Diskrimineringsombudsmannen

Nekades fortsatt arbete på grund av graviditet

Dela

Det var diskriminering när en restaurang- och sportbar i norra Mälardalen nekade en gravid kvinna fortsatt timanställning. Det anser Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu begär att den tidigare arbetsgivaren ska betala diskrimineringsersättning till kvinnan.

Kvinnan hade arbetat som timanställd på sportbaren sedan september förra året och meddelade arbetsgivaren i slutet av oktober att hon var gravid. Den 30 november fick hon besked av arbetsgivaren att hon inte skulle få fler arbetspass. Av en inspelning framgår att åtminstone ett av skälen till det var hennes graviditet.

– Att neka någon fortsatt arbete med hänvisning till personens graviditet är diskriminering som har samband med kön. Det saknar betydelse vilken typ av anställning det handlar om. Även timanställda omfattas av diskrimineringslagens skydd, säger Vanessa Grapenstedt, jurist på DO:s processenhet.

DO begär att bolaget ska betala 60 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan. Om bolaget inte har betalat ersättningen senast den 19 april kan DO komma att lämna in stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

DO 2024/2164

Nyckelord

Kontakter

DO arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.
Läs mer om vår verksamhet på www.do.se.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye