Vision

Ny undersökning: Neddragningar inom välfärden skapar stor oro

Dela

Enligt en ny undersökning upplever en majoritet av de tillfrågade (54 procent) neddragningar inom hälso- och sjukvården. Särskilt påtaglig är upplevelsen hos äldre som grupp.

– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson.
– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson. Foto: Vision

Flera av landets regioner har lagt varsel om stora uppsägningar av sina medarbetare. Även i kommunerna väntar neddragningar. Det är nu något som allt fler märker av i vardagen, i synnerhet personer över 65 år. Det visar en undersökning som genomförts av analysföretaget Infostat på uppdrag av fackförbundet Vision.

En överväldigande majoritet, 92 procent, av de som upplever att det sker neddragningar i välfärden är samtidigt oroliga över en försämrad kvalitet inom hälso- och sjukvården. För att kunna behålla kvaliteten i verksamheterna behöver kompetensen behållas, anser Vision:

– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision.

De upplevda nedskärningarna i välfärden påverkar också graden av tilltro till de politiska beslut som fattas i kommuner och regioner. Mer än hälften (51 procent) av de som upplever att det sker neddragningar känner inte särskilt stor tillit till att kommun- eller regionpolitikerna fattar rätt beslut. En fjärdedel (24 procent) svarar att de inte alls litar på att rätt beslut fattas.

– Tre av fyra medborgare som uttrycker bristande tillit till våra beslutsfattare signalerar att man är tveksam till riktningen som utvecklingen går i. Man vill kunna känna sig trygg med att få en jämlik och kvalitativ vård oavsett var i landet man råkar bo. Regeringen behöver se till att kommuner och regioner får goda planeringsförutsättningar – som möter förväntningarna även i kristider, säger Veronica Magnusson.

Mer information om undersökningen:

I undersökningen har 1 500 personer över hela Sverige tillfrågats om deras syn på neddragningar i välfärden.

  • 50 procent av de svarande upplever nedskärningar i skolan och 46 procent i äldreomsorgen.
  • De flesta som upplever att det sker neddragningar i välfärden är oroliga över att kvaliteten kommer att försämras. 
  • 92 procent anger att de tror att hälso- och sjukvården kommer att påverkas i ganska stor eller mycket stor omfattning. För äldreomsorgen är motsvarande siffra 89 procent, för skolan 87 procent och för socialtjänsten 81 procent.

För ytterligare kommentarer, kontakta Veronica Magnusson, förbundsordförande i Vision, tfn 070- 746 21 24.

Kontakter

Bilder

– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson.
– En alltmer pressad verksamhet leder till försämrad arbetsmiljö. När befintliga medarbetare och unga väljer bort välfärden som arbetsplats spelar det ingen roll vad lagstiftningen utlovar för sjukvård, socialt skyddsnät eller skola. Det ser jag som den långsiktigt oåterkalleliga konsekvensen av pågående nedskärningar och besparingar, säger Veronica Magnusson.
Ladda ned bild

Visions medlemmar leder, utvecklar och administrerar välfärden och jobbar i kommuner, regioner, privata företag eller kyrkan. Många är också studenter med siktet inställt på arbete inom välfärden.

Våra 212 000 medlemmar finns inom tusentals olika yrken och bildar tillsammans ett värdefullt nätverk. Vi är en feministisk organisation, partipolitiskt obundna och ingår i TCO. 

Följ Vision

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vision

Tuff arbetssituation för tandsköterskor i Region Uppsala drabbar patienter22.5.2024 13:54:12 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från fackförbundet Vision visar att tandsköterskor har en särskilt tuff arbetsmiljö jämfört med andra yrkesgrupper. Höga krav, påfrestande arbetsställningar, lågt inflytande över arbetstiden och bristande stöd från chefen leder till en hög sjukfrånvaro. -Tandsköterskor är den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Tandsköterskor måste ges större inflytande över sin arbetstid och hur jobbet ska utföras, det är en förutsättning för en högkvalitativ tandvård som gynnar både yrkesutövare och patienter, säger Visions lokala talesperson för folktandvården i Region Uppsala, Leila Mir Moradi

Tuff arbetssituation för tandsköterskor i Folktandvården Sörmland drabbar patienter22.5.2024 13:45:12 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från fackförbundet Vision visar att tandsköterskor har en särskilt tuff arbetsmiljö jämfört med andra yrkesgrupper. Höga krav, påfrestande arbetsställningar, lågt inflytande över arbetstiden och bristande stöd från chefen leder till en hög sjukfrånvaro. -Tandsköterskor är den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Tandsköterskor måste ges större inflytande över sin arbetstid och hur jobbet ska utföras, det är en förutsättning för en högkvalitativ tandvård som gynnar både yrkesutövare och patienter, säger Dinitha Lööf, klubbordförande för Vision i Folktandvården Sörmland

Tuff arbetssituation för tandsköterskor i Region Värmland drabbar patienter22.5.2024 13:33:09 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från fackförbundet Vision visar att tandsköterskor har en särskilt tuff arbetsmiljö jämfört med andra yrkesgrupper. Höga krav, påfrestande arbetsställningar, lågt inflytande över arbetstiden och bristande stöd från chefen leder till en hög sjukfrånvaro. -Tandsköterskor är den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Tandsköterskor måste ges större inflytande över sin arbetstid och hur jobbet ska utföras, det är en förutsättning för en högkvalitativ tandvård som gynnar både yrkesutövare och patienter, säger Linda Karlsson, lokal talesperson för Vision i Region Värmland

Tuff arbetssituation för tandsköterskor i Region Örebro Län drabbar patienter22.5.2024 13:22:43 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från fackförbundet Vision visar att tandsköterskor har en särskilt tuff arbetsmiljö jämfört med andra yrkesgrupper. Höga krav, påfrestande arbetsställningar, lågt inflytande över arbetstiden och bristande stöd från chefen leder till en hög sjukfrånvaro. - Tandsköterskor är den yrkesgrupp som har det mest ansträngt på jobbet om man jämför alla Visions medlemsgrupper. Tandsköterskor måste ges större inflytande över sin arbetstid och hur jobbet ska utföras, det är en förutsättning för en högkvalitativ tandvård som gynnar både yrkesutövare och patienter, säger Linnéa Esplund, lokal talesperson för Vision i Foktandvården, Region Örebro Län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye