Läkemedelsverket föreslår tydligare regler för hampa
Läkemedelsverket redovisar nu hur odling och hantering av sådan cannabis som omfattas av EU:s gemensamma jordbrukspolitik, även kallad industrihampa, kan säkerställas i Sverige. Det utan att narkotikalagstiftningen kringgås.

Förslaget innebär att det blir tydligare vilken hantering av cannabis som är laglig respektive olaglig. Odling av sorter som kan berättiga till gårdsstöd och hantering av de växtdelar som kan användas för narkotikatillverkning, blir tillståndspliktig.
– Vi bedömer att förslaget är i linje med EU-rätten eftersom det tillåter odling och hantering av cannabissorter som kan ge rätt till så kallat gårdsstöd för jordbrukare. Samtidigt tror vi att det leder till minskad eller oförändrad arbetsbörda och kostnad för samtliga berörda myndigheter, utom för Läkemedelsverket, konstaterar Läkemedelsverkets Carolina Birgner som varit projektledare för uppdraget.
Förslaget: Odling och hantering av cannabis blir fortsatt möjlig med tillstånd
- All cannabis blir narkotika, utom fibrer och frön, och all hantering blir tillståndspliktig, oavsett sort och halt delta-9-THC.
- Odling och efterföljande hantering för industriellt ändamål blir möjlig för cannabissorter som berättigar till gårdsstöd.
- Odling ska göras av jordbrukare utomhus.
- Krav på tillstånd vid varje in- och utförsel samt transit slopas för att undvika handelshinder inom EU.
- Läkemedelsverket blir tillstånds- och tillsynsmyndighet för narkotikatillstånden. Jordbruksverket och länsstyrelserna är fortsatt ansvariga för ansökningar om gårdsstöd.
- Regeringskansliet föreslås utreda avgiftskrav eller alternativ finansiering.
– Även aktörer i branschen får ökade administrativa krav och kostnader av vårt förslag. För att inte motverka syftet med inkomststöd till jordbrukare föreslår Läkemedelsverket att finansieringsmodellen med avgifter ses över för tillstånd, fortsätter Carolina Birgner.
Nuvarande reglering gällande odling av hampa är oklar
Förordningen (1992:1554) om kontroll av narkotika har lett till oklarhet kring vem som får odla hampa, alltså sådana cannabissorter som kan berättiga till gårdsstöd, och under vilka förutsättningar. Vidare finns oklarheter kring hanteringen av växten efter skörd och användningen av materialet som råvara i produkter på konsumentmarknaden.
–EU-kommissionen lämnade 2022 ett utlåtande på ett finskt förslag som i stora delar liknade ett förslag från Socialdepartementet. Kommissionen konstaterade då att förslaget skulle bryta mot EU:s regelverk om den gemensamma jordbrukspolitiken. Läkemedelsverket fick i uppdrag att analysera frågan på nytt, i ljuset av kommissionens synpunkter. Den rapport vi nu lämnar till regeringen är resultatet av många överväganden av svåra frågor, men vi tror att förslaget kommer att tydliggöravad som gäller på området, avslutar Carolina Birgner.
Arbetet har genomförts i samråd med Jordbruksverket, Åklagarmyndigheten, Tullverket och Polismyndigheten. Läkemedelsverket har även konsulterat Länsstyrelserna i Skåne och Västra Götaland samt myndigheter i andra europeiska länder.
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
Läkemedelsverket ska stärka tillsynen av medicinteknik26.3.2025 09:44:29 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket två nya uppdrag för att förbättra förutsättningarna för tillsynen av medicintekniska produkter. Läkemedelsverket och IVO ska utreda en flytt av delar av tillsynsansvaret och Läkemedelsverket ska se över avgiftsmodellen för sin verksamhet med medicintekniska produkter.
Goda sömnvanor bättre än läkemedel vid sömnbesvär24.3.2025 12:57:47 CET | Pressmeddelande
Försäljningen av receptfri melatonin har ökat stort sedan 2020 och det finns tecken på att det används för annat än den avsedda användningen. Samtidigt ökar även signaler om otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
Risk att melatonin används alltför lättvindigt24.3.2025 12:57:32 CET | Pressmeddelande
Såväl receptbelagda som receptfria melatoninläkemedel används i allt större utsträckning och sker delvis utanför godkänd indikation. Fortfarande saknas kunskaper om effekter vid melatoninanvändning under lång tid. Utöver detta finns flera tecken på otillåten försäljning av melatonin som kosttillskott.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum