M Sverige

Spara 10 000 kronor på att välja rätt däck

Dela

Riksförbundet M Sverige har testat årets sommardäck. Alla klarade testet, men bara tre däck är riktigt bra. ”Det går att spara åtskilliga tusenlappar på att välja rätt däck”, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Att välja nya däck till bilen kan vara svårt. Riksförbundet M Sveriges medlemstidning Motor har testat sommardäck. Testet har genomförts i samarbete med M Sveriges systerorganisation ADAC i Tyskland och visar tydligt att det är viktigt att satsa på hög kvalitet. Alla 16 testade däck når upp till ett godkänt resultat, men bara tre är riktigt bra. Förutom vägegenskaper visar testet på stora skillnader i ekonomi.

– Billiga däck slits snabbare. Det går att spara åtskilliga tusenlappar på att välja rätt däck, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på M Sverige.

Sommardäckstestet har denna gång genomförts med däck i dimensionen 215/55 R17, en storlek som passar många vanliga familjebilar. Däcken är gediget testade för att utreda kör- och säkerhetsprestanda samt komfort, ekonomi och livslängd.

– Självklart ska man först och främst prioritera däckets trafiksäkerhetsegenskaper. Men däckbranschen är en djungel där det gäller för konsumenten att vara påläst och ta del av oberoende testresultat, standardmärkningar som EU:s däckdekal ger inte hela facit, säger Carl-Erik Stjernvall.

Många bilister känner sig också tveksamma och tycker det är svårt att ta ställning till däckhandlarens rekommendationer. Företagen kan förstås ge korrekta och relevanta råd, men vilka däck man helst säljer kan lika gärna bero på vilken marginal man har på produkterna. Att säljaren tipsar om ett billigare alternativ är sällan av ren välgörenhet.

M Sveriges råd om sommardäck

  • Byt till sommardäck. Kör inte med dubbfria vinterdäck, de ska inte användas på sommaren. Bromssträcka och övriga köregenskaper försämras avsevärt.
  • Spara pengar – strunta i däckhotellet.
  • Det är viktigt både för trafiksäkerheten, ekonomin och miljön att välja bra däck med rätt egenskaper som håller länge.
  • Ta del av oberoende däcktester när du ska välja däck.

Så har vi räknat: Tidningen Motor har i ett exempel jämfört kostnaden att köpa och använda fyra nya däck. Goodyear Efficient Grip Performance 2 kostar 2 000 kronor styck, en totalkostnad på 8 000 kronor. Baserat på den uppmätta avnötningen i testet går det som mest att köra 6 500 mil med däcken. Laufenn S Fit EQ+ kostar 1 700 kronor styck, men presterar märkbart sämre och är nedslitna efter endast 2 530 mil. Dessutom ökar bränsleförbrukningen med 0,1 liter per 100 kilometer. Under 6 500 mil kostar det extra bränslet drygt 1 200 kronor och för att ersätta de nedslitna däcken behövs ytterligare två omgångar Laufenn-däck. Räknat på totalt 2,6 omgångar Laufenn-däck blir totalkostnaden 18 880 kronor jämfört med 8 000 kronor för Goodyear-däcken. Däckverkstadens kostnad för att skifta däck på bilens fälgar tillkommer.

Nyckelord

Kontakter

Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

Så kör parkeringsbolagen över konsumenterna25.4.2024 06:50:00 CEST | Pressmeddelande

Vid parkering i stadsmiljö uppstår ofta komplicerade situationer som ibland förorsakas av tekniska fel hos parkeringsautomater eller av avsaknad av korrekt och tydlig information om parkeringsregler. Detta orsakar problem och förvirring, men enligt svensk lagstiftning och rättstillämpning läggs ett mycket stort ansvar på bilföraren som parkerar när det gäller att följa parkeringsanvisningar och regler.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye