Sigtuna kommun

Nu våras det för S:t Lars kyrkoruin i Sigtuna stad

Dela

I höstas hjälpte lågstadieelever från olika skolor i Sigtuna kommun till att plantera 36 000 blomsterlökar vid S:t Lars kyrkoruin. Nu börjar de blå vårstjärnorna slå ut. Tanken är att de ska ge en illusion av de väggar som kyrkan en gång hade innan den brann ner under 1600-talets mitt. Den 20 april är det invigning för den blomstrande kyrkoruinen i Sigtuna stad.

Vårstjärnor i förgrunden, S:t Lars kyrkoruin i bakgrunden.
De har börjat titta upp så smått, de blåa vårstjärnorna från de 36 000 lökar som sattes i jorden i höstas. Lagom till invigningen av den blomstrande ruinen den 20 april, kommer de att stå i full blom och utgöra siluetten av hur den medeltida kyrkan S:t Lars såg ut för omkring 900 år sedan. Foto: Sigtuna kommun

Tove Hermansson, intendent på Sigtuna museum, har ansvarat för projektets gestaltning och utformning. Hon beskriver det som att de i höstas ritade ut kyrkan med osynligt bläck, och att bläcket nu blivit synligt.

S:t Lars kyrka uppfördes troligtvis i början av 1100-talet och var då 43 meter lång och 13 meter bred. 1658 brann den och lämnades därefter att förfalla. I dag är det bara delar av kyrktornet, som Sigtuna kommun genomförde en omfattande restaurering av för två år sedan, som finns kvar ovan mark. Men under några veckor varje år kommer alltså kyrkan att återuppstå i sin ursprungliga storlek – tack vare de tusentals planterade blommorna.

- Genom att barnen har varit med och skapat det här hoppas vi att de också får en egen relation till platsen, och även en lite annorlunda och konkret ingång till historien. De blir ju faktiskt en del av platsens fortsatta historia genom att de gjort den här planteringen, säger Tove Hermansson.

Återuppståndelsen av S:t Lars kyrka, eller åtminstone minnesbilden av den, kommer att firas med en vårfest som invigs av Lars Björling (SfS), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Han säger:

- När alla tre kyrkoruinerna nu är restaurerade att stå säkert i ytterligare många årtionden är det med stor glädje och tacksamhet som vi firar med en vårfest. S:t Lars är den kyrkoruin som det finns minst kvar av och att visa hur kyrkan bredde ut sig med hjälp av blommor är ett spännande och nytänkande koncept. Nu blir S:t Lars en plats att stanna upp vid och låta fantasin återskapa bilden av den ursprungliga kyrkan.

Under invigningsceremonin kommer det att hållas tal, en barnkör från Sigtuna kulturskola att sjunga in våren och det kommer att arrangeras olika aktiviteter för både stora och små. Bland annat kommer Magnus Källström, en av Sveriges främsta runexperter vid Riksantikvarieämbetet, att berätta om de runstenar som finns på platsen. I anslutning till invigningen kommer också den Augustprisbelönade författaren och historikern Maja Hagerman att hålla ett föredrag i den snart hundraåriga biografen Gröna ladan i närheten av kyrkoruinen.

Vad: Vårfest med invigning av den blomstrande kyrkoruinen
Plats: S:t Lars kyrkoruin ligger längs Prästgatan inte långt från Sigtuna rådhus i Sigtuna stad
När: lördag 20 april klockan 13.00-17.00
Klockan 14.00: Guidad visning om platsens historia
Klockan 15.00: Invigningsceremoni- med tal av museichef Ted Hesselbom, kultur- och fritidsnämndens ordförande Lars Björling samt kyrkoherde Jakob Tronêt. Kulturskolans barnkör sjunger in våren.
Klockan 16.00-17.00: Maja Hagerman föreläser i Gröna ladan

Välkommen!

Kontakter

Bilder

Vårstjärnor i förgrunden, S:t Lars kyrkoruin i bakgrunden.
De har börjat titta upp så smått, de blåa vårstjärnorna från de 36 000 lökar som sattes i jorden i höstas. Lagom till invigningen av den blomstrande ruinen den 20 april, kommer de att stå i full blom och utgöra siluetten av hur den medeltida kyrkan S:t Lars såg ut för omkring 900 år sedan.
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild
Barn planterar lökar i jorden. I bakgrunden syns en ruin.
Lågstadieelever från flera olika skolor i Sigtuna kommun var med och planterade de 36 000 blomlökarna i höstas. Nu har de börjat komma upp blåa vårstjärnor och lagom till den 20 april kommer de att synliggöra hur stor S:t Lars kyrka var en gång i tiden.
Foto: Rosie Alm
Ladda ned bild
Kyrkoruin i bakgrunden, gräsmatta och små blåa blomknoppar i förgrunden.
De har börjat titta upp så smått, de blåa vårstjärnorna från de 36 000 lökar som sattes i jorden i höstas. Lagom till invigningen av den blomstrande ruinen den 20 april, kommer de att stå i full blom och utgöra siluetten av hur den medeltida kyrkan S:t Lars såg ut för sisådär 900 år sedan.
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild
Blåa vårstjärnor i förgrunden, ruin i bakgrunden
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild
36 000 blomlökar sattes i jorden i höstas, och många av Sigtuna kommuns förskolebarn var med och planterade dem. Några veckor under våren från och med i år, kommer de som vill kunna se hur S:t Lars kyrka såg ut en gång i tiden innan det blev en ruin, eftersom lökarna är placerade där det för 900 år sedan fanns kyrkoväggar.
36 000 blomlökar sattes i jorden i höstas, och många av Sigtuna kommuns förskolebarn var med och planterade dem. Några veckor under våren från och med i år, kommer de som vill kunna se hur S:t Lars kyrka såg ut en gång i tiden innan det blev en ruin, eftersom lökarna är placerade där det för 900 år sedan fanns kyrkoväggar.
Foto: Sigtuna kommun
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

I Sigtuna kommun bor drygt 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.

Följ Sigtuna kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye