Blekinge Tekniska Högskola

Regionfinalen i tävlingen Teknikåttan avgörs på BTH

Dela

Den 18 april kommer cirka 150 åttondeklassare i Blekinge till BTH för att tävla om vilka som ska representera länet i riksfinalen av Teknikåttan, en nationell tävling för att stimulera elevers intresse för teknik. De tre bästa klasserna får även mellan 5 000 kr och 10 000 kr i prispengar. Media är välkommen till regionfinalen som avgörs på BTH.

BTH är den högskola som lyckats engagera störst andel av eleverna på skolorna. Över 1750 elever i regionen har deltagit i kvaltävlingen som skedde i klassrummen. De sex klasserna som kvalificerade sig till regionfinalen på BTH den 18 april är:

  • Wämöskolan, 8C, Karlskrona
  • Karlskrona Montessorifriskola, 8, Karlskrona
  • Stenbackaskolan, St8e, Karlshamn
  • Södra Skolan, 8C, Kalmar
  • Hagaviksskolan, NoT8A, Växjö
  • Norregårdskolan, 8A, Växjö


Nytt för i år är att alla elever i klassen är aktiva i regionfinalen. Under tävlingen, som pågår under hela dagen, kommer klasserna att tävla i olika tävlingsmiljöer där de förflyttar sig mellan olika stationer: De får utföra praktiska moment, lösa beräkningsfrågor samt svara på kunskapsfrågor. Utöver detta får eleverna göra studiebesök på olika labb där även industrin medverkar.

Teknikåttan vänder sig till elever och lärare på grundskolans högstadium. Syftet är att få eleverna att bli intresserade av teknikämnena för att sedan välja ett gymnasieprogram som kvalificerar dem till att välja en teknisk utbildning på högskolan. För ytterligare information, se www.teknikattan.se.

Vinnarna av regionfinalen på BTH bjuds in till riksfinalen på Tekniska museet i Stockholm den 23 maj.

Media är välkommen när som helst under hela dagen då möjlighet finns att intervjua tävlande elever samt arrangör, se hålltider nedan.

Hålltider
10:00‐13:50 Tävlingar/studiebesök runt om på BTH.
14:15-14:45 Final med prisutdelning samt fotografering.

Dag: Torsdag den 18 april
Tid: Drop in. Rekommenderad besökstid är kl 14:15-14:45 (se även ovan).
Plats: Prisutdelningen sker i sal J1610/1620, hus J (passera förbi restaurangen), Campus Karlskrona. För övriga aktiviteter – tag kontakt för information om var de sker.

Välkommen!

För mer information eller om ni önskar besöka oss vid annan tidpunkt under dagen, kontakta ansvarige Mikael Åsman via e-post: mikael.asman@bth.se eller telefon 0708-47 87 13.

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

Den svenska modellen, ny teknik och maktbalansen på arbetsmarknaden10.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Teknologisk utveckling antas ofta leda till högre produktivitet, växande överskott, stigande löner och ett ökat välstånd. Införandet av AI, automatisering och digitalisering riskerar dock att bryta detta positiva samband. Ny forskning vid BTH visar att den svenska modellen – som utgår från ett mer jämbördigt maktförhållande mellan arbetsgivare och arbetstagare – kan bidra till driva den nya tekniken i en mer positiv riktning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye