Vänsterpartiet Malmö

Folkfest - inte folkmord

Dela

På dagens kommunstyrelsemöte behandlades ett medborgarinitiativ om att utesluta Israel ur Eurovision Song Contest som går av stapeln i maj i Malmö. Den senaste veckan har närmare trehundra engagerade Malmöbor mailat politiker i kommunstyrelsen för att visa sitt stöd för initiativet. Vänsterpartiet vill se solidaritet med det palestinska folket och föreslog att Malmöinitiativet skulle besvaras med två åtgärder.

Emma-Lina Johansson & Anders Skans - Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly
Emma-Lina Johansson & Anders Skans - Fotograf måste anges: Emmalisa Pauly

- Vi ville att kommunstyrelsen i Malmö stad ska uppmana EBU, som är arrangör, att utesluta Israel från Eurovisiontävlingen på grund av Israels krigsbrott och folkmord på palestinier i Gaza. Vi kan inte anordna en musikfest med Israel som deltagande land i nuvarande läge. Både vi i Vänsterpartiet och resterande partier i kommunstyrelsen vill att arrangemanget ska bli ett positivt arrangemang, men det omöjliggörs av Israels medverkan, säger Emma-Lina Johansson (V) oppositionsråd och ledamot i kommunstyrelsen.

Under de senaste veckorna har nyhetsrapporteringar om artister som hoppar av Malmö stads egna arrangemang i samband med att Eurovision hålls, duggat tätt. Vänsterpartiet föreslog därför kommunstyrelsen ytterligare en åtgärd för att visa solidaritet med palestinier och inom ramen för Malmös offentliga arrangemang sätta fokus på Gaza och den palestinska befolkningen:

- Vi ville att Malmö stad inom ramen för sina arrangemang skapar en solidaritetsscen för Palestina där lokala artister som vill visa sitt stöd för Palestina kan uppträda. Det hade skickat en varm och stark solidaritetssignal till palestinier och kunnat få också internationellt fokus med tanke på den mediebevakning som kommer att ske under Eurovision, säger Anders Skans (V) gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen. 

Tyvärr var Vänsterpartiet ensamt parti i kommunstyrelsen om att vilja visa solidaritet med Palestina och vi lämnade därför in en reservation. 

Nyckelord

Kontakter

Följ Vänsterpartiet Malmö

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vänsterpartiet Malmö

Uppmärksamma den 15 mars - FN:s dag mot islamofobi15.3.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande

FN:s generalförsamling fattade år 2022 beslut om att låta den 15 mars vara en internationell dag för att bekämpa islamofobin. Redan nu arrangerar Malmö stad tillsammans med civilsamhället ett uppmärksammande av den 15 mars. Vänsterpartiet anser dock att det är av vikt att genom politiskt beslut fastställa att Malmö stad årligen skall erkänna och uppmärksamma den 15 mars, oavsett politiskt styre.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye