Försäkringskassan

50 år med föräldraförsäkringen - reformer och resultat

Dela

Två miljarder dagar med föräldrapenning har betalats ut sedan föräldraförsäkringen infördes i Sverige för 50 år sedan. Av dessa har 83 procent tagits ut av kvinnor. Det visar Försäkringskassans nya rapport om hur försäkringen har utvecklats och vilka resultat det har gett.

De främsta argumenten för att införa föräldraförsäkringen 1974 var att öka kvinnors deltagande på arbetsmarknaden och att göra det möjligt att kombinera förvärvsarbete med att ha barn. Pappans deltagande i omvårdnadsarbetet betonades också. Senare har perspektiv som barnets behov av trygghet och anknytning, samt barnets rätt till båda sina föräldrar, lyfts fram.

1974 fick föräldrar rätt till sex månaders föräldrapenning, något som många då tyckte var generöst. Idag har föräldrar rätt till 16 månaders betald föräldraledighet.

Genom åren har flera reformer genomförts för att öka pappors uttag av föräldrapenning, till exempel reserverade månader och en jämställdhetsbonus.  

- Männens andel av de uttagna dagarna har gått från en mycket låg nivå till att i dag ligga på 31 procent, säger Niklas Löfgren som är en av författarna till rapporten.

Föräldraförsäkringen nyttjas mer flexibelt av föräldrar med högre inkomster

Lagstiftarna har också velat göra försäkringen mer flexibel och sedan 2014 är det möjligt att använda en del av föräldraledigheten tills barnen fyller 12 år. Genom att ta ut få dagar under barnets första år kan föräldrar som har möjlighet till det spara dagar tills barnen är äldre. Denna flexibilitet nyttjas i olika utsträckning. Sammanboende föräldrapar med höga inkomster tar i regel ut färre dagar under barnets första år än ensamstående föräldrar och föräldrapar med låga inkomster.

I juli 2024 ökas flexibiliteten ytterligare då det blir möjligt för föräldrar att överlåta 45 dagar med föräldrapenning till någon annan än barnets förälder eller sambos.

Försäkringskassan ska på uppdrag av regeringen stärka förutsättningarna för ett jämställt användande av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning.

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Länkar

Om Försäkringskassan

Försäkringskassan utreder och beslutar om rätt till ersättning från socialförsäkringen - exempelvis barnbidrag, föräldrapenning och sjukpenning. Det är riksdag och regering som beslutar vilka lagar och regler som ska gälla.
Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter med medarbetare på 60 orter. Våra utbetalningar står årligen för ungefär en femtedel av statens budget.

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye