Håll Sverige Rent

Bihotell och pant är vinnande teman i Unga Reportrar 2024

Dela

Juryn har granskat, funderat och diskuterat - och nu är det klart! Ett fotobidrag om bihotell och en film om pant vinner årets upplaga av Unga Reportrar. Vinnarna får 10 000 kronor till klassen och har nu en möjlighet att få tävla i den internationella tävlingen.

I Unga Reportrar arbetar ungdomar journalistiskt med fokus på miljö och hållbarhet.
I Unga Reportrar arbetar ungdomar journalistiskt med fokus på miljö och hållbarhet. Foto: Håll Sverige Rent

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet får chansen att berätta om viktiga frågor. Tävlingen drivs av Håll Sverige Rent och i år har 160 bidrag skickats in från drygt 580 elever runt om i landet.  

–Unga Reportrar är ett sätt för ungdomar i Sverige att höja rösten för en hållbar värld. Genom att arbeta journalistiskt utvecklar de också förmågan att arbeta källkritiskt, lösningsorienterat och nyanserat. Vi är så imponerade av alla som varit med i årets tävling, säger Hannah Holmberg, projektassistent och ansvarig för Unga Reportrar på Håll Sverige Rent. 

Den 16 april presenterade juryn årets vinnare, en i årskurs 6–9 och en i gymnasiet, som får 10 000 kronor till klassen och nu har en möjlighet att få tävla i den internationella tävlingen. 

Här är de vinnande bidragen

Vinnare i årskurs 6–9: Hotel for bees and pollinators!

Ett fotobidrag av Kira Abrahamsson och Karyna Rublova på Folkungaskolan i Linköping.  

Juryns motivering:  Ett levande och kvalitativt foto som tar upp frågan om insekter och pollinering på ett tydligt och informativt sätt. Genom fotot och tillhörande text får läsaren en konkret problemskrivning och även lösningar för att kunna bevara den biologiska mångfalden.  

Se bidraget här »

Vinnare i gymnasiet: PET Agera

En film av Hilda Skullered, Samuel Elfverson och Alice Tengström på Lars Kaggskolan i Kalmar.  
 
Juryns motivering:  Bidraget som har vunnit i år har visat vad vi behöver göra för att ta hand om jorden vår. Filmen är välgjord, informativ och kreativ och visar med enkla medel hur vi ger vår jord mer liv. Budskapet är solklart, vi måste konsumera mer hållbart! 

Se filmen här »  

Juryn bestod i år av Johanna Ragnartz, VD på Håll Sverige Rent, Per Friberg, verksamhetsutvecklare utbildning på Håll Sverige Rent och Nikolaos Tragotsis, biträdande verksamhetsutvecklare Stad på Håll Sverige Rent.  

Om Unga Reportrar 

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling med fokus på miljö och hållbarhet, där skolelever i årskurs 6–9 och gymnasiet får chansen att berätta om viktiga frågor. Unga Reportrar är en del av internationella Young Reporters for the Environment, ett initiativ från Foundation for Environmental Education (FEE) som är världens största utbildningsorganisation inom miljöfrågor. 

Läs mer om Unga Reportrar på hsr.se/unga-reportrar 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

I Unga Reportrar arbetar ungdomar journalistiskt med fokus på miljö och hållbarhet.
I Unga Reportrar arbetar ungdomar journalistiskt med fokus på miljö och hållbarhet.
Ladda ned bild

Om oss

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

Skräpplockardagarna avslutas med Framtidshopp den 31 maj – 582 852 barn är redan med21.5.2024 11:00:00 CEST | Pressmeddelande

Håll Sverige Rents skräpplockardagar närmar sig sitt slut för i år. Hittills har nästan 600 000 barn och unga i landet plockat skräp med sina förskolor, skolor och föreningar. Här kan du se vilka verksamheter och hur många deltagare som är anmälda varje kommun. Den 31 maj avslutas kampanjen med ett gemensamt Framtidshopp och en digital konsert av bandet Smash Into Pieces.

Knappt en av tio takeaway-köpare har blivit erbjuden flergångsalternativ trots den nya lagen14.5.2024 08:15:00 CEST | Pressmeddelande

Hälften av alla svenskar köper takeaway minst en gång i månaden. Sedan 1 januari gäller en ny lag som ska minska förbrukning och nedskräpning av engångsmuggar och engångsmatlådor. Redan till 2026 ska 762 miljoner muggar och matlådor bort från marknaden. Lagen säger att konsumenter nu ska kunna välja att få sin dryck eller mat i en återanvändbar mugg eller matlåda. Trots detta är det knappt en av tio takeaway-köpare som blivit erbjuden flergångsalternativ. Det visar en ny Novusundersökning som Håll Sverige Rent låtit göra.

Bandet Smash Into Pieces bjuder skräpplockande barn på gratiskonsert2.5.2024 08:45:00 CEST | Pressmeddelande

Över en halv miljon barn och unga i Sverige är redan anmälda till Skräpplockardagarna – kampanjen där barn och unga tillsammans kraftsamlar för en ren miljö samtidigt som de får lära sig om nedskräpning, hållbarhet och klimat. I dag kan vi avslöja att alla skräpplockande barn kommer att belönas med en digital gratiskonsert av bandet och Håll Sverige Rent-ambassadörerna Smash Into Pieces.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye