Utbyggnad av infrastruktur för vätgas kräver tydligt regelverk
En utbyggd infrastruktur för vätgas skulle skapa flexibilitet för elsystemet, stärka energiberedskapen och framför allt göra det möjligt för fler verksamheter att få tillgång till en växande vätgasmarknad och förbättrade möjligheter till omställning. Energimyndigheten föreslår nu ett antal åtgärder som ska främja utvecklingen.
Ett uppdaterat och sammanhängande regelverk är nödvändigt för att underlätta utbyggnaden. Det konstaterar Energimyndigheten som nu delrapporterar uppdraget att samordna arbetet med vätgas i Sverige.
- För att svenska företag och aktörer ska vilja planera och genomföra investeringar behövs ett tydligt regelverk. Ramarna för regelverket bör utgå från gasmarknadspaketet som väntas träda i kraft under våren 2024, säger Robert Andrén, generaldirektör på Energimyndigheten.
Ny industri i norr driver på utvecklingen
Det är stålindustrins omställning till fossilfrihet samt ny industri i norra Sverige som driver på utvecklingen av fast vätgasinfrastruktur. Energimyndighetens analys visar att det finns ekonomi i att producera vätgas på flera ställen i landet och transportera vätgasen via rörledningar till olika användare.
- Men vi ser även att det behövs ny kunskap och kompetens på vätgasområdet, både för att ta fram regelverk och för att tillämpa de nya reglerna. Myndigheter som är centrala för uppdateringen av regelverken måste ges rätt förutsättningar, annars kan tillståndsprocesserna bli onödigt långa, säger Gustav Ebenå, chef för avdelningen Systemanalys och statistik på Energimyndigheten.
Förutom kompetens krävs ett långsiktigt åtagande för att följa och analysera utvecklingen samt röja eventuella hinder för utbyggnaden. Energimyndigheten föreslår att myndigheten får i uppdrag att verka som nationellt centrum för vätgas och samordnare av utbyggnaden av vätgasinfrastrukturen.
Kontakter
Energimyndighetens pressfunktion
Tel:016-544 23 99press@energimyndigheten.seOla WestbergPresschef
Tel:016-544 20 36ola.westberg@energimyndigheten.seBilder
Länkar
Följ Energimyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten
Hälften av bilägarna vill skaffa elbil – men priset är ett hinder13.11.2024 08:18:32 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur längs större vägar och elbilar med tillräcklig räckvidd. Trots det tvekar många bilägare inför att byta till elbil. Det visar en stor EU-gemensam undersökning.
Din skolbyggnad kan öka kunskapen om energianvändningen i Sverige12.11.2024 08:24:57 CET | Pressmeddelande
För att bättre förstå hur energianvändningen i Sverige ser ut samlar Energimyndigheten in uppgifter om den i olika typer av lokaler runt om i landet. Skolbyggnader står näst på tur att inventeras.
775 miljoner till forskning och innovation inom framtidens elsystem8.10.2024 08:39:17 CEST | Pressmeddelande
Nu tillför Energimyndigheten 775 miljoner kronor till forsknings- och innovationsprogrammet Framtidens elsystem, med fokus på fossilfri elproduktion, elanvändning och framtidens elnät. Totalt avsätter Energimyndigheten 1 327 miljoner kronor i satsningen på framtidens elsystem.
Energimyndigheten ger 1,2 miljarder i stöd till Stegra (H2 Green Steel)19.9.2024 08:05:58 CEST | Pressmeddelande
Järn- och stålindustrin är viktig för svensk ekonomi. Samtidigt är den utsläppsintensiv. Nu beviljar Energimyndigheten 1,2 miljarder kronor i stöd till Stegra, tidigare H2 Green Steel, som ska bygga världens första storskaliga produktionsanläggning för stål med låga koldioxidutsläpp.
Nu öppnar nya stödet för bio-CCS22.8.2024 15:07:35 CEST | Pressmeddelande
Idag öppnar den första utlysningen inom Energimyndighetens nya stödsystem för bio-CCS genom omvänd auktion. Totalt kan 36 miljarder kronor fördelas mellan 2026 och 2046.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum