Mälarenergi

Storsatsning på elbilsladdning i Mimers bostadsområden i Västerås

Dela

Mälarenergi och bostadsföretaget Mimer vill skynda på omställningen och underlätta för elbilsägare i Västerås. Därför genomförs en omfattande utbyggnad av laddmöjligheter i Mimers bostadsområden. ”Vi hoppas kunna installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås”, säger Gustav Hanstad, förvaltningschef hos Mimer.

Fler ska kunna ladda elbil i Mimers bostadsområden. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås.
Fler ska kunna ladda elbil i Mimers bostadsområden. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås. David Andeborn

Västerås största hyresvärd, Mimer, har som mål att på sikt erbjuda alla hyresgäster möjligheten att ladda elbilar nära bostaden. Under vintern har Mälarenergi och Mimer installerat destinationsladdare på 22kW vid centrumanläggningarna på Viksäng, Skiljebo, Pettersberg och Vallby. Nu inleds arbetet med att installera fler, runt om i Mimers bostadsområden – både vid de olika centrumanläggningarna och i anslutning till bostäderna.

– Vi har nära 10 000 parkeringsplatser och 11 000 lägenheter, säger Gustav Hanstad, förvaltningschef hos Mimer. Målet är att kunna erbjuda alla hyresgäster möjligheten att ladda bilen i närheten av hemmet. Arbetet med att bestämma platser och antal börjar nu, tillsammans med Mälarenergi. Vår gemensamma satsning är långsiktig och kommer att löpa över minst tio år.

Stärker Västerås som elbilsstad
Inrikestransporterna står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser.

– Klimatkrisen är världens största utmaning, men den måste lösas lokalt. År 2030 ska Sverige ha reducerat utsläppen från vägtransporter med 70 % jämfört med 2010. Det här samarbetet är ett viktigt steg på vägen och stärker samtidigt Västerås som elbilsstad, säger Misagh Mogadasi, avdelningschef för Energitjänster inom Mälarenergi.

Som fastighetsägare har Mimer ett stort ansvar för att både inspirera och skapa förutsättningar för omställningen, konstaterar Gustav Hanstad:

– Därför gör vi den här satsningen tillsammans. För att överväga att byta till elbil, krävs laddmöjlighet nära bostaden. Vi vill göra det enklare för våra hyresgäster att ställa om till er mer hållbart liv.

Mimer och Mälarenergis samarbete – så här funkar det

  • Laddmöjligheter skapas både vid centrumanläggningar och i anslutning till bostadsområden.
  • Totalt väntas satsningen innebära 1000 nya laddpunkter i Västerås.
  • Huvudprincipen är att bygga laddpunkterna i grupper. Hyresgästerna hyr inte en personlig laddstolpe på heltid, utan bokar när behov finns.
  • Mimer investerar initialt i laddpunkterna. Mälarenergi ersätter Mimer månatligen under tio år i en så kallad investeringsersättning, vilket möjliggör att båda parterna tillsammans kan fortsätta främja hållbar mobilitet i Västerås.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En storsatsning har börjat. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås.
En storsatsning har börjat. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås.
Ladda ned bild
En storsatsning har börjat. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås.
En storsatsning har börjat. Mimers Gustav Hanstad och Mälarenergis Misagh Mogadasi hoppas installera över 1000 nya laddpunkter i Västerås.
Ladda ned bild

Om Mälarenergi

Mälarenergi producerar och levererar el, värme, vatten, kyla och energitjänster som möjliggör ett hållbart samhälle där alla får plats. Vi är cirka 750 medarbetare som, i samarbete med kunder och partners, arbetar målmedvetet mot vår vision: En värld där vi tillsammans lever och verkar helt utan klimatpåverkan. Vi är i full gång med det vi kallar Resan mot noll: att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. Koncernen omsatte cirka 4,8 miljarder kronor under 2023 och ägs av Västerås stad.

Om Mimer

Mimer är Västerås största hyresvärd med ett brett utbud av hyreslägenheter där alla Västeråsare kan känna sig hemma. Vi erbjuder trygga, trivsamma bostäder och bostadsområden, ett bekymmersfritt boende med hög kvalitet utan ekonomisk risk. Det ger tid och utrymme för annat i livet. En bra dag börjar hemma, brukar vi säga.

Följ Mälarenergi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mälarenergi

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye