Mediemyndigheten

Granskningsnämnden friar SVT:s program Teodorescu & Suhonen

Dela

Granskningsnämnden friar SVT:s program Teodorescu & Suhonen - som sändes 29 november 2023 - i fråga om opartiskhet och saklighet.

Det aktuella programmet var det första i SVT:s programserie Teodorescu & Suhonen. Utgångspunkten var att debattera var gränsen går för Israels självförsvar i det pågående kriget i Israel och Gaza. Granskningsnämnden konstaterar att det framgick tydligt av programmets inledning att ämnet skulle debatteras av de två opinionsbildarna Alice Teodorescu och Daniel Suhonen från varsitt politiskt håll. Det stod därmed klart för tv-publiken att dessa främst representerade sig själva som opinionsbildare och inte var företrädare för SVT. 

Nämnden anser vidare att ämnet utgick från olika perspektiv genom den debatt och de diskussioner som förekom i programmet, bland annat utifrån olika tolkningar av folkrättsprinciperna. Nämnden bedömer därför att varken Teodorescu och Suhonen eller de medverkande gästernas uttalanden medförde att programmet stred mot kraven på opartiskhet och saklighet. Det mot bakgrund av den vidsträckta yttrandefriheten och att de aktuella frågorna belystes från motsatta perspektiv (Beslut 23/03980).

Övriga friande ärenden 

  • Inslag i SR:s Lokala nyheter Värmland och SR Play om luftrenare med ozongas (23/04022 och 23/04023).
  • Inslag i SR:s P4 Sjuhärad Nyheter och SR Play om en polis som anklagats för fortkörning (23/02815).
  • Inslag i SR:s Juniornyheterna om kriget mellan Israel och Hamas (23/03838).
  • Inslag i SR:s P1 Morgon om en avbruten vapenvila mellan Israel och Hamas (23/03966).
  • Inslag i SVT:s Morgonstudion där Socialdemokraternas partiledare intervjuades (23/03839).
  • Inslag i SVT:s Kulturnyheterna om ett metalband, fråga om inslaget var utformat på ett sätt som var skrämmande för barn (23/03970).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. 

Följ Mediemyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye