Försäkringskassan

Föräldrapar som vabbar mycket delar mer jämnt

Dela

Kvinnor tar ett större ansvar för att vårda sjuka barn men ju fler dagar föräldrar vabbar desto mer delar de på ansvaret. Det visar en ny analys från Försäkringskassan.

Av de föräldrapar som vabbade under 2021 var det 16 procent som hade ett jämställt uttag*. I 53 procent av paren tog kvinnan ut merparten av dagarna (mer än 60 procent) och i resterande 31 procent var det mannen som vabbade mest.

Men när antalet vabdagar var fler än 15 under ett år så blev skillnaderna mellan könen mindre. I den gruppen delade 25 procent jämställt.

- En förklaring är att enstaka vabdagar sällan delas upp mellan föräldrarna och då tar oftare kvinnorna de dagarna. En annan möjlig förklaring är att det blir viktigare att dela upp dagarna om de är många, för att undvika att vara borta mycket från jobbet, säger Patrik Zetterberg som är analytiker på Försäkringskassan.

Analysen visar att det finns skillnader i uttag mellan inkomstgrupper och yrken för föräldrar som vabbar mycket. Vem i föräldraparet som har högst inkomstnivå och vem som har ett tjänstemanna- eller arbetaryrke spelar roll. De föräldrapar där kvinnan har en högre inkomstnivå eller ett tjänstemannayrke delar mer jämnt.

- Att kvinnor vabbar mer kan bero på normer både på arbetsplatser och i privatlivet. Kvinnor arbetar i större utsträckning i offentlig sektor och män är i större utsträckning privatanställda och förväntningarna på respektive kön i de olika sektorerna kan skilja sig åt, säger Patrik Zetterberg.

32 procent av föräldraparen vabbade inte alls under året. En förklaring är att dessa föräldrar har äldre barn än de vabbande föräldrarna och att man i regel vabbar mindre ju äldre barnen är. Det kan också vara så att det är lättare för föräldrar i denna grupp att jobba hemma om barnet är sjukt eller att de är föräldralediga med ett yngre syskon, och därmed inte får vabba.

*Ett jämställt uttag anses vara uppnått när båda föräldrarna tagit ut minst 40 procent av vab-dagarna.

Fler siffror ur rapporten

  • 2 av 3 föräldrapar vabbar under ett år
  • Det är vanligare att vabba få dagar än många
  • 22 procent av föräldraparen vabbade mellan 1 och 5 dagar

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye