Läkare Utan Gränser

Digitalt samtal: Ett år av krig i Sudan

Dela

I skuggan av krigen i Gaza och Ukraina har den väpnade konflikten i Sudan utvecklats till en av världens mest akuta humanitära katastrofer. Välkommen till ett digitalt samtal om Sudan: vad ser Läkare Utan Gränsers team på plats och varför får inte alla kriser samma uppmärksamhet?

Mer information och anmälan finns här.

Den väpnade konflikten mellan Sudans armé och landets största paramilitära styrka RSF har pågått i över ett år och tvingat över 6 miljoner människor på flykt inom landet, fler än i någon annan konflikt i världen. FN beräknar att mer än hälften av befolkningen i Sudan är i behov av humanitärt stöd. Samtidigt kan få journalister arbeta oberoende och den internationella hjälpen har svårt att nå fram. 

Läget är akut, inte minst i norra Darfur där Läkare Utan Gränsers team under de senaste månaderna larmat om att undernäringen bland barn nått en kritisk nivå – i flyktinglägret Zamzam dör ett barn varannan timme. 

I det här samtalet sätter vi ljus på konflikten i Sudan och de vittnesmål vi får från våra patienter och vår personal på plats. Vi lyfter även det faktum att Sudan och många andra humanitära kriser ofta hamnar i skuggan, såväl i medierna som bland allmänheten. Måste det vara så? Och vad kan konsekvenserna bli? 

Medverkande:

  • Hanna Majanen, sjuksköterska som under det senaste året varit akutkoordinator för Läkare Utan Gränsers insatser i Sudan
  • Martin Schibbye, journalist och grundare av reportagesajten Blankspot
  • Hani Khalifa, akutläkare med rötter i Sudan och lång erfarenhet inom Läkare Utan Gränser i flera länder.

Detta är ett digitalt evenemang och det kommer att finnas möjlighet att ställa frågor till panelisterna via chatt. För journalister finns även möjlighet att boka in separata intervjuer med Läkare Utan Gränsers talare. 

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye