Audi

Hållbar och flexibel produktion av Audi Q6 e-tron i Ingolstadt

Dela

Audi Q6 e-tron är den första helelektriska modellserien som Audi tillverkar vid huvudkontoret i Ingolstadt. I linje med märkets produktionsstrategi 360factory har Audi integrerat produktionen i redan befintliga strukturer och processer. Sedan den 1 januari 2024 är Ingolstadt också den tredje Audi-anläggningen med nettonollutsläpp1, efter Bryssel (2018) och Győr (2020). Ingolstadt är dessutom den första Audi-anläggningen i Tyskland med eget batterimontage.

Ännu högre automatiseringsgrad vid lackeringen av Audi Q6 e-tron
Ännu högre automatiseringsgrad vid lackeringen av Audi Q6 e-tron

Audis VD Gernot Döllner betonar betydelsen av den första modellen som bygger på Premium Platform Electric (PPE):

- PPE, och därmed Q6 e-tron-serien, är basen för kommande eldrivna Audi-modeller. Vi tar därmed ett avgörande steg mot att erbjuda en eldriven modell i alla kärnsegment fram till 2027.

Gerd Walker, chef för Produktion och Logistik i Audis ledning, ser produktionsstarten som en viktig milstolpe för produktionsstrategin 360factory:

- Fram till slutet av årtiondet gör vi successivt alla Audi-anläggningar redo för produktion av elbilar. Vi utnyttjar elektrifieringen för en omfattande transformation av våra befintliga anläggningar. Med produktionen av Q6 e-tron-serien tar anläggningen i Ingolstadt nästa steg mot att bli en 360factory.

Audi har en tydlig vision för framtidens produktion där företaget antagit ett holistisk och hållbart tillvägagångssätt för att modernisera, digitalisera och omvandla sina befintliga anläggningar. Audi Q6 e-tron-serien, liksom alla andra bilar som byggs i fabriken, har tillverkats med nettonollutsläpp1 sedan årets början.

Toppmodern produktionsteknik i nya batterimontaget

Ett exempel på hur Audi moderniserar och utökar sina befintliga system är den nya batterimonteringsanläggningen för PPE-modeller. På en yta på cirka 30 000 kvadratmeter arbetar 300 medarbetare i tre skift med en automatiseringsgrad på nästan 90 procent för att montera upp till 1 000 högvoltsbatterier per dag – till en början för Q6 e-tron-serien. Samtidigt får varumärket erfarenheter som de senare kommer att använda för att även tillverka batterimoduler själva. Medarbetarna drar samtidigt nytta av erfarenheter från kollegorna i Bryssel som tillverkar Q8 e-tron och av expertis från batteritestcentret i Gaimersheim.

- På så sätt utökar vi vår vertikala integration i tillverkningen samtidigt som vi tar med oss ytterligare kompetens och teknik till anläggningen, förklarar Walker.

Den nya anläggningen, som ligger i en särskild batterimonteringshall vid logistik- och godstransportcentret (GVZ) i Ingolstadt, drivs uteslutande med förnybar el. Placeringen ger ännu större flexibilitet och effektivitet i produktionen utan att behöva uppföra fler nya byggnader.

Elmotorer för PPE från världens största motorfabrik i Győr

De nya elmotorerna till PPE tillverkas vid världens största drivlineanläggning vid Audis fabrik i ungerska Győr. Därefter transporteras motorerna utsläppsfritt till Ingolstadt av transport- och logistikföretaget DB Cargo. Audi har även tillverkat motorerna till Audi e-tron/Q8 e-tron på Győr-anläggningen, vilket sker med nettonollutsläpp1 sedan 2020. Hittills har över en halv miljon elmotorer tillverkats i Györ sedan 2018.

- Hållbar produktion i befintliga anläggningar är kärnan i vår tillverkningsstrategi 360factory och ett integrerat steg på vår väg mot att bygga ett framtidssäkert produktionsnätverk, säger Walker.

Ombyggnad och flexibelt koncept i karosseriverkstaden

För att göra produktionen av Q6 e-tron-serien både hållbar och effektiv har Audi integrerat karosseriverkstaden i befintlig struktur. Med 328 medarbetare per skift och 1 150 robotar produceras karossdelarna till Audi Q6 med en automatiseringsgrad på 87 procent. Den flexibla utrustningen möjliggör en närmast sömlös lansering av framtida modeller. För att utnyttja resurserna på ett hållbart och synergiskt sätt återanvänder Audi 680 robotar som redan använts för att tillverka andra Audi-modeller. Audi har också driftsatt en ny vagnpark på över 40 självkörande AGV:er (automated guided vehicles) som levererar materialet.

Montering av PPE-modeller på samma monteringslina som Audi A4

Audi förlitar sig konsekvent på befintliga system och utrustning för montering. Audi Q6 e-tron-serien har därför integrerats sömlöst i den befintliga monteringslinan för Audi A4 och A5. På så sätt monteras förbrännings- och elbilar från olika modellserier på en gemensam lina. 

Läs mer om hur Audi förnyat produktionsprocesserna i Ingolstadt.

Se film om batteritillverkningen

1 Med nettonollutsläpp av CO2 menar Audi en situation där, efter andra möjliga reduktionsåtgärder har uttömts, företaget kompenserar för koldioxidutsläppen från Audis produkter eller verksamheter och/eller de koldioxidutsläpp som för närvarande inte kan undvikas i leveranskedjan, tillverkningen och återvinning av Audi-bilar genom frivilliga kompensationsprojekt över hela världen. Detta inkluderar ej koldioxidutsläpp som genereras under ett fordons användningsfas, dvs. från det ögonblick den levereras till kunden.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

87 procents automatiseringsgrad vid karosstillverkningen
87 procents automatiseringsgrad vid karosstillverkningen
Ladda ned bild
Högautomatiserat batterimontage
Högautomatiserat batterimontage
Ladda ned bild
Kameraövervakning vid lackering
Kameraövervakning vid lackering
Ladda ned bild
Gerd Walker, chef för Produktion och Logistik i Audis ledning
Gerd Walker, chef för Produktion och Logistik i Audis ledning
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Kabeldragning på monteringslinan
Kabeldragning på monteringslinan
Ladda ned bild
Motortillverkning hos Audi Hungary i Györ
Motortillverkning hos Audi Hungary i Györ
Ladda ned bild
23000 m2 solscellsmoduler i Ingolstadt, 41.000 m2 är under byggnation och i plan.
23000 m2 solscellsmoduler i Ingolstadt, 41.000 m2 är under byggnation och i plan.
Ladda ned bild

Om oss

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,9 miljoner nya bilar 2023. Audi-koncernen omsatte 69,9 miljarder euro 2023 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 53.000 i Tyskland.  Audi-koncernen är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 21 anläggningar i 12 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Nästa milstolpe i F1-projektet: Nico Hülkenberg blir förare för Audis fabriksteam29.4.2024 15:29:00 CEST | Pressmeddelande

Kursen fortsätter stakas ut för Audis Formel 1-projekt. Efter tillkännagivandet av det fullständiga övertagandet av Sauber Group inför inträdet i F1, har den första föraren nu bekräftats. Nico Hülkenberg har tecknat ett flerårigt avtal med Sauber och kommer starta för Audis fabriksteam 2026. Redan 2025 kommer Hülkenberg köra för Sauber och följer därefter med i transformationen till fabriksteamet.

Säljstart för uppdaterade laddhybriderna Audi Q7 TFSI e quattro och Q8 TFSI e quattro.23.4.2024 12:45:14 CEST | Pressmeddelande

Audi öppnar upp för beställning av laddhybriderna Audi Q7 TFSI e* och Q8 TFSI e* denna vecka. Båda modellerna har uppdaterats med en exteriör facelift samtidigt som den eldrivna räckvidden har ökat till 83 km tack vare ny batteriteknik och effektivare körlägen. För första gången finns båda laddhybriderna även med fyrhjulsstyrning för ökad säkerhet och komfort. Med tillvalet elektromekaniska aktiva krängningshämningen (eAWS) garanteras ännu mer dynamiska köregenskaper.

Säljstart för eldrivna Audi Q6 e-tron och Audi SQ6 e-tron27.3.2024 13:22:06 CET | Pressmeddelande

Nu går det att beställa Audis senaste teknikspäckade nyheter, eldrivna Audi Q6 e-tron och SQ6 e-tron. Båda modellerna bygger på den nya elbilsplattformem PPE som utlovar både snabb laddning med 800-voltssystem och lång räckvidd på upp till 623 km. Inför säljstarten har Audi satsat på att förenkla bilvalet genom att erbjuda tre välutrustade modellversioner redan från start, Proline, S line och S line Selection, där Proline förväntas bli storsäljaren. De första leveranserna beräknas levereras till kunder under sommaren 2024.

Efter starkt räkenskapsår 2023. Audi stärker och utökar produktportföljen.19.3.2024 15:58:32 CET | Pressmeddelande

Audi-koncernen uppnådde under utmanande ekonomiska förhållanden ett robust resultat för räkenskapsåret 2023. Intäkterna ökade med 13,1 procent till 69,9 miljarder euro, rörelseresultatet uppgick till 6,3 miljarder euro och rörelsemarginalen till 9,0 procent. Nettokassaflödet var nästan i nivå med föregående år på 4,7 miljarder euro. Med ett stort antal nya modeller kommer Audi att stärka och utöka sitt produktutbud avsevärt under de kommande åren. Världspremiären för helt eldrivna Audi Q6 e-tron, den första modellen på den nya Premium Platform Electric (PPE), inleder en serie produktlanseringar. Fler än 20 nya modeller planeras för 2024 och 2025.

Upplev Försprång genom teknik. Nya Audi Q6 e-tron18.3.2024 19:04:43 CET | Pressmeddelande

Audi Q6 e-tron är den första serietillverkade modellen på Premium Platform Electric (PPE) och samtidigt nästa steg i företagets omställning till att bli en leverantör av eldriven premiummobilitet. Modellen bjuder inte bara på imponerande kör- och laddningsprestanda, utan även på ökad effektivitet och lång räckvidd på upp till 623 km. Den nya designfilosofin för interiören och den banbrytande tekniken som debuterar i Audi Q6 e-tron inleder nästa kapitel inom elmobilitet för de fyra ringarna och gör Vorsprung durch Technik till en konkret upplevelse varje dag. Med den nya modellserien är det också premiär för elbilstillverkning i Ingolstadt. Audi Q6 e-tron quattro och SQ6 e-tron kan beställas fr.o.m. mars 2024 och levereras till de första kunderna sommaren 2024.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye