Vildsvin och livsmedelssäkerhet i film för jägare
I regeringsuppdraget Vildsvinspaketet samarbetar Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) med tre myndigheter för att öka mängden vildsvinskött som konsumeras. Idag får jägare inte sälja vildsvinskött till konsument men det kommer sannolikt bli tillåtet. SVA har gjort en film om livsmedelssäkerhet riktad mot vildsvinsjägare, Säkert kött.

I en mataffär är de vildsvinsprodukter som erbjuds alltid kontrollerade av en vilthanteringsanläggning, eller slakteri i dagligt tal, som köper djuren av jägarna. Produkterna är lika säkra som all annan mat i butiken. En jägare får idag inte sälja vildsvinskött till konsumenter, bara nyttja för eget bruk. Den stora majoriteten av jägare testar redan det kött de själva äter och bjuder vänner på.
För att öka mängden vildsvinskött som konsumeras pågår arbete med att förändra regelverket så att jägare får sälja sitt byte till konsumenter. Vildsvinskött som säljs av jägare ska vara lika säkert som det som finns i affären.
SVA har gjort en film om livsmedelssäkerhet, Säkert kött, som ger jägare och blivande jägare ökad förståelse för hygien och vikten av att testa för trikiner. I filmen visas hur trikinprov tas och skickas till ett ackrediterat laboratorium. Postgång och analys utförs medan djurkroppen hänger och möras. Principen är att jägaren får svar samma dag som provet ankommer till SVA.
– I Sverige är förekomsten av trikiner mycket låg, av 93 000 tester i landet under 2023 var bara tre positiva. Varje positivt vildsvin kan potentiellt utgöra en smittkälla för ett antal människor. Det händer tack och lov ytterst sällan, senast någon drabbades av trikiner från svenska vildsvin var över 20 år sedan. Risken finns ändå och för att konsumenter ska känna sig trygga och vilja äta vildsvinskött det är viktigt att varje vildsvin som ska bli mat testas. Konsumenter ska vara trygga att köpa, äta och bjuda på vildsvinskött. Genom att testa bidrar jägare till Sveriges livsmedelssäkerhet, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på SVA.
Filmen är knappt sju minuter och kan ses på SVA:s webbsida ”Trikiner hos vildsvin och andra svenska djur”, se länk nedan.
I Sverige har långvarig testning och smittskyddsrutiner för trikiner gett resultat. Hos tamgris finns normalt inga trikiner, senaste de påträffades i Sverige var 1994. Hos vildsvin påträffas trikiner hos ett fåtal djur varje år. Senast en människa drabbades av trikiner från svenska djur var 2013, fallet före det var 1978.
Vildsvinspaketet är ett uppdrag från regeringen till Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Länsstyrelsen i Kronoberg och SVA att både göra det lättare för konsumenter att få tag på vildsvinskött och för jägare och producenter att sälja köttet. Uppdraget bidrar till livsmedelsstrategins övergripande mål om en ökad livsmedelsproduktion som är hållbar och konkurrenskraftig.
Nyckelord
Kontakter
Eva Osterman LindLaboratorieveterinär
Tel:018-67 40 37eva.osterman-lind@sva.seBilder


Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum