och sjukvården i länet men samarbetet med kommunerna är avgörande för att vi ska kunna ge invånarna bästa möjliga vård. Ett exempel är in- och utskrivningsprocesserna, dessa kräver teamarbete, samverkan och kommunikation mellan patienten, Region Örebro län och aktuell kommun, säger Jenny Steen (S), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Överenskommelsen innehåller fyra delar, dessa är:

  • Principer för samverkan,
  • hälso- och sjukvård i hemmet på primärvårdsnivå,
  • rehabilitering på primärvårdsnivå, samt
  • ekonomisk modell och reglering.

Ett slutgiltigt beslut efter remiss tas i alla kommuner i Örebro län samt i Region Örebro län. Region Örebro län är för sin del positiv till översynen och ställer sig bakom remissens huvudsakliga förslag under förutsättning att ingen ytterligare fortlöpande skatteväxling med kommunerna sker. Överenskommelsen behöver också kompletteras med en plan för införande.

- Det finns saker vi kan titta vidare på men intentionen i den nya överenskommelsen om att vi ska jobba i gränsöverskridande team där vi hjälps åt, att vi arbetar hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande och att vi tar ett gemensamt ansvar för att utveckla hälso- och sjukvården är väldigt bra, säger Anna Gunnarsson (C), ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Kontakt

Behcet Barsom, ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 073-077 77 36

Jenny Steen, vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 072-202 74 04

Anna Gunnarsson, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden, telefon: 070-624 84 59

Nyckelord

Kontakter

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye