Håll Sverige Rent

Nytt pilotprojekt stöttar Sörmlandsskolor i arbetet med lärande för hållbar utveckling

Dela

Nu i veckan går Håll Sverige Rent och Sörmland sparbank tillsammans ut med en efterlysning till alla grundskolor i Flen, Katrineholm, Nyköping, Oxelösund och Vingåker. Nu vill de få in deltagare till ett pilotprojekt som ska underlätta för skolor i undervisningen inom hållbar utveckling.

När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira. Foto: Håll Sverige Rent / Marcus Gustavsson

Lärande för hållbar utveckling ingår sedan flera år tillbaka i grundskolans läroplan. Men när Skolinspektionen gjorde en kontroll 2022 visade resultatet att flertalet skolor inte nådde upp till de krav som ställs. För att stötta skolor i undervisningen kring hållbar utveckling driver Håll Sverige Rent utbildningsprogrammet Grön Flagg där det i dag är fler än 1200 skolor och förskolor anslutna runt om i landet.  

Tillsammans med Sörmlands sparbank vill Håll Sverige Rent underlätta för Sörmlandsskolorna i undervisningen inom hållbar utveckling. Ett nystartat pilotprojekt ska ge 20 skolor fri tillgång till Grön Flagg där bland annat nedskräpning ingår som en av flera viktiga hållbarhetsfrågor. 

–Det är viktigt att satsa på lokalsamhället och alla barn och unga i Sörmland. Nedskräpning är ett större samhällsproblem än många tror och med Grön Flagg får både lärare och elever stöd att arbeta med hållbarhetsfrågor ur flera perspektiv, säger Emelie Kåbring som jobbar med Sörmlands sparbanks samhällsengagemang.

Projektet startar redan under våren och pågår hela nästa läsår. I Grön Flagg-programmet får skolorna bland annat ta del av en strukturerad metod som fungerar på samma sätt i alla anslutna skolor, fortbildning, undervisningsmaterial, kvalitetssäkring och certifiering. 

–Målet är att möjliggöra för fler barn och unga att rusta sig för framtiden genom att utveckla handlingskompetens. Vi hoppas att flera grundskolor i Sörmland vill vara med och testa Grön Flagg, säger Eva Palo, ansvarig för företagssamarbeten på Håll Sverige Rent. 

Verksamheter som önskar att delta i pilotprojektet är välkomna att göra en intresseanmälan. Det finns 20 platser, först till kvarn gäller! 

Skicka er intresseanmälan till Eva Palo, ansvarig för företagssamarbeten på Håll Sverige Rent.

Telefon: 070-723 72 30, Mejl: eva.palo@hsr.se 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
När skolan genomfört sin Grön Flagg-resa får de hissa den gröna flaggan för att fira.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med21.5.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye