WWF

WWF och Svenska Golfförbundet: Gör golfen vildare

Dela

Sveriges golfbanor bidrar redan idag till biologisk mångfald. Men nu är det dags att växla upp. Det menar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) som idag lanserar sitt nya samarbete ”Gör golfen vildare”. En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.

WWF och Svenska golfförbundet satsar på mer natur och biologisk mångfald på landets golfbanor.
WWF och Svenska golfförbundet satsar på mer natur och biologisk mångfald på landets golfbanor.

Kampanjen Gör golfen vildare hakar i WWFs sommarsatsning Gör Sverige vildare som riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

–Vi är stolta över att sjösätta arbetet för mer vild natur på golfbanorna. Svenska Golfförbundet och WWF ska nu satsa på att öka kunskapen och uppmuntra konkreta projekt runt om i landet, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

–Det finns ett stort engagemang för natur och miljö bland svenska golfklubbar. Det känns fantastiskt att vi nu kan växla upp det ytterligare genom samarbetet med WWF, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet.

Kan bli artrika miljöer

Golfbanorna är mycket mer än perfekt kortklippta och sterila gräsmattor. Stora arealer är skog, snår, områden med högt gräs och öppna vattenytor som har möjlighet att bli artrika miljöer. Bryn, dammar och ängsmarker är viktiga hotspots för biologisk mångfald.

Totalt omfattar golfbanornas ”oskötta” områden cirka 15 000–20 000 hektar, vilket är lika mycket som alla nationalparker i Götaland förutom Kosterhavet. Många golfbanor ligger i anslutning till städer och tätorter där mer artrikedom behövs. Om de sköts på rätt sätt kan de spela en viktig roll genom att exempelvis gynna vilda växter, insekter och fåglar. Golfbanor kan också fungera som gröna korridorer och spridningsvägar för en mängd arter.

Stort engagemang för naturen

Golfklubbar över hela landet uppmuntras att ansluta sig till kampanjen Gör Sverige vildare, göra åtgärder för att gynna artrikedomen och registrera sina vilda kvadratmeter på kampanjsidan.

–Vi uppmanar alla golfklubbar att vara med och göra golfen vildare. Både små och stora insatser gör skillnad för den biologiska mångfalden. Dessutom ger det många positiva mervärden, som ökat ideellt engagemang bland medlemmarna och stärkt anseende i lokalsamhället, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på SGF.

I samarbetet ingår också stöd till ett pågående initiativ kring biologisk mångfald i Östergötlands golfdistrikt, där WWF bidrar med både expertis och finansiering. Det ger några av distriktets golfklubbar möjlighet att jobba vidare med skötselplaner för vilda ytor och konkreta naturvårdsåtgärder. Organisationerna kommer också gemensamt se över hur man kan skala upp projektet och söka lämplig finansiering.

Fakta: Golf är en av Sveriges största sporter när det gäller antalet utövare - nästan en halv miljon människor spelar på landets nästan 500 golfbanor. Dessutom används golfanläggningarna av många icke-golfare för friluftsliv, som till exempel hundpromenader, fågelskådning, löpning, skidåkning och ridning.

I en enkät till landets alla golfklubbar vintern 2022–2023 (307 klubbar svarade) uppgav bara tre procent att de inte gör något för den biologiska mångfalden. Mycket sker ideellt men också med stöd av styrelser och fast anställd personal. Till exempel lämnar 80 procent stubbar och döda träd, två av tre har fågelholkar och insektshotell och över hälften anlägger och sköter dammar och ängsmark.

Läs mer om kampanjen och WWFs arbete:

wwf.se/vildare-sverige

wwf.se/vildare-golf

wwf.se/biologisk-mangfald/pollinering/vad-gor-wwf/

Läs mer om golfens hållbarhetsarbete:

golf.se/hallbarhet

För frågor, kontakta:

Gunnar Håkansson, generalsekreterare SGF, gunnar.hakansson@golf.se, 08-622 15 25

Annica Lundström, chef klubb- och anläggningsutveckling på SGF, annica.lundstrom@golf.se,

076-107 18 18

Jessica Ångström, expert svensk natur och arter, jessica-angstrom@wwf.se, 070-353 22 72

Marie von Zeipel, senior pressekreterare WWF, 070-629 10 77

Kontakter

Bilder

Sigtuna golfbana har satsat på en blomstrande ruff. Foto: Ola Jennersten, WWF
Sigtuna golfbana har satsat på en blomstrande ruff. Foto: Ola Jennersten, WWF
Ladda ned bild
Planteringar som lockar pollinatörer behövs på golbanorna (bilden från Sigtuna golklubb). Foto: Ola Jennersten/WWF.
Planteringar som lockar pollinatörer behövs på golbanorna (bilden från Sigtuna golklubb). Foto: Ola Jennersten/WWF.
Ladda ned bild
Polinerande bi. Foto:Ola Jennersten/WWF
Polinerande bi. Foto:Ola Jennersten/WWF
Ladda ned bild

Världsnaturfonden WWF är med sina sex miljoner supportrar en av världens ledande ideella natur- och miljöorganisationer. Vi arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer - genom att bevara den biologiska mångfalden, använda förnybara naturresurser på ett hållbart sätt samt minska föroreningar och ohållbar konsumtion.

Följ WWF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från WWF

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye