Så kan osäkerhet minskas vid gräsrotsfinansiering
Gräsrotsfinansiering kan beskrivas som en metod för att finansiera projekt, där mindre belopp samlas in från ett större antal personer. En ny avhandling inom industriell ekonomi vid BTH visar hur investerare kan hantera den osäkerhet som är förknippad med nya former av gräsrotsfinansiering via digitala plattformar.
Gräsrotsfinansiering via digitala plattformar är ett resultat av fintech-revolutionen och har skapat en ny form av finansiering där nya företag i ett tidigt stadium kan få finansiering genom att flera mindre investerare från allmänheten har möjlighet att investera pengar i nya företag.
Tidig finansiering är av central betydelse för många företag men innefattar stor osäkerhet och risk för investerare. Ett skäl till detta är informationsasymmetri mellan entreprenörer och investerare. Detta ställer höga krav på tillgång av information, men samtidigt skapar kombinationen av avsaknad av fysiska möten med entreprenörer och bristande kunskaper bland potentiella investerare stora problem för gräsrotsfinansiärer.
Ola Olsson avhandling i ämnet industriell ekonomi undersöker investerares beteenden i olika delar av investeringsprocessen, identifierar skillnader mellan olika typer av investerare och analyserar investeringsdynamik över tid.
Avhandlingens slutsatser sammanfattas i en nyutvecklad konceptuell modell för beslutfattande inom gräsrotsfinansiering. Modellen kompletterar tidigare forskning inom området och är ett stöd för mindre investerare att hantera osäkerhet baserat på a) värdering, b) tidshorisonter och c) val av investering utifrån portföljens innehåll.
Utöver att bidra till hur potentiella investerare kan navigera i investeringsprocessen pekar även avhandlingen på att digitala plattformar kan utvecklas ytterligare för att underlätta tidig finansiering av nya företag, till exempel genom att investera i flera lämpliga teknologiska hjälpmedel.
Disputationen är öppen för allmänheten.
Dag: 21 maj 2024
Tid: Kl 13:15
Plats: Sal J1630 Campus Karlskrona samt på distans via Zoom.
Avhandling och abstakt.
För mer information kontakta Ola Olsson via e-post: ola.olsson@bth.se
Nyckelord
Kontakter
Margareta Ahlström, pressansvarig kommunikatör
Tel:0455-38 50 91Tel:0709-409 450margareta.ahlstrom@bth.seOm oss
Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.
Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.
BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.
Besök oss gärna på www.bth.se
Följ Blekinge Tekniska Högskola
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola
Nu kraftsamlar samhället i ett Nato-sponsrat projekt för att lösa problematiken kring undervattenskablar14.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Världen har sett ett flertal sabotage riktade mot det fiberoptiska nätverk som finns på havsbotten – nätverk utgör ryggraden i vår digitala värld och som transporterar mer än 95 procent av den interkontinentala internetkommunikationen. Det Nato-sponsrat projektet HEIST har om mål att säkra det kritiska informationsflödet vid ett avbrott. Det är en världsledande samling av myndigheter, industri och akademi som nu möts i Karlskrona och media är välkommen att träffa dem.
Forskning för att förstå och förbättra kvaliteten i 360°-videor för VR13.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Virtuell verklighet, VR, förändrar hur vi ser på videor genom att erbjuda uppslukande 360°-upplevelser. För att förbättra dessa upplevelser är det viktigt att förstå hur människor uppfattar och bedömer kvaliteten, eftersom faktorer som tittarbeteende, komfort och erfarenhet påverkar helhetsintrycket. Nu kommer ny forskning inom detta område.
Digitala tvillingar och extended reality ger bättre och smartare fordonsdesign16.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Ny forskning vid BTH visar hur fordonsindustrin kan använda digitala tvillingar – virtuella prototyper – för att skapa mer effektiva och innovativa designlösningar. Genom att kombinera dessa med extended reality (XR) öppnas helt nya möjligheter för att ta snabbare och bättre designbeslut för framtidens intelligenta fordon.
Fler tjejer ska inspireras att välja teknik4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 6 december anordnar BTH, i samarbete med företaget Ericsson, en teknikdag för tjejer. Under dagen kommer ett 40-tal tjejer i årskurs 8 och 9 från olika skolor att få en inblick i hur det är att arbeta inom teknikområdet. Media är välkommen att träffa eleverna.
BTH och Saab samarbetar för säkrare och effektivare kommunikation för intelligenta flygsystem4.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag har militären som kan kontrollera och begränsa tillgången till det elektromagnetiska spektrumet en klar fördel i konflikter. BTH och Saab har i flera år bedrivit forskning inom Vinnova:s flygtekniska forskningsprogram.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum