Håll Sverige Rent

Nytt pilotprojekt stöttar Sörmlandsskolor i arbetet med lärande för hållbar utveckling

Dela

Nu i veckan går Håll Sverige Rent och Sörmland sparbank tillsammans ut med en efterlysning till alla grundskolor i Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker. Nu vill de få in deltagare till ett pilotprojekt som ska underlätta för skolor i undervisningen inom hållbar utveckling.

När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Lärande för hållbar utveckling ingår sedan flera år tillbaka i grundskolans läroplan. Men när Skolinspektionen gjorde en kontroll 2022 visade resultatet att flertalet skolor inte nådde upp till de krav som ställs. För att stötta skolor i undervisningen kring hållbar utveckling driver Håll Sverige Rent utbildningsprogrammet Grön Flagg där det i dag är fler än 1200 skolor och förskolor anslutna runt om i landet.  

Tillsammans med Sörmlands sparbank vill Håll Sverige Rent underlätta för Sörmlandsskolorna i undervisningen inom hållbar utveckling. Ett nystartat pilotprojekt ska ge 20 skolor fri tillgång till Grön Flagg där bland annat nedskräpning ingår som en av flera viktiga hållbarhetsfrågor. 

–Det är viktigt att satsa på lokalsamhället och alla barn och unga i Sörmland. Nedskräpning är ett större samhällsproblem än många tror och med Grön Flagg får både lärare och elever stöd att arbeta med hållbarhetsfrågor ur flera perspektiv, säger Emelie Kåbring som jobbar med Sörmlands sparbanks samhällsengagemang.

Projektet startar redan under våren och pågår hela nästa läsår. I Grön Flagg-programmet får skolorna bland annat ta del av en strukturerad metod som fungerar på samma sätt i alla anslutna skolor, fortbildning, undervisningsmaterial, kvalitetssäkring och certifiering. 

–Målet är att möjliggöra för fler barn och unga att rusta sig för framtiden genom att utveckla handlingskompetens. Vi hoppas att flera grundskolor i Sörmland vill vara med och testa Grön Flagg, säger Eva Palo, ansvarig för företagssamarbeten på Håll Sverige Rent. 

Verksamheter som önskar att delta i pilotprojektet är välkomna att göra en intresseanmälan. Det finns 20 platser, först till kvarn gäller! 

Skicka er intresseanmälan till Eva Palo, ansvarig för företagssamarbeten på Håll Sverige Rent.

Telefon: 070-723 72 30, Mejl: eva.palo@hsr.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Uppmaning till sommarens skärgårdsbesökare – ta med era tomglas tillbaka till fastlandet3.7.2024 09:35:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska skräpet på skärgårdsöarna kring Bohuskusten minska. I sommar satsar Västkuststiftelsen, Håll Sverige Rent, Turistrådet Västsverige och Bohusläns kommuner på bättre källsortering av framför allt tomglas i gästhamnar längs västkusten. –Det handlar om att få fler skärgårdsbesökare att stuva undan tomma glasflaskor och annat skräp i båten och återvinna det i närmaste gästhamn, inte lämna kvar på öarna, säger Anna Ehn, sakkunnig för område natur på Håll Sverige Rent.

Gamla fiskeredskap ska återvinnas på Gotland i sommar25.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Nu ska Gotlands uttjänta fiskeredskap samlas in och återvinnas. Mellan 1 juni och 31 augusti kan man på tre av Region Gotlands återvinningscentraler lämna in sina uttjänta metspön, drag, håvar och smånät. Fiskeredskap är ett av de vanligaste skräpföremålen på stränder och genom att återvinna dem minskar risken för spökfiske eller nedskräpning och ökar hållbarheten inom fritidsfisket.

Vita snuset på topplistan över vanligaste skräpet i fjällorter17.6.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Det som glöms i snö kommer fram i tö. Det har SkiStars medarbetare än en gång fått erfara när de för tredje året i rad genomförde en skräpplockardag på samtliga fyra destinationer i Sverige. Totalt plockades över 26 000 skräpföremål och över hälften av skräpet som hittades innehöll plast. Några av de vanligaste skräpen var fimpar, snusprillor, förpackningar från godis och glass samt påsförslutare, visar en undersökning av Håll Sverige Rent och SkiStar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye