Skönhet, grönska och buller påverkar fotgängare som pendlar till arbetet
Resultaten från avhandlingen visar att de som arbetspendlar till fots i Stockholms inner- och ytterstad upplever att vackra och gröna miljöer stimulerar gång, medan buller hindrar. När innerstaden upplevs som vacker, påverkas den trafikmässiga tryggheten positivt. På samma sätt bidrar upplevelsen av grönska till ökad trafikmässig trygghet i ytterstaden.
Dan Andersson har studerat hur de som regelbundet arbetspendlar till fots i Stockholmsområdet upplever sin omgivning. De som går har skattat sina upplevelser med ett speciellt GIH-utvecklat instrument kallat Active Commuting Route Environment Scale (ACRES). Svarsalternativen består av skalor, från 1 till 15, där 1 motsvaras av exempelvis ”mycket låga” och 15 ”mycket höga”.
– I såväl inner- som ytterstaden upplevdes skönhet och grönska som stimulerande för gång, medan buller var hindrande. Grönska bidrog till att miljön upplevdes som vacker i båda miljöerna medan buller i innerstaden och fordonsflöden i ytterstaden bidrog till att miljön uppfattades som mindre vacker.
– Flera olika variabler tillsammans har en negativ påverkan på tryggheten i trafiken, till exempel upplevelsen av fordons hastighet och buller. Ett intressant fynd var att när innerstaden upplevs som vacker, påverkas den trafikmässiga tryggheten positivt. På samma sätt bidrar grönska till ökad trafikmässig trygghet i ytterstaden.
Dan Andersson menar att en ökad förståelse för hur fotgängare upplever sin miljö kan ha positiv inverkan på folkhälsan.
– Om trafikplanerare och landskapsarkitekter tar till sig resultaten i avhandlingen kan det offentliga rummet utformas så att fler väljer att gå och då kan mängden fysisk aktivitet öka. Om dessutom fler väljer att gå i stället för att resa på ett sätt som belastar klimatet negativt, kan ytor som tidigare varit reserverade för motortrafik frigöras. Då skapas förutsättningar för människor att röra sig till fots, mötas och trivas.
Läs avhandlingen ”Explorativa analyser av perceptioner av färdvägsmiljöer i relation till gång” i GIH:s publiceringsdatabas DiVA.
För mer information kontakta:
Dan Andersson, doktorand GIH, e-post: dan.andersson@gih.se tel: 070-625 35 05
Peter Schantz, huvudhandledare GIH, e-post: peter.schantz@gih.se tel: 08-120 538 18
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder
Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning är överrepresenterade i hälsoundersökningar6.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare undersökt deltagandet i den mest använda hälsoundersökningen på svenska arbetsplatser under 1995–2021.
Försämrad kondition kan öka risk för depression, ångest, stroke och demens18.9.2024 07:59:27 CEST | Pressmeddelande
En ny omfattande studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att förändringar i konditionsnivå över tid är associerat med risken för att utveckla depression, ångest och cerebrovaskulära sjukdomar.
Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus3.6.2024 08:25:12 CEST | Pressmeddelande
En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.
Elever på ishockeygymnasium är positiva till att bli mer aktiva i undervisningen24.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Doktorand Sara Ridderlund har i sin licentiatuppsats fokuserat på undervisning på ett ishockeygymnasium. Resultatet i studien visar att det finns goda möjligheter att förändra undervisningen från en lärarstyrd undervisning till en mer elevstyrd byggd på kommunikation.
Välkommen till konferens om fysisk aktivitet och hälsa för barn, ungdomar och skola21.5.2024 08:59:12 CEST | Pressinbjudan
Totalt medverkar 80 experter, forskare och lärare föreläser och berättar om nya forskningsrön. Ämnena är barn, ungdomar, skolprojekt, hjärnhälsa, psykisk hälsa, idrottspsykologi, träningslära, skärmtid bland barn och fysisk aktivitet, Generation Pep-aktiviteter, det nya regeringsuppdraget om främjande av fysisk aktivitet i samhället och skolan.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum