Jobbland

Branscherna med flest sommarjobb – och experttipsen som gör att du landar drömjobbet

Dela

Säsongen för att ansöka om sommarjobb är i allra högsta grad igång, och trenden är mer positiv än väntad. Här är branscherna som erbjuder flest sommarjobb just nu.

Positiva nyheter på arbetsmarknaden: fler lediga sommarjobb än förra året.
Positiva nyheter på arbetsmarknaden: fler lediga sommarjobb än förra året.

Parallellt med att vi går mot ljusare tider ute har säsongen för att ansöka om sommarjobb dragit igång på allvar. Jämfört med samma period i fjol har antalet sommarjobb faktiskt ökat med i runda slängar tio procent. Detta står i stark kontrast till hur det annars har sett ut på arbetsmarknaden det senaste året, med rejäla tapp i jobbmöjligheter inom vanligtvis starka branscher.

– Efter ett ganska turbulent år på arbetsmarknaden gläder det oss verkligen att se en tioprocentig ökning av tillgängliga sommarjobb. Säsongsarbetare behövs bevisligen under sommarperioden även i en svår marknadssituation, och de kan därmed fylla arbetsgivarens behov för flexibel arbetskraft, säger Anita Rae, Sverige-vd på Jobbland.

Så, var finns säsongsjobben för den som är i behov av arbete i sommar?

Lista: Industrierna med flest sommarjobb

Kategorier med flest antal utannonserade sommarjobb på Jobbland från 1 december 2023 till och med 14 januari 2024.

1. Hälso- och sjukvård

2. Administration

3. Restaurang- och resebranschen

4. Försäljning

5. Industri och tillverkning

Allra flest sommarjobb hittills under säsongen finns inom kategorin hälso- och sjukvård. Faktum är att branschen har haft en tillväxt på 30 procent i antal sommarjobb jämfört med samma period föregående år.

Men den allra största ökningen bland topp fem står restaurang- och resebranschen för (43 procent). Det är mer en regel än ett undantag att det råder stor efterfrågan på personal inom denna industri – inte minst under de hektiska sommarmånaderna.

– I början av året brukar sommarjobb riktade till studenter och unga yrkesutbildade dominera, medan positioner som kräver mindre erfarenhet och utbildning oftast ligger öppna att söka senare under våren. Många fler jobb inom bland annat restaurang, handel och kundtjänst väntas dyka upp längre fram, säger Anita Rae.

Intressant nog visade resultatet från vår omfattande enkät om sommarjobb att hotell och restaurang är den bransch som flest unga söker sommarjobb inom. Strax bakom hamnade försäljning och socialt arbete.

– Vi kan se att många sommarjobbssökande är mer intresserade av tjänster och företag som är bekanta för dem och generellt sett inte kräver mycket tidigare arbetslivserfarenhet eller utbildning. Restaurang- och resebranschen, försäljning och tillverkning har traditionellt sett varit industrier med många sommarjobb runt om i Sverige.

null

Är du på jakt efter sommarjobb men samtidigt osäker kring hur du ska gå tillväga för att få ett? Anita Rae ger här ett gäng användbara experttips som du kan utgå från när du börjar söka.

  1. Sök sommarjobb på flera ställen: Jobbsökarsidor, i ditt närområde, på sociala medier och i din sociala krets. Ett sommarjobb kan dyka upp på oväntat håll – se till att så många som möjligt vet om att du söker.
  2. Börja tidigt. Konkurrensen om de mest populära sommarjobben är hög. Stora organisationer börjar vanligtvis rekrytera sommarjobbare senast i början av året, medan många mindre arbetsgivare sätter igång senare under våren.
  3. Skräddarsy din jobbansökan. Fokusera på att lyfta fram din erfarenhet samt dina personliga egenskaper och styrkor som passar just det jobbet. Vad är du bra på? Vad gillar du? Vad vill du lära dig? Att prata med andra kan också hjälpa dig att hitta dina egna styrkor. Var även noga med att berätta om din motivation för jobbet – det är vad rekryterare ofta letar efter.
  4. Har du inte jobbat tidigare? Ingen fara, skriv exempel på vad du lärt dig och vilken feedback du fått från dina fritidsintressen eller i skolan.
  5. Korrekturläs! Felstavningar kan slinka in där man minst anar det – låt en kompis eller förälder läsa igenom din ansökan innan du skickar in den.
  6. Förbered dig innan intervjun: Gör research på arbetsgivaren, läs igenom ditt CV och jobbannonsen och öva på de vanligaste intervjufrågorna. Om du har övat in svar på vanliga frågor kommer du att känna dig tryggare under intervjun.
    Bonustips: Avsluta alltid med en fråga till personen som intervjuade dig. Det visar att du är engagerad. Exempelvis: "Vad du tror du är viktigast för att kunna få det här jobbet"? 

Om oss

Jobbland.se är Sveriges moderna jobbsökarsajt och arbetslivsmedia. Vi erbjuder nyheter och tips om arbetsliv, jobbsökning och rekrytering. Jobbland är dessutom en ledande partner i Norden inom rekryteringsmarknadsföring. Genom vår drivkraft att utmana status quo i rekrytering har vi kunnat matcha över en miljon talanger med tusentals arbetsgivare.

Följ Jobbland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jobbland

Nu blir det enkelt att söka jobb på Sveriges bästa arbetsplatser16.5.2024 07:29:00 CEST | Pressmeddelande

En bra kultur blir allt viktigare i valet av arbetsplats, och nu kan man enkelt hitta arbetsgivare som erbjuder det. Lediga jobb hos Sveriges bästa arbetsplatser, certifierade och rankade av Great Place To Work, samlas för första gången via en ny söktjänst på Jobbland.se. ”Det här är nya sättet att söka jobb för alla som värderar en riktigt bra kultur”, säger Anita Rae, vd Jobbland Sverige.

Hitta ditt perfekta sommarjobb - branscherna du ska söka dig till6.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Färre jobb och hårdare konkurrens. Så ser jakten på sommarjobb ut 2024 när en femtedel av jobben försvunnit jämfört med fjolåret. Men än finns det fortsatt möjlighet för den som vill ha ett arbete i sommar, framförallt i storstäderna Stockholm och Göteborg. “Vi ser en stark efterfrågan på sommarjobbare inom branscherna Hälso- och sjukvård och Administration, det finns fortfarande möjligheter trots nedgång på marknaden", säger Anita Rae, vd för Jobbland Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye