Region Östergötland

Verksamma inom barnsjukvården samlas i Linköping

Dela

”Tillsammans för barnen” är rubriken för Barnveckan den 8-11 april. I år är barnklinikerna i Östergötland värdar för denna konferens- och utbildningsvecka, som äger rum i Linköpings Konsert & Kongress och samlar drygt 1 100 verksamma inom barnsjukvården från hela landet.

Barnveckan är den stora årliga nationella konferensen i Sverige för barnläkare och barnsjuksköterskor. Den arrangeras av Barnläkarföreningen och Riksföreningen för barnsjuksköterskor sedan 18 år tillbaka som en gemensam konferens- och utbildningsvecka med nationella och internationella föreläsare. I år är barnklinikerna i Östergötland värdar för konferensen.

Rubriken för årets utbildningsvecka är ”Tillsammans för barnen” och drygt 1 100 har anmält sig till konferensen. På programmet står mer än 200 föreläsningar och workshops inom olika subspecialiteter inom barnmedicin. Föreläsarna kommer från hela landet.

– Förutom senaste kunskapen inom barnsjukvården finns goda möjligheter att skapa nätverk och knyta kontakter mellan professionen, vilket gör barnveckan till en av de mest uppskattade konferenserna inom barnsjukvården, säger Thomas Abrahamsson, professor och överläkare i barn- och ungdomsmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, och ansvarig för Barnveckans vetenskapliga program.

Öppningsföreläsningen den 8 april kommer att hållas av professor Elise van de Putte från Utrechts universitet i Nederländerna. Hon är en internationell auktoritet inom social pediatrik och kommer tala om hur vi tillsammans bäst tar hand om barn med medicinska problem. Det handlar bland annat om hur olika instanser runt barnet, som sjukvård, skola och polis, kan samarbeta och hur man genom screening kan hitta barn som far illa. Elise van de Puttes screeningsverktyg har just börjat introduceras på akutmottagningar i Sverige.

En annan känd internationell forskare som kommer att föreläsa på konferensen är barnpsykiatrikern Danya Glaser från University College och Great Ormond Street Hospital i London. Hon har en stor erfarenhet inom barnskydd och utvecklingspediatrik. Hennes expertis ligger främst inom tidig upptäckt av barnmisshandel genom förfalskning av symtom (fabricated or induced illness in children, vilket tidigare kallades Münchhausen by proxy). Danya Glaser är huvudförfattare till de nationella engelska riktlinjerna runt detta. Hon kommer att föreläsa den 9 april kl. 9.00.

Läs mer om konferensen här: https://mkon.nu/barnveckan_2024

Kontakter

Thomas Abrahamsson, telefon 0709-566815

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

Strejken skapar oro inför sommarperioden13.6.2024 13:05:33 CEST | Pressmeddelande

Fler samhällsfarliga konfliktåtgärder har dragits tillbaka av Vårdförbundet från den pågående strejken vid Universitetssjukhuset i Linköping. Det handlar bland annat om sjuksköterskor vid infektionskliniken och reumatologen. ”Det är positivt, men vi ser med stor oro på hur vården kommer att påverkas vid en fortsatt strejk när vi nu går in i sommarperioden”, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye