Fastighetsägarna

Hyresförhandlingarna i Jönköpings län klara

Dela

Tidigare i år vände sig Fastighetsägarna GFR till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som skulle avgöra hyresförhandlingarna om 2024 års hyror i samtliga kommuner i Jönköpings län förutom Jönköping. Igår kom rekommendationen. Därmed står det klart att hyrorna i kommunerna runt Jönköpings län höjs med 5,7 procent 2024.  

- Dagens besked innehåller en höjning över de nivåer som varit aktuella i förhandlingarna med Hyresgästföreningen, men är ändå under den nivå som krävs för att få kompensation för de kraftiga kostnadsökningar som branschen just nu upplever. Med dessa nivåer finns inte förutsättningar för att kunna förvalta och underhålla hyresrätter på sikt, något som alla förlorar på, inte minst landets hyresgäster, säger Jonas Hellberg, Näringspolitiskt ansvarig på Fastighetsägarna GFR. 

Hyresförhandlingarna inleddes i höstas då Fastighetsägarna yrkade 11 procent i hyreshöjning. Förhandlingarna pågick sedan i tre månader utan att parterna kom överens. Med stöd i den nya lagstiftningen från 2023 vände sig Fastighetsägarna tidigare i år till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd.  Förhandlingen omfattar cirka 5 600 lägenheter med ny hyra från årsskiftet i kommunerna Aneby, Eksjö, Gislaved, Gnosjö, Habo, Mullsjö, Nässjö, Tranås, Sävsjö, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Samtliga höjningar sker från och med 1 januari 2024, vilket innebär att hyresgästerna på dessa orter som bor i lägenheter som omfattas av rekommendationen kommer att få retroaktiv hyreshöjning. 

Nu när skiljemannen sagt sitt ska parterna inom två veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse. 

- Rekommendationen är tydlig och gäller hela beståndet som omfattas i tvisten, förutom presumtionshyror. Vi kommer att nu att ta vårt ansvar för att så snabbt som möjligt omsätta denna i en överenskommelse så att hyresgästerna får besked om sin framtida hyra och slipper ytterligare retroaktivitet, säger Jonas Hellberg.   

Faktaruta 

Så fungerar tvistelösningen 
• Tidigast 3 månader och senast 4 månader efter påbörjad förhandling kan någon av parterna vända sig till Hyresnämnden som utser en skiljeman. 
• Hyresnämnden ska utse en skiljeman skyndsamt. 
• Tvisten ska avgöras inom 6 veckor efter att skiljemannen utsetts. 
• Parterna ska sedan inom 2 veckor omsätta skiljemannens rekommendation i en förhandlingsöverenskommelse. 

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye