IKEA

Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström utvecklar ny rätt tillsammans med IKEA Sverige

Dela

IKEA ser en ökad efterfrågan på växtbaserade rätter. Nu har Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som IKEA Sverige nu börjar sälja. Pannbiffen, som består av kött och färs på hela, svenskodlade baljväxter, börjar serveras den 14 maj.

En kvinna i vit kockrock står i ett kök med gröna köksluckor. Framför henne på spisen står en kopparkastrull och glasburkar. Hon håller upp en djup vit tallrik med potatismos och pannbiffar.

Jessie Sommarström har under flera år baserat sin matlagningsfilosofi på att göra det enkelt att äta mer växtbaserat. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har IKEA introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet, bland annat HUVUDROLL plantbulle och en plantkorv.

IKEA vill förändra synen på växbaserad mat

Tillsammans med organisationen Årets Kock och Jessie Sommarström introducerar IKEA nu en pannbiff som är gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter.

En%20kvinna%20i%20vit%20kockrock%20st%E5r%20bredvid%20en%20man%20i%20vit%20skjorta.%20De%20s%E5r%20i%20ett%20k%F6k%20med%20gr%F6na%20k%F6ksluckor.%20Framf%F6r%20dem%20p%E5%20spisen%20st%E5r%20en%20kopparkastrull%20och%20glasburkar.%20Kvinnan%20h%E5ller%20upp%20en%20djup%20vit%20tallrik%20med%20potatismos%20och%20pannbiffar.
Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022 och Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige.

– Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat. 

En%20kvinna%20str%F6r%20hackad%20bladpersilja%20%F6ver%20en%20tallrik%20med%20potatismos%2C%20pannbiff%2C%20gr%E4dds%E5s%2C%20lingon%20och%20pressgurka.

Modern pannbiff med klassiska tillbehör

Pannbiffen har tagits fram av Jessie Sommarström och speglar hur svensk matlagning traditionellt har drygat ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, något som på senare år glömts bort. 

– Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa, säger Jessie Sommarström. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön.  

Pannbiffen kommer att serveras med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Rätten börjar serveras i alla IKEA varuhus i Sverige den 14 maj. Rätten kommer att kosta 65 kronor. 

Kontakter

Bilder

En kvinna i vit kockrock står i en IKEA-restaurang och håller en vitt tallrik.
Jessie Sommarströms pannbiff serveras med klassiska tillbehör.
Ladda ned bild
En kvinna i vit kockrock står i ett kök med gröna köksluckor. Framför henne på spisen står en kopparkastrull och glasburkar. Hon håller upp en djup vit tallrik med potatismos och pannbiffar.
Jessie Sommarström har tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som IKEA Sverige nu börjar sälja.
Ladda ned bild
En kvinna i vit kockrock står bredvid en man i vit skjorta. De sår i ett kök med gröna köksluckor. Framför dem på spisen står en kopparkastrull och glasburkar. Kvinnan håller upp en djup vit tallrik med potatismos och pannbiffar.
Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022 och Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige.
Ladda ned bild
En kvinna strör hackad bladpersilja över en tallrik med potatismos, pannbiff, gräddsås, lingon och pressgurka.
Jessie Sommarströms pannbiff serveras med klassiska tillbehör.
Ladda ned bild

Om oss

IKEAs vision är att skapa en bättre vardag för de många människorna, vilka innefattar våra medarbetare, våra kunder och alla människor vår verksamhet berör. IKEA-produkterna består av rätt kombination av form, funktion, kvalitet, hållbarhet och ett lågt pris – vi kallar det demokratisk design. IKEA grundades i Älmhult 1943. Idag finns 21 IKEA-varuhus, samt ett tiotal planeringsstudios i Sverige. IKEA Sverige hade totalt 163 miljoner besök under verksamhetsåret 2023. I Sverige finns cirka 12 500 medarbetare inom Ingka-koncernen, varav cirka 10 000 inom varuhusorganisationen.

Följ IKEA

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från IKEA

IKEA lanserar UTSÅDD – nyheter för hemmets husdjur21.3.2024 12:07:56 CET | Pressmeddelande

Nu lanserar IKEA de lekfulla husdjursprodukterna UTSÅDD, som har utvecklats i samarbete med veterinärer, experter på husdjursprodukter och en krävande panel av katter och hundar. Med UTSÅDD vill IKEA förenkla och förgylla livet hemma med husdjur, genom att erbjuda produkter som är lätta att rengöra, tål att användas dagligen och som sömlöst smälter in i hemmet. UTSÅDD säljs på IKEA.se från 21 mars och IKEA Malmö varuhus från 1 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye