År 2023 summerat i myndighetens årsredovisning
Kriget i Europa, Sveriges Natoansökan och allt fler restanmälda läkemedel är några exempel på det som präglade år 2023. Samtidigt har en orolig omvärld stärkt det europeiska samarbetet och visat på läkemedelsmyndigheternas viktiga roll i samhällets motståndskraft. Läkemedelsverkets årsredovisning summerar det gångna året och visar på bredden i verksamheten.

Tillgången till läkemedel i fokus
Läkemedelsverket har under året föreslagit regeringen åtgärder för att stärka tillgången till läkemedel och medicintekniska produkter och utrett vad som krävs för att sammanställa en lägesbild över tillgången. Bland annat undersökte myndigheten möjligheterna att stärka samarbetet mellan läkemedelskedjans aktörer samt analyserade Sveriges och Nordens förmåga att producera läkemedel och medicinteknik.
Kunskap avgörande för medicinteknikutvecklingen
Arbetet på EU-nivå för att få ett kraftfullt och förutsägbart regelverk för medicintekniska produkter har fortsatt. Utvecklingen inom området går mycket snabbt och det finns ett stort behov av Läkemedelsverkets stöd och rådgivning till medicinteknikbranschen och vården. Under 2023 har Läkemedelsverket arbetat med att förebygga kapacitetsbrist hos de anmälda organen inom EU, bland annat genom att delta i granskningar samt uppföljningar av tidigare åtgärdsplaner. På så sätt har myndigheten bidragit till att fler anmälda organ utsetts på den europeiska marknaden.
Läkemedelsprodukter i miljön
Arbetet för att minska miljöpåverkan av läkemedel och medicinteknik har fortsatt under året. Bland annat har Läkemedelsverket i EU drivit på kravet för att den reviderade läkemedelslagstiftningen ska bidra till att minska läkemedels miljöpåverkan. Läkemedelsverket har under 2023 lagt allt större fokus på miljöfrågor inom området medicinteknik. Myndigheten har under året börjat att bygga upp en verksamhet som fokuserar på miljöfrågor för medicintekniska produkter där samverkan har initierats med den danska läkemedelsmyndigheten.
Ny läkemedelslagstiftning på väg
Under året presenterade EU-kommissionen ett nytt förslag till läkemedelslagstiftning, den största reformen på 20 år. Syftet är att skapa en lagstiftning som är mer flexibel och anpassad efter medborgarnas behov. Läkemedelsverket är en aktiv part i arbetet med den nya lagstiftningen som sätter patienten i fokus och som gynnar framtagandet av nya och innovativa behandlingar.
Fakta: Siffror som speglar Läkemedelsverket 2023
- 224 vetenskapliga rådgivningar
- 9 514 rapporter om biverkningar
- 523 nya läkemedel godkändes för försäljning i Sverige
- 14 publicerade vetenskapliga artiklar
- 957 tillsvidareanställda
- 108 301 förfrågningar till Giftinformationscentralen
- 5 publicerade monografier
- 656 regulatoriska rådgivningar
- 209 inspektioner av tillverkare av läkemedel och partihandlare
- 3 260 restanmälda läkemedelsförpackningar
- 86 391 besvarade frågor i Läkemedelsupplysningen
- 23 del- eller slutrapporterade regeringsuppdrag
- 720 inkomna frågor om kosmetika och tatueringsfärger
- 6 publicerade behandlingsrekommendationer
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum